Primăria Cluj a lansat licitația de proiectare și execuție a magistralei 1 de metrou

metrou, metrorex

Primăria Cluj Napoca a lansat licitația pentru „Proiectare și Execuție lucrări de Infrastructură (structură de rezistență, cale de rulare, finisaje, sisteme de instalații), Automatizare trafic, Racordare alimentare cu energie electrică aferente obiectivului de investiție Magistrala I de metrou Cluj”, cu o valoare estimată la 6,6 miliarde lei și un termen de execuție de 96 de luni de la semnarea contractului. Ofertele pot fi depuse până la data de 09.05.2022, urmând ca atribuirea să aibă loc până la data de 09.03.2023.

Conform SEAP „Lucrările aferente obiectivului de investiție MAGISTRALA I DE METROU CLUJ constau în proiectarea și execuția lucrărilor în conformitate cu legislația și reglementările tehnice în vigoare. MAGISTRALA I DE METROU CLUJ este o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03km, cu 19 stații subterane și 1 un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens). Valoare estimată a achizitiei : 6.665.384.306 lei.”

Proiectul este finanțat prin Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020; Fonduri Europene Nerambursabile și Rambursabile prin Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR) 2021-2027; Fonduri Europene Nerambursabile prin Programul Operațional Transporturi (POT) 2021-2027. De asemenea, surse de finanțare vin și din alocări de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii; Alocații de la bugetul local prin UAT Municipiul Cluj-Napoca și UAT Comuna Florești; Alte surse legal constituite identificate pe parcurs.

MAGISTRALA I DE METROU CLUJ va fi o linie de metrou ușor cu lungimea de 21,03km, cu 19 stații subterane și un depou suprateran, în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens). Interstațiile de metrou sunt proiectate ca tuneluri circulare gemene cu Dint=5,5m, executate cu mașini de forat tuneluri, cu menținerea presiuni în front, tip TBM.

Flota de material rulant este constituită din trenuri cu trei vagoane, în lungime de 51 m, cu lățimea de 2,65 m, capacitate nominală/maximă 380/540 locuri. Sistemul de siguranță și automatizare a traficului și trenurile de metrou sunt prevăzute cu tehnologie „fără mecanic” (driverless) ce corespunde gradului de automatizare GoA4 conform standard IEC 62290-1, GoA4 presupunând operarea nesupravegheată a trenului (UTO), ceea ce înseamnă că personalul nu este necesar la bord.
Traseul liniei de metrou ușor (metro light MTR-L) este următorul:

Secțiunea VEST: Strada Șesul de Sus – Strada Teilor – Liziera pădurii (între Str. Eroilor și Str. Subcetate) – Str. Abatorului – Cazarmă Florești – viitorul Spital Regional de Urgență – Str. Răzoare, cu stațiile:

1. Țara Moților (Teilor),
2. Teilor (Eroilor),
3. Copiilor (Subcetate),
4. Sănătății (Spitalul de Urgență),
5. Prieteniei (Răzoare);

Secțiunea CENTRU: Drumul Sfântul Ioan – Str. Primăverii – Calea Mănăștur – Calea Moților – Str. Memorandumului – Piața Unirii – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Avram Iancu – B-dul 21 Decembrie 1989 – Piața Mărăști cu următoarele stații:
6. Natura Verde (Bucium),
7. Mănăștur (Izlazului),
8. Sfânta Maria (Câmpului),
9. Florilor (Cluj-Arena),
10. Sportului (Mihai Eminescu),
11. Piața Unirii,
12. Piața Avram Iancu,
13. Armonia (Petofi Sandor),
14. Piața Mărăști;

Secțiunea EST: Ramura Muncii: Piața Mărăști – Aurel Vlaicu – IRA – Strada Beiușului – Bulevardul Muncii, cu stațiile
15. Transilvania (Siretului),
16. Viitorului (IRA),
17. Muncii;

Ramura Sopor: Piața Mărăști – Strada Teodor Mihali – Strada Alexandru Vaida Voevod – Sopor, cu stațiile
18. Cosmos (Alexandru Vaida Voevod),
19. Europa Unită (Becaș) și cu Depoul Sopor.

Foto: mobilitate.eu1.104 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *