BEI finanțează achiziția de trenuri cu baterii Siemens Mireo Plus pentru trenurile regionale din zona Berlin

BEI finanțează achiziția de trenuri cu baterii Siemens Mireo Plus pentru trenurile regionale din zona Berlin

Un viitor cu zero emisii de carbon este la orizont pentru trenurile regionale dintre Berlin și zona Brandenburg. Compania de căi ferate Niederbarnimer Eisenbahn (NEB) plănuiește să înlocuiască locomotivele diesel cu primele trenuri alimentate cu baterii începând cu decembrie 2024. A comandat 31 de trenuri Mireo Plus B noi de la Siemens pentru cele zece linii de Est Brandenburg dintre Berlin și granița poloneză.

Aceste trenuri vor folosi liniile aeriene de contact pe secțiunile electrificate pentru a încărca bateriile și a alimenta trenurile pe secțiunile neelectrificate. Prin urmare, sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic și nu generează poluarea aerului, mai ales în comparație cu trenurile diesel utilizate în prezent. De îndată ce energia electrică a căii ferate va fi livrată în întregime din surse regenerabile, trenurile vor opera cu emisii zero.

Banca Europeană de Investiții (BEI) finanțează proiectul cu un împrumut de investiții de până la 95 de milioane de euro pentru dezvoltarea și cumpărarea trenurilor. Comisia Europeană sprijină proiectul cu fonduri de la Facilitatea Conectarea Europei (CEF) pentru Transport și programul NER.

Acest proiect feroviar este una dintre primele operațiuni care îndeplinește pe deplin atât obiectivele de climă, cât și de durabilitate ale băncii. Fondurile BEI vor fi puse în comun cu aproximativ 70 de milioane EUR de la KfW IPEX-Bank și până la 34 de milioane EUR de la NordLB pentru un operator sub umbrela Alpha Trains.

Alpha Trains este o companie de leasing din Luxemburg specializată în material rulant care va aduce și o contribuție de capital. Operatorul cu destinație specială va deține trenurile și le va închiria către Niederbarnimer Eisenbahn. NordLB va actiona ca organizator si agent in operatiunea de finantare.

În cadrul acestei structuri de leasing, finanțarea trenurilor nu este afectată de durata contractului de exploatare care a fost încheiat între Niederbarnimer Eisenbahn și asociația de transport Verkehrsverbund Berlin-Brandenburg (VBB) pentru o perioadă de 12 ani începând din decembrie 2024.

În Germania, transportul feroviar regional este cofinanțat de statele federale. Companiile de transport public, cum ar fi VBB, organizează în mod regulat licitații la nivel european pentru contracte cu o durată cuprinsă între zece și 15 ani, pentru a stimula concurența între furnizori.

VBB poate lansa o nouă cerere de oferte la sfârșitul perioadei de serviciu. Cine primește contractul poate folosi în continuare contractul de închiriere și trenurile, care vor fi finanțate pe 24 de ani. Acest lucru reduce semnificativ costul capitalului pentru ofertanții care participă la licitație. Drept urmare, prețurile de licitație sunt mai mici, ceea ce reprezintă un avantaj pentru statele federale.

Acționând în numele statelor federale Berlin și Brandenburg, VBB garantează că costurile de leasing vor fi acoperite din veniturile din bilete atunci când trenurile vor intra în circulație în decembrie 2024.Foto&info: Banca Europeană de Investitii

200 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *