BERD sprijină modernizarea căilor ferate de stat din Serbia
Transport

BERD sprijină modernizarea căilor ferate de stat din Serbia

Modernizarea căilor ferate de stat din Serbia va face un nou pas înainte, datorită pachetului de împrumut de 22 milioane de euro acordat de BERD. Fondurile vor finanța modernizarea infrastructurii, precum și introducerea unui nou sistem de emiteri de bilete și măsuri de eficiență energetică.

Suma de 17 milioane de euro va fi investită în extinderea și modernizarea unui depou feroviar în Zemun, conform acordului semnat la Belgrad de ministrul finanțelor din Serbia, Siniša Mali, și de directorul general interimar al SAI Srbija Voz Jugoslav Jović, precum și de Directorul pentru Transport BERD, Sue Barrett. Investiția va transforma depoul în stația centrală de întreținere a parcului companiei feroviare de stat Srbija Voz, singurul operator de servicii de pasageri din țară.

Depourile feroviare de la periferia orașului Belgrad vor deveni de bază pentru întreținerea trenurilor noi care utilizează cea mai recentă tehnologie disponibilă. Aceste așa-numite unități electrice multiple sunt rame cu autopropulsie, alimentate cu energie electrică. Căile ferate din Serbia au achiziționat aceste noi unități în 2015 datorită unui împrumut al BERD. Un prim împrumut pentru dezvoltarea depoului Zemun, furnizat de BERD, a fost semnat în decembrie anul trecut.

O a doua parte de 5 milioane de euro va finanța achiziționarea de sisteme de tehnologia informației pentru modernizarea planificării resurselor întreprinderii, a vânzărilor de bilete și a gestionării energiei. Sistemele actuale implică un grad ridicat de operații manual și pe suport de hârtie. Cu toate acestea, noua tehnologie va permite stocarea mai eficientă și mai precisă a datelor, îmbunătățind productivitatea și economisirea costurilor, precum și îmbunătățirea eficienței energetice a companiei Srbija Voz.

Una dintre schimbările cele mai vizibile pentru clienți va fi introducerea automatelor de vânzare de bilete și vânzările prin internet și telefoane mobile. Această modernizare va permite companiei să îmbunătățească colectarea tarifelor și să obțină numere de pasageri exacte, permițându-i să sporească nivelurile de servicii și să introducă oferte mai atractive pentru pasageri.
Între timp, instalarea unui nou sistem informațional de management al energiei va permite companiei Srbija Voz să reducă consumul de energie. Sistemul va urmări consumul de energie al sistemelor de operare și flotei companiei și va înregistra orice utilizare neașteptată sau excesivă a energiei, permițându-i să ia măsuri pentru a reduce consumul de energie acolo unde este posibil.În Serbia, BERD este un investitor principal, cu peste 4,8 miliarde de euro în 222 de proiecte de investiții până în prezent. Sprijinirea pregătirii țării pentru aderarea sa planificată la Uniunea Europeană este una dintre prioritățile băncii. Odată cu investițiile în Srbija Voz, Banca sprijină reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și o integrare regională mai puternică printr-o conectivitate mai bună.

Foto&info: BERD

580 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *