CFR Marfă și Promat Craiova se apropie de 80 de locomotive modernizate ED

CFR Marfă și Promat Craiova continuă procesul multianual de modernizare a locomotivelor electrice ale companiei, început în 2006, ce cuprinde operațiuni atât pentru locomotivele electrice EA, cât și pentru locomotivele diesel DA. În cadrul procesului de modernizare a locomotivelor EA, în prezent sunt în exploatare unitățile modernizate până la 073, fiind în lucru alte 4 locomotive ce vor ieși din proces până în primăvara anului 2021, ceea ce va duce programul cu unitățile din 2021, la locomotiva modernizată cu numărul 080.

Prin modernizare, toate echipamentele locomotivei au fost înlocuite, fiind instalate echipamente noi, de la Promat Craiova, cu reglaj continuu cu tiristoare pe tensiune joasă și convertizoare statice pentru serviciile auxiliare. Pentru partea de conducere a fost instalat un bord nou, cu controler tip manșă și sistem de viteză impusă. În ambele posturi de conducere au fost instalate sisteme de monitorizare și diagnoză cu display și avertizare sonoră.

Compresorul a fost înlocuit cu modelul nou tip elicoidal, acționat cu motor asincron cu convertizor static. Pentru motoare au fost introduse punțile semicomandate pentru asigurarea unui sistem de reglare continuă a tensiunii, în timp ce transformatorul principal a fost înlocuit cu modelul modificat TFVL 580, fiind eliminat reglajul pe partea de tensiune înaltă. Pentru posturile de conducere au fost implementate sisteme de climatizare, încălzire și chiuvete pentru mecanici. În final, modernizarea a crescut puterea de la 5100 kW la 6600 kW, cu 30% față de varianta clasică locomotivei. Programul de modernizare a fost demarat în anul 2006, iar din anul 2007 locomotivele au fost introduse în serviciu activ pentru CFR Marfă. Modernizarea este realizată în cadrul unităților CFR IRLU. Conform CFR Marfă, recordul de tracțiune pentru România a fost realizat cu o locomotivă din această serie, în data de 28.02.2007. Trenul remorcat pe distanța Palas – Târgu Jiu a avut 3540 tone.

Mobilitate.eu a realizat o sesiune foto cu unitățile 070 și 072 în zonele Brașov Triaj și București Băneasa.Foto: mobilitate.eu

1.943 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *