Bucuresti

Atentie la alimentele pe care le cumparati

În urma solicitărilor primite din partea cetăţenilor, care semnalau prezenţa pe rafturi a unor produse alimentare de o calitate îndoielnică, expuse în condiţii improprii, Primarul Cristian Popescu – Piedone a dispus mobilizarea de urgenţă a întregului efectiv de inspectori ai Serviciului Inspecţie Comercială din cadrul Poliţiei Locale Sector 4.

Aşadar, luni, 26 ianuarie a.c., după orele 17.00, sub directa coordonare a Edilului, aceştia au descins în supermarket-ul din incinta celui mai mare centru comercial din Sectorul 4, constatând că, în marea lor majoritate, aspectele semnalate de cetăţeni îşi găseau corespondenţa în realitate.
Astfel, în urma verificărilor prin sondaj  a mărfurilor expuse s-a constatat că multe produse nu aveau termen de valabilitate sau aveau termenele de valabilitate expirate, existând şi cazuri în care nu aveau lipite etichete conţinând compoziţia produsului, traduse în limba română.

Totodată, cele mai mari nereguli au fost constatate la raionul de tip „Rotiserie”, în cadrul căruia ingredientele folosite pentru preparerea mâncărurilor erau expuse în condiţii necorespunzătoare. Condiţii improprii depozitării mărfurilor au fost regăsite şi în incinta spaţiului de prelucrare, cărucioarele pentru cumpărături fiind folosite pe post de rafturi pe care zăceau pui neambalați, alături de pește decongelat.

Primarul Cristian Popescu – Piedone a găsit personal în rafturi peşte fără termen de valabilitate imprimat de ambalaj, pe care şi l-a achiziţionat, niciunul dintre angajaţii supermarket-ului nesesizând starea improprie a produsului.

Chiflele erau depozitate de-a valma în spațiul destinat legumelor și fructelor.  De asemenea, s-a mai găsit o mare cantitate de carne de lucru rămasă în urma operațiilor de tranșare, care în loc să fie pregătită pentru Protan, era pusă în cutii de ambalare a bananelor şi bine „ascunsă” în camera frigorifică.

Nu însă şi de ochii Primarului Sectorului 4, care a dispus scoaterea de la vânzare a tuturor produselor depozitate necorespunzător, în vederea distrugerii şi transmiterii către Protan.

Astfel, au fost retrase de la comercializare, respectiv, scoase din rafturi şi depozite şi transportate către Protan: aproximativ 300 kg de carne de lucru carcasă vacă, 80 de kg de pui ce erau depozitaţi în coşuri de cumpărături, 6 kg de peşte, 2 kg de iaurt, 1,5 kg de brânză şi 15 kg de mezeluri. Totodată, s-a trecut la aplicarea unor sancţiuni contravenţionale totalizând 40.000 de lei.

„Foarte mulţi cetăţeni mi-au semnalat aceste aspecte şi am decis să verific personal, ca simplu cumpărător, dacă sunt reale. În urma controlului efectuat, putem considera că s-a mai spulberat un  mit: cel al cumpărăturilor civilizate în supermarket! Nu în toate şi nu întotdeauna, veţi putea regăsi mărfuri la calitatea pe care o aşteptaţi! De aceea, ca Autoritate Locală, cu atribuţii în protejarea sănătăţii cetăţenilor, vom continua să realizăm astfel de verificări, pentru că avem obligaţia de a veghea ca produsele cumpărate să se alinieze standardelor de siguranţă alimentară în vigoare. Vom continua să colaborăm în acest sens şi cu alte instituţii ale Statului cu atribuţii în domeniu, pentru a- i determina pe agenţii economici să respecte prevederile legale şi dreptul consumatorilor în a fi respectaţi în ceea ce priveşte calitatea mărfurilor care li se oferă spre vânzare”. (Cristian Popescu – Piedone, Primarul Sectorului 4).
Primaria sectorului 4: http://www.ps4.ro/
453 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *