Astra Arad și STB SA au testat cu succes tramvaiul Imperio pe linia 41 unde vor începe să circule etapizat 20 de la finalul lui septembrie
Astra Arad și STB SA au realizat nopțile trecute prima proba cu tramvaiul Astra Imperio pe linia 41, unde începând cu finalul lunii septembrie, vor intra etapizat în circulație primele 20 de tramvaie noi. Probele sunt realizate ca etapă a contractului dintre Primăria Capitalei și Astra Arad, STB SA fiind beneficiarul proiectului, fiind implicat în implementarea tehnică a noilor tramvaie în depouri și pe trasee.
Proba a fost realizată din depoul Alexandria, unde vor fi garate primele 20 de tramvaie noi pentru linia 41, urmate de alte 12 care vor circula anul viitor pe linia 32. Atât ordinea traseelor cât și numărul de tramvaie alocate sunt bine definite în cadrul contractelor de finanțare pentru proiectele liniilor 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41, 55. Conform informațiilor mobilitate.eu din cadrul PMB, ordinea contractuală a introducerii noilor tramvaie este – 41, 21, 32, 25, 1, 10, 40, 55, cu mențiunea că liniile 40 și 55 vor primi noile tramvaie doar după modernizarea căii de rulare, programată să demareze cel târziu în primărara anului 2023.
Proba cu tramvaiul Imperio pe linia 41 a fost un succes, nu au fost întâmpinate probleme care să blocheze circulația tramvaiului, acesta rulând impecabil pe toate distanțele liniei, inclusiv în zona devierii temporare din zona Piața Drumul Taberei, testul vizând și încadrarea în această zonă, deși până la intrarea tramvaielor în traseu această deviere nu va mai exista, constructorii Metrorex lucrând deja la noua stație și revenirea traseului căii de rulare pe amplasamentul normal.
Tramvaiul s-a încadrat corespunzător inclusiv în stațiile vechi, care vor fi modernizate, singurele probleme de încadrare a unei uși fiind la Agronomie și Cașin, dar aceste stații vor fi de asemenea modernizate până la intrarea noilor tramvaie. Mai mult, tronsonul de pe strada Turda va fi utilizat pentru realizarea probelor de viteză cu 50-70 kmh, solicitate prin contract pentru autorizarea finală a tramvaiului.
Fizic, tramvaiele nu sunt mai late decât parcul existent, un tramvai Imperio având lățimea de 2,4 metri, la fel ca tramvaiele V3A existente, diferența care necesită modificări este dată de oglinzile cabinei care sunt mai mari și de zona frontală a vagoanelor care nu se mai ingustează atât de mult precum la tramvaiele din generațiile vechi, noile generații având caroseria simetrică pe toată lungimea. De asemenea, tramvaiele moderne cu podea coborâtă au un gabarit la sol mai mic, boghiurile având altă construcție pentru a permite zone generoase cu podea coborâtă în interiorul vagonului. Toate zonele unde în timpul probelor tramvaiul s-a apropiat sau au fost în gabaritul oglinzilor sunt adaptate la cotele vechilor tramvaie, fiind necesare lucrări minime de scurtare, mutarea unor de circulație și a unor panouri de stații și trasee de cabluri. Mai mult, accesul din zona pasajului pietonal de la stația Turda, este atins frecvent și cu oglinzile vechilor tramvaie, având urme vizibile în acest sens.
Conform informațiilor mobilitate.eu dar și a celor constatate în traseu, echipele STB SA lucrează noaptea pentru remedierea problemelor unde este cazul, acestea remedieri urmând să aibă loc etapizat pe toate traseele unde vor intra tramvaie noi. Legat de intrarea în circulație a noilor tramvaie, acestea vor intra într-un lot mai mare, la finalul lunii septembrie, când TCMB va finaliza modernizarea peroanelor. Liniei 41 îi sunt alocate 20 de tramvaie, deci cel mai probabil STB SA va scoate minim 8 la ieșirea inaugurală în traseu.
Foto: mobilitate.eu
Le astept cu interes…sa speram ca ai nostri calatori le vor pastra curate.
Acum la final de septembrie? Da nu vor la anu? Sau la Sfântul Așteaptă? Deja se lungesc cu gluma. Mai bine luau naibii durmazlar și aveam deja tramvaie noi.
Vor iesi cam 10 odata pe traseu.
Pai si au mai venit tramvaie noi ? Sunt doar 2…sau au mai venit si nu stiu eu ? Normal ar fi sa faca liniile 41, 32 si 25 pana la sfarsitul anului. Daca vin 24 pana la sfarsit, e ok.
8 tramvaie pe linie ( in medie). Apoi bagate treptat pe linii. E important insa ca V3A cu care vor convietui, sa nu mai fie terfelite pe linii proaste.
daca ar face la inceput : 10(Alexandria) pe 41 , 7(Alexandria) pe 32 si 7 ( Militari) pe 25 , evident intercalate cu V3A (in stare buna gen Militari) si CH/CA-PPC, asta in prima faza, nu ar fi rau. Nu ma deranjeaza ca pe o linie vor fi tramvaie noi si tramvaie vechi…in toata lumea s-a intamplat la fel cand s-a modernizat parcul. Inclusiv in Bucuresti au fost linii unde DAC/IKARUS au convietuit pe aceeasi linie cu Mercedes…deci…
Oricum, Imperio vor convietui pe trasee ( anumite trasee) cu V3A-93. Asta clar. Pe 1 si 10 in mod sigur. Dar cum am spus, este foarte important ca acele V3A sa fie in stare buna ( nu cu roti patrate de pe linii ca 19 sau 36 ca sa distruga linia) .
Oricum am senzatia ca aceste tramvaie noi sunt cam praf in ochi. In Octombrie vor zice ca vor astepa sa sa vina toate 100…apoi a anul ca de fapt a fost o infractiune ca s-au luat noile tramvaie…ma astept la orice. Pana prin 2026 cred ca vin toate.
Tramvaiele noi sunt strict repartizate pe trasee, pe 41 vor fi 20, apoi pe liniile din proiect, aproximativ in ordine vor urma 32, 25, 21, 1, 10, 40, 55, fiecare cu cate 10-12 tramvaie noi.
Din ce știu (preliminar, se poate modifica sau corecta) :
– 41 : 21 tramvaie noi (ALX) + 12 PPC (BN)
– 32 : 10 – 11 tramvaie noi (ALX) + 4-5 ppc (ALX) ,nu e linie așa mare.
– 25 : 12 tramvaie noi + 6-8 V3A-93 (Militari toate)
– 10 : 12 tramvaie noi (M) + Ceva BLF de la Dudesti + ceva V3A Victoria.
– 1 : 12-14 tramvaie noi (GR) + Ceva BLF din Dudesti + ceva V3A Victoria.
– 21 : 8-10 tramvaie noi (D) + 4-5 CA-PPC (Colentina)
– 55 : 8-10 tramvaie noi (D) + 4-5 CA-PPC
– 40 : 8-10 tramvaie noi (D) + 2 tramvaie noi (GR, chiar?) + 2 ture CA-PPC (Colentina).
Cam asta este turația viitoare a liniilor când va fi full. Ce am mai auzit, că în timp, Militari și GR vor primi CA-PPC și CH-PPC. De asemenea am mai auzit ceva, neconfirmat însă, că sunt vagoane trimise la RK, ce vor ieși V3A-93-PPC (asemeni 206 sau 181). Probabil pentru linii ca 44, 36, etc. Pentru a se putea asigura totuși ceva acces facil. Nu era mai bine dacă V3A-93-PPC era făcut de la bun început? Adică din 1993 încoace să aibă podea joasă la centru? Ar fi fost un pic actual și el. Nu cu mult, dar tot ar fi fost ceva în plus.
20 pe 41, cate 12 pe 1, 10, 21, 25, 32, apoi 10 pe 40 si 10 pe 55.
Deci cam cum am zis eu. Când am zis 8-10, mă refeream la faptul că mai rămân și pe la depou (rezerve prin rotație, etc). Oricum vor fi dublate de CH-PPC, CA-PPC, BLF și chiar V3A pe unele linii, 10 ture nu ajung. Cel puțin 21, 40 și 55 sigur vor avea inserții de CA-PPC de la Colentina. La fel și 1 și 10, având în vedere fiabilitatea monumentală a lui BLF. Și pe 25 32 și 41 vor fi astfel de inserții.
Repartizarea inițială știu că va fi :
Alexandria – 32 vagoane (32 și 41), Militari – 24 vagoane (10 și 25) , Giurgiu – 14 vagoane (1), Dudesti – 30 vagoane (21, 40 și 55). Sau devine Dudesti 32 vagoane și Giurgiului cu 12 vagoane ? Asta doar pentru tramvaiele noi.
Bun. Am văzut că 21 este a doua linie programată după 41. Ok. De acord, rețea bună, modernă cap coadă, etc. Ce depou va deservi 21 în acest caz? Dudesti nu are cum deoarece accesul este praf, și le distrugi pe acces (nu vreau scuza că doar 800 m), iar Colentina, doar dacă le vrei căzute și vandalizate după primele ore de funcționare. Cel mai logic ar fi în ordinea 41, 32, 25+10, 21+1, cu mențiunea că 21 ar putea sta temporar la GR (Deși accesul ar fi groaznic de lung). Pot fi date și 40 și 55 cu condițiile :
40 scurtat la Faur P.4. Iar 55 dus la Banu Manta ( sau numit 46, oricum se merge pe linie din proiect) asta până repară Bd Basarabia – Chișinău și Pache Protopopescu și calea Călărași .
O mare problemă e accesul boschetarilor pictangii în depouri, ideal ar fi să pună 750v pe garduri. Altfel le vor distruge și pe astea. Deja la Iași, Arad, Timișoara și Oradea le-au vandalizat. Deci…La București nu mai am speranțe, văzând cum au distrus niște citaro Hybrid și Otokar.
Legat de tramvai, am avut ocazia să îl văd și să mă sui în el, să merg cu el. Și, stând în Crângași să îl văd în probe. Pot spune că e ani lumină în urma Pesa și Bozankaya(le-am testat la Cluj, Iași și Timișoara) și Durmazlar (Turcia și Polonia, rămâne de văzut Reșița) și ULF (Oradea). Toate sunt peste ce avem în București. Pesa, o fi el producător mai entry, dar scuze, arăta impecabil, la fel și Bozankaya. Nu voi compara cu CAF URBOS Luxemburg sau cu Stadler sau Avenio, că ne ia de cap. Rămâne de văzut cât de fiabile vor fi. Cum se vor împăca cu rețeaua (modernizată) din București , și conducătorii și personalul din depouri cu ele.
Linii ce ar mai merge cu tramvaie noi : 7, 11, 44, 47, 8 (dacă ar supraviețui). Linii bune cap – coadă. Astea de ce nu se iau în considerare pentru tramvaie noi (poate mai scurte)? Chiar sunt linii cu cerere relativ mare. 7 e full dimineața până la Unirii și nici peste zi nu e mai gol (s-ar preta cu PPC). 11 e lung, nu i-ar strica nici lui câteva ture PPC. 44 și 47 ar fi bune și ele cu ceva PPC (câte 3 ture CH/CA-PPC și câte 3 Bucur V2A-t pe fiecare). 8 ar putea rămâne pe ruta Ghencea – zetari, sau Zetari – Unirii (deși s-ar dubla în mare parte cu 23 deja). Zic și eu.
Sfarsit de Octombrie…si…nimic. Praf in ochi.
Trebuie terminata lucrarea la Piata DT, in cateva zile se inchide linia. Apoi ies si tramvaiele, sunt in etapa finala de inmatriculare si alte proceduri legale.
Am auzit ceva de noiembrie. În noiembrie,va fi că de 1 decembrie. Apoi că nu sunt conforme, au motoare mici, etc. Deja încep să cred că pe undeva e ceva putred cu noile tramvaie. Dar se pune batista pe țambal ca deobicei. Nu mai trebuie scuze, vorba aia, cine se scuză se acuză.
Mai sunt de terminat procedurile birocratice si intra in traseu. Oricum, ele sosesc in perioada asta, cand intra in traseu vor fi multe, poate chiar 10-12 deja pe linia 41 din totalul de 20 alocat aici.
Mă așteptam ca în Noiembrie să fie deja 22. Măcar 41 și 32 să fie acoperite. De 25 nu am speranțe. Tatrele apucă 2023 lejer, poate și 2024 în ritmul ăsta (8(11), 19 și 47 și 25 vor mai avea sigur). La mijlocul lui 2023, ar trebui să fie măcar 41, 32 și 25 cu tramvaie noi. Eventual 1 și 10 parțial. Din păcate toate liniile vor fi combinate și cu V3A 93 clasic. Asta este. Mă aștept să văd V3A 93 + Imperio pe 41, 32 și 25 dar și pe 1 și 10. Ba chiar cu V3A pe federe (și sunt încă destule , 047, 049, 055, 068, 013, 026 , 083, 064, 175, (și mai sunt în Titan)nu mai zic de majoritatea Faur din Giurgiului sau destule în Alexandria). Nu sunt suficiente Imperio.
Odata cu deschiderea pe Vasile Milea vom mai avea Tatra doar pe 11, 47 si doar ocazional 25. Toate liniile de Imperio vor ramane doar cu Imperio si in rest CH/CA/BLF depinde de configuratie. Vor fi repartizate pentru a se face asa, cum au inceput sa fie trimise CH la Bucurestii Noi.
Mie imi este ca nici la anul nu intra. Sau poate intra de 1 decembrie, ca sa fie ceva marcant…oricum, cred ca este ceva putred pe undeva…refuz sa cred ca nu e ceva. Eu pana nu vad nu cred. Ce imi este clar: Tatrele apuca 2023, si poate cu un pic noroc si 2024…in ritmul asta. Oricum daca intra pe 41 anul asta, va fi un parc pestrit, Imperio + CH/CA-ppc + V3A-93.
Intra anul asta, se termina birocratia si intra. Tatrele nu apuca 2024, poate prima parte de 2023.
Cand spuneam de intersectari V3A-93 si Imperio ma refer la intersectari de genul 7,23,27 (V3A-93) – 32. 11,47 si 19(V3A) – 1,10,25, si lista poate continua. Asta daca intre timp 7, 27, 47, 11, 23 nu primesc si ele CH/CA-PPC, daca primesc atunci e bine. 7, 11 si 47 sunt eligibile de CA si CH PPC, ba chiar de tramvaie noi avand in vedere calitatea infrastructurii, 23 si 27 au destule tronsoane proaste ( Dudesti, Marasesti) , nu mai zic de 19.
Septembrie – NU
Octombrie –- NU
Noiembrie –- NU ( nu se intrevede)
Decembrie –- Probabil de 1 decembrie vom avea surpriza.
Tare cred ca e ceva putred cu tramvaiele astea…nu e normal sa stea atata. Vom vedea cand vor intra ( daca vor intra ) cat de fiabile vor fi…
Vor intra si sunt mai mult decat fiabile. Pacat de toata balbaiala cu receptia care a facut doar sa amane intrarea in circulatie, dar partea buna este ca oricum tramvaiele au sosit la Bucuresti, deja fiind 14 livrate, cu 17 planificate pana la finalul anului, deja din februarie incepe parcul liniei 32.
Asta că sunt fiabile, e prea devreme să ne pronunțăm. Vom vedea cât de fiabile sunt după 2 ani de folosire. Momentan Astra e pe cale să acționeze în judecată PMB. Chiar așa? Nu se face treabă fără pistol la tâmplă? Așa și cu linia de pe Milea, fără scandal nu a revenit…ce naiba? Până nu trec 2 ani de folosire peste ele, fără staționări de defecte , nu le numesc fiabile. Momentan cele mai bune tramvaie din București au fost Tatra T4. Dar sunt depășite, 50 ani…vor fi fiabile când vor merge cât astea. V3A e un cazan (doar EPC și FAUR) au fost mai de Doamne Ajută, 329 și 231 nu au rk și merg de când au fost făcute. URAC le-au făcut tot mai proaste de la un exemplar la altul . CHPPC și cappc sunt niște petarde, unul a ars (oare la fel vor fi și astea noi ?). Am gradul de scepticism al meu… până nu trec 2 ani peste ele fără probleme nu le consider fiabile. De preferat 10.
Deci nu avem tramvaie noi în trafic. Speram că de 1 decembrie să ne facă surpriza.
Până nu le văd în circulație, pentru mine sunt doar niște machete funcționale, pe care s-au plătit bani grei.