Transport

Varșovia lansează primul său autobuz electric articulat realizat de Solaris

Compania de autobuze din Varșovia tocmai a închiriat un autobuz electric de 18 metri, noul Solaris Urbino 18 electric. Este primul vehicul de acest fel din Varșovia și unul dintre primele autobuze electrice articulate din Europa.

“Anul viitor dorim să comandăm 130 autobuze articulate electrice, inclusiv infrastructura de încărcare aferentă. Volumul proiectului va fi de peste 400 milioane PLN, subvenționat și cofinanțat de Uniunea Europeană cu 180 de milioane PLN. În trei ani, autobuzele diesel vor dispărea de pe Traseul Regal (Trakt Królewski), iar Krakowskie Przedmieście și Nowy Świat vor fi traversate numai de vehicule electrice silențioase și ecologice “, spune Renata Kaznowska, vicepreședintele capitalei Varșovia.Bateriile din “dachshund-uri” articulate pot fi încărcate fie prin intermediul unui conector de tip plug-in, fie prin intermediul unui pantograf. Autobuzul este extrem de silențios și nu emite vapori de evacuare. Acesta a fost echipat cu aer condiționat, un sistem electronic de informare a pasagerilor, un sistem de monitorizare și sisteme de prevenire a incendiilor. Vehiculul este echipat cu două e-motoare integrate în puntea de acționare, cu o putere de 120 kW fiecare și cu baterii de înaltă capacitate din tip Solaris High Energy, care permit o distanță de deplasare de peste 200 de kilometri pe încărcare.

“Leasingul și testarea acestui vehicul constituie aranjamentele preliminare ale licitației pe care dorim să o publicăm la începutul anului 2018. Vehiculele produse pentru Varșovia vor ajunge în două loturi – 60 în 2019 și 70 în 2020”, adaugă Jan Kuźmiński , CEO al Companiei Municipale de Autobuze.
În următoarele zile, Solaris Urbino 18 Electric din a patra generație va oferi servicii pasagerilor pe ruta nr. 175, în timp ce traseul țintă va fi pregătit, de îndată ce stația de încărcare de pe strada Konwiktorska va fi operațională, linia nr. 503.

Compania de autobuze municipale a avut mai mulți ani de experiență în operarea autobuzelor electrice. Primele vehicule cu baterii au fost deja testate acum cinci ani, iar în 2015 a fost comandat primul lot cu 10 autobuze electrice. Actualmente, autobuzele Solaris Urbino 12 Electric oferă servicii pe linia nr. 222, care se desfășoară predominant de-a lungul Căii Regale. Până în luna iulie, vehiculele au fost încărcate numai cu ajutorul unui conector plug-in, ceea ce a permis o distanță de deplasare de aproximativ 130-150 de kilometri. În prezent, după punerea în funcțiune a stației de încărcare a străzilor la terminalul de autobuz din Spartańska, vehiculele își pot reîncărca bateriile prin pantograf și pot acoperi astfel distanțe mult mai lungi. Doi ani de funcționare a autobuzelor au demonstrat că sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic; costul combustibilului este de mai multe ori mai mic comparativ cu costul motoarelor diesel și acestea funcționează perfect în timpul iernii.

În primăvara anului 2018, un alt lot de autobuze electrice va ajunge în Varșovia. Acestea vor fi zece autobuze electrice Solaris Urbino 12 din cea de-a patra generație, care vor fi puse în funcțiune pe liniile Royal Route.

Foto&info: Solaris

459 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *