Cluj Napoca a devenit primul oraș din țară care exploatează exclusiv tramvaie noi

Cluj Napoca a devenit primul oraș din țară care exploatează exclusiv tramvaie noi

Cluj Napoca a devenit primul oraș din România cu rețea de tramvai total modernizată, încă din anul 2012, iar anul 2021 a venit cu modernizarea întregului parc de tramvaie al CTP Cluj. După anul 2012 odată cu redeschiderea rețelei de tramvai modernizată în totalitate, toate tramvaiele rămase, un lot de aproximativ 35 de tramvaie KT4D și KT4DM, au trecut prin reparații la trenul de rulare, fiind inlocuite bandajele roților și unele vagoane revopsite. Totuși, vechimea acestora, aduse second hand din Berlin și Postdam, construite în perioada 1975-1987, și-a spus cuvântul prin fiabilitate redusă, consum crescut de energie, lipsa pieselor de schimb și lipsa condițiilor contemporane pentru călători. Vagoanele nu mai ofereau o climatizare eficientă pe timp de iarnă, iar vara nu exista aer condiționat. Mai mult, tramvaiele vechi erau total cu podea ridicată, fiind inaccesibile persoanelor cu bagaje și cu dizabilități.

În anul 2012 au fost livrate 4 tramvaie PESA, dintr-un contract cadru de 12 vagoane, care nu a mai fost încheiat, cele 4 tramvaie fiind încă active, dar puțin utilizate de CTP Cluj. Astfel, adevărata modernizare a parcului de tramvaie a venit începând cu 2020, când Astra Arad a început livrarea celor 24 de tramvaie moderne, ce au fost livrate până în toamna anului 2021, cand au devenit principalul mod de transport cu tramvaiul din Cluj. Tramvaiele moderne au toate dotările necesare unei călătorii în condiții civilizate, aer condiționat, sisteme de informare a călătorilor, încălzire eficientă, scaune ergonomice și podea total coborâtă.

Mobilitate.eu prezintă o scurtă galerie foto cu tramvaie KT4D și KTD4M fotografiate prin Cluj Napoca în ultimii 10 ani, dar și cu câteva tramvaie Astra Imperio din luna decembrie 2021.1.221 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *