Comisia Europeană: 2018 a fost un an bun pentru transporturile din UE

Comisia Europeană: 2018 a fost un an bun pentru transporturile din UE

Activitatea instituțiilor UE poate aduce rezultate tangibile cetățenilor UE, uneori la câțiva ani după ce a început impulsionarea schimbării. Realizările de mai jos au avut loc în 2018, datorită cooperării excelente la nivelul UE și continuării lucrărilor cu mai mult de un mandat. Aceste rezultate îmbunătățesc viața europenilor. Mobilitatea UE face din UE un loc bun de trai.

Conectare și inspirație
Săptămâna mobilității europene a depășit toate așteptările, cu aproape 2 800 de orașe participante în 54 de țări. Săptămâna a adus multa bucurie, schimburi de bune practici si proiecte mari. Multe orașe noi în proiect au prezentat modul în care au luat măsuri permanente pentru mobilitatea durabilă. Gdynia (PL), cu un sistem de partajare gratuită a bicicletelor, noi benzi rezervate, opriri noi, linii noi; Lisabona (PT) cu benzi de biciclete noi, indicatoare îmbunătățite, zone pietonale noi, trotuare, treceri de pietoni.

Discover EU – 29.500 de tineri au primit un permis de călătorie pentru a explora diversitatea și bogăția culturală a Europei. Alocarea permiselor de călătorie se bazează pe cota populației unui stat membru față de populația globală a UE. O a treia rundă de cereri se va deschide în vara anului 2019. Solicitanții trebuie să aibă vârsta de 18 ani, adică născuți între 1 ianuarie 2000 și 31 decembrie 2000.

Ziua europeană fără moarte pe șosele (EDWARD): 31 de țări din întreaga Europa au participat în 2018. În această zi, 50 de oameni și-au pierdut viața pe șosele, în comparație cu o medie de 70 de decese pe zi. Iar 17 țări au avut 0 decese în această zi specifică.

Mai multe inovații, mai multe beneficii
R&I aduce mai multă siguranță, mai mult confort, mai multă distracție. A fost introdus un ghișeu unic pentru planificare și plată pentru călătoriile multimodale: mai rapid, eficient din punct de vedere al costurilor, cu performanțe de mediu îmbunătățite.

A fost introdus pe piață o airbag pentru motocicliști, ce este montat la gâtul acestora, finanțat de UE: o mai bună siguranță, o acoperire mai bună, riscul de decese redus și aproape nici un risc de fractură a craniului ( la 130 000 de utilizatori utilizați în 2018).

Au fost lansate nouă proiecte de testare, ca parte a rețelei U-space demonstrator pentru o utilizare sigură și durabilă a avioanelor, bazată pe noile norme europene de siguranță a aviației.

Îmbunătățirea siguranței
Aviație: au fost introduse noi norme ale UE pentru a sprijini mai bine aptitudinile psihice ale personalului de zbor. Acest lucru vine ca urmare a accidentului GermanWings Flight 9525. Regulile includ un program de asistență, teste de alcool și evaluări psihologice pentru echipajele ce sunt prezente în avioane.

Rutier: toate vehiculele noi echipate cu sistem de siguranță eCall 112 în toate statele membre. Sistemul ajută la salvarea vieții prin îmbunătățirea timpului de răspuns în situații de urgență cu 40-50%.

Maritim: Agenția Europeană pentru Siguranța Maritimă a contribuit la prevenirea unui dezastru ecologic major, prin faptul că a blocat o deversare de petrol de 50 km dintr-o coliziune a navelor în Marea Mediterană, datorită imaginilor Copernic și vaselor de recuperare a petrolului.

„Vision Zero” – fără poluare în acțiune
În sectorul aviației: emisii reduse / km cu 40% față de 1992; noul motor A330neo utilizează cu 25% mai puțin combustibil. Cu tehnologii noi, am câștigat încă 36 de secunde și am redus consumul de kerosen cu 5 kg pe zbor.

În maritim: feriboturile cu emisii zero cu baterii au fost introduse între Danemarca și Suedia, ceea ce a dus la reducerea zgomotului și la 50% mai puține emisii (lungime de 4 km care transporta mai mult de 7,4 milioane de pasageri și 1,9 milioane de vehicule pe an).

Rutier: Puncte pentru încărcarea vehiculelor electrice – 140 466 (o creștere de 10% față de 2017) puncte noi de încărcare (7 387 încărcări rapide – o creștere de 26% față de 2017). Punctele / stațiile de încărcare instalate sunt situate la o distanță maximă de 80 km distanță și sunt accesibile public 24 de ore din 24 (241 încărcătoare rapidă multi-standard în Germania, 37 în Belgia – proiect FAST-E).

Căile ferate: rețea feroviară de mare viteză desfășurată: 8 434 km (o creștere de 10% între 2016 și 2017)

Servicii îmbunătățite
Transport feroviar: serviciul de pasageri de două ori pe zi din Ljubljana-Trieste-Veneția a fost restabilit după 10 ani. O mare cooperare transfrontalieră care leagă două state membre de-a lungul coridoarelor rețelei mediteraneene și rețeaua de bază baltică-adriatică, care găzduiește 272 de pasageri și biciclete. Calea ferată de mare viteză Atena-Salonic: călătorie 2,5 ore mai scurtă atunci când va fi operațională pe deplin.

Rutier: o nouă conexiune de autostradă între Viena și Brno. A eliminat blocajele, a îmbunătățit siguranța rutieră și a redus timpul de călătorie cu 10 minute
Mobilitatea urbană: un nou sistem de gestionare a traficului în zona urbană Lyon, cu date reale de transport pentru cetățeni: acum este garantată reducerea cu 10% a congestiei pentru 100% din timpul de călătorie.



Agenda socială
Primele acțiuni concrete lansate de Femeile în transport – Platforma UE pentru schimbare (20 de evenimente). Campionii timpurii: Căile Ferate Elvețiene au înființat Consiliul pentru diversitate și incluziune, care, printre alte obiective, va contribui la descoperirea barierelor invizibile pentru femei în ceea ce privește cariera și dezvoltarea potențială în cadrul companiei; EasyJet a lansat inițiativa de zbor Amy Johnson: 20% piloți cadetari nou intrați până în 2020.

Părțile interesate din domeniul maritim au semnat un plan de cooperare pentru a îmbunătăți competențele pentru navigatori și pentru a-i pregăti pentru viitoarele locuri de muncă, care corespund cerințelor care reies din transformarea digitală.

Statisticile generale privind transportul în economia UE – ultimele statistici publicate în 2018 (cu referire la anul 2016)
– Transportul reprezintă 9% din valoarea adăugată brută a UE.
– Responsabil pentru 20 de milioane de locuri de muncă directe – 9% din totalul ocupării forței de muncă din UE2.1 milioane de companii implicate în transport.
– UE a exportat autovehicule, material rulant feroviar, avioane și nave în valoare totală de 295 de miliarde de euro. Aceasta reprezintă 17% din totalul exporturilor de bunuri ale UE în 2016. UE a exportat servicii de transport în valoare de 146 miliarde EUR, ceea ce reprezintă 17% din totalul exporturilor de servicii ale UE.
– Numărul pasagerilor din UE a crescut cu 3,2% (2016 vs 2015), ajungând la 423 milioane de pasageri care călătoresc pe calea ferată, 973 milioane pe calea aerului și 397 milioane pe mare.
– Transportul de mărfuri a crescut cu 4,5% (2016 vs 2015) ajungând la 3 661 miliarde tkm.
– Investițiile totale în transportul UE în 2018 s-au ridicat la 20,3 miliarde EUR.

Sursa: Comisia Europeană
Foto: Andrei Marian

1.102 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *