Comisia Europeană va implementa testarea emisiilor automobilelor în condiții de trafic real

Ca răspuns la o hotărâre a Tribunalului European, Comisia propune reintroducerea anumitor aspecte ale testelor privind emisiile de carburant în circulație (RDE) într-o legislație care urmează să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliu. Comisia Europeană a fost foarte activă în ceea ce privește promovarea calității aerului, combaterea schimbărilor climatice și susținerea trecerii la o mobilitate curată. Acțiunile includ teste noi și mai fiabile privind emisiile în condiții de conducere reale, precum și un test de laborator îmbunătățit. Aceste eforturi dau deja rezultate. Noile tipuri de vehicule diesel testate atât în laborator cât și pe șosea în condiții reale și introduse pe piață începând cu septembrie 2017, emit în mod semnificativ mai puțin decât modelele mai vechi de vehicule diesel.

În decembrie 2018, Tribunalul a anulat unele dintre dispozițiile legislației UE privind testarea emisiilor de emisii cu efect real. Curtea a considerat că așa-numiții „factori de conformitate” nu ar fi trebuit adoptați prin procedura de comitologie, ci prin procedură legislativă ordinară. Anularea este de natură parțială și nu afectează procedura actuală de testare RDE, care rămâne în vigoare și trebuie să se desfășoare la omologarea de tip.

Curtea a întârziat efectele anularii parțiale până în februarie 2020 pentru a acorda Comisiei timp pentru a pune în aplicare hotărârea. Pentru a evita incertitudinile juridice în ceea ce privește aprobările de tip acordate începând din septembrie 2017, când procedura de testare RDE a devenit obligatorie, Comisia propune acum reintroducerea acelorași factori de conformitate în textul juridic. Comisia depune propunerea legală prin procedura legislativă ordinară, astfel cum a solicitat Tribunalul. Prin urmare, Comisia acționează pentru a asigura certitudinea juridică necesară autorităților naționale, industriei și consumatorilor.

Odată adoptat de Parlamentul European și de Consiliu, regulamentul va fi direct aplicabil în toate statele membre și va deveni obligatoriu la 3 zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE.


Foto: mobilitate.eu

543 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *