BERD finanțează proiecte din Kosovo pentru regenerarea urbană

BERD finanțează proiecte din Kosovo pentru regenerarea urbană

Kosovo va colabora cu BERD pentru a stimula regenerarea urbană, pentru a-și îmbunătăți infrastructura municipală și de mediu și pentru a se angaja în cadrul BERD privind orașele verzi. Un memorandum de înțelegere în acest sens a fost semnat la reuniunea anuală a BERD din Iordania de către președintele băncii, Suma Chakrabarti, și ministrul finanțelor din Kosovo, Bedri Hamza.

Memorandumul de înțelegere prioritizează cooperarea în domenii precum serviciile de apă și de canalizare, gestionarea deșeurilor solide, încălzirea urbană, transportul urban, inclusiv infrastructura rutieră, reînnoirea flotei de transport și iluminatul stradal. Alte domenii de interes includ îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice, cum ar fi școli, spitale și clădiri administrative, precum și sprijin în dezvoltarea și punerea în aplicare a planurilor de acțiune Green City.

Ministerul Finanțelor va identifica proiectele de investiții în sectorul infrastructurii municipale și de mediu și le va prezenta pentru finanțarea BERD. Pe lângă finanțare, banca va sprijini proiectarea domeniului, va solicita finanțare din partea donatorilor și va sprijini pregătirea proiectelor.

Până la 50 de milioane de euro, adică jumătate din totalul prevăzut în prezentul Memorandum de Înțelegere. este rezervat finanțării construcției de noi stații de tratare a apelor reziduale în orașele Gjilan și Mitrovica.

Kosovo a devenit membru al Băncii în 2012. Investițiile cumulate ale BERD se ridică la aproximativ 322 milioane de euro cu peste 57 de proiecte până în prezent.

Info: EBRD

929 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *