Căile Ferate Olandeze NS vor plăti recompense morale victimelor holocaustului pe care le-a transportat către lagărele de exterminare

Căile Ferate Olandeze NS vor plăti recompense morale victimelor holocaustului pe care le-a transportat către lagărele de exterminare

Evreii și toți cei care, în timpul celui de-al doilea război mondial, au fost transportați de către NS cu trenul spre Westerbork, Vught sau Amersfoort sau spre alte locații din Olanda, cu scopul de a fi transportați în lagăre de concentrare sau exterminare a acestora ca grup de populație sunt eligibili pentru un gest individual moral. Iar după moartea lor, acest gest moral este valabil și pentru rudele apropiate, anunță NS, operatorul feroviar din Olanda.

Prin aceasta, NS-ul aderă la sfatul dat de „Committee Individual Gesture Victims Second World War Transportation NS”. Se estimează că sunt eligibile câteva mii de persoane, inclusiv un număr estimat de 500 de supraviețuitori. În acest scop, NS va aloca câteva zeci de milioane de euro în următorii ani, pentru care Comitetul și-a prezentat miercuri avizul.

După discuțiile cu domnul Salo Muller, NS a decis să analizeze dorința pentru gesturi individuale pe motive morale. În acest scop, Committee Individual Gesture Victims Second World War sub conducerea lui Job Cohen a fost înființat la 27 noiembrie 2018.

Comitetul recomandă, de asemenea, NS să efectueze o cercetare istorică privind rolul său în transportul din timpul celui de-al doilea război mondial. De când cercetarea de război a fost efectuată, frecvent au fost publicate informații despre acțiunile NS în timpul războiului. De exemplu, o altă publicație despre rolul NS în cel de-al doilea război mondial va apărea în septembrie. Pentru această publicație, cercetătorii au obținut acces deplin la arhivele NS. NS propune să examineze ulterior în ce măsură cercetările suplimentare ar da perspective noi asupra rolului și oamenilor transportați de NS în timpul evenimentelor istorice.

NS a onorat amintirea colectivă din cauza suferințelor din cel de-al doilea război mondial, în colaborare cu grupurile de sprijin ale victimelor războiului. Comitetul îi sfătuiește pe NS să analizeze dacă și în ce mod poate exista o recunoaștere colectivă pentru grupul mare de persoane transportate ale căror rude nu mai pot cere un gest moral. NS consideră acest sfat ca o încurajare să continue să urmărească această politică și să o consolideze.

În timpul celui de-al doilea război mondial, NS a fost comandat de către comandantul german pentru a executa trenuri special amenajate pentru a transporta oamenii în lagărele de concentrare și exterminare ca destinație finală. NS marchează rolul său în aceste deportări ca o pagină neagră în istoria companiei și și-a cerut scuze pentru aceasta în 2005 prin intermediul CEO-ului de atunci Aad Veenman.


Foto&info: NS Olanda

720 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *