Bucuresti

Asociația Metrou Ușor – Lucrările care țin linia 41 oprită pot fi eficientizate pentru reducerea timpului de suspendare a traseului și chinului călătorilor cu autobuzele navetă

Asociația „Metrou Ușor” transmite un comunicat de presă prin care atrage atenția că lucrările care țin linia 41, metroul ușor din București, oprită, ar putea fi realizate mai eficient, pentru a reduce timpul în care călătorii sunt mai mult chinuiți în autobuze navetă, care fac de 4-5 ori mai mult timp pe traseu, iar călătoria este una chinuitoare din cauza faptului că încă se circulă cu autobuze fără aer condiționat pe acest traseu. Redăm părți din comunicatul asociației:

„Recent, cartierul Drumul Taberei și așa sufocat de lucrările interminabile la Secțiunea I a magistralei 5 de metrou, a pierdut ultima legătură rapidă de transport – linia de metrou ușor 41. Acest lucru este cauzat de continuarea realizării a 3 lucrări de infrastructură extrem de importante și amânate în ultimii ani din cauza consecințelor asupra traficului. Este vorba despre construcția unui pasaj pietonal subteran între stația de metrou Parc Drumul Taberei și stația tramvaiului 41 (asemeni deja existentei legături de la piața Crângași), finalizarea pasajului suprateran Ciurel și reabilitarea pasajului suprateran Grant. Acest lucru dovedește că poate exista coordonare între mai multe autorități prin faptul că aceste lucrări au demarat simultan.
Pentru realizarea acestor obiective și asigurarea frontului de lucru s-a luat decizia de a sista circulația tramvaiului 41 și crearea liniilor navetă 641 și 642 menite să suplinească tramvaiul suspendat. Așa cum era de așteptat, aceste măsuri au generat haos în vestul orașului.

Încă de la începutul lurărilor, asociația „Metrou Ușor” a monitorizat și analizat atent situația din cartierul Drumul Taberei, descoperind o serie de probleme ce agravează situația neplacută.
În primul rând, este vorba de traseul liniei navetă 641, sensul spre terminalul Ghencea, afectat de debutul lucrărilor la structura pasajului Grant începând cu data de 1 iulie. Pentru devierea acestei linii s-a ales un traseu extrem de ineficient, ce presupune un ocol de 7 kilometri prin zona Pieții Gării de Nord, în locul traseului normal al tramvaiului 41, pe pasajul Grant. Soluția aleasă generează la orele de vârf intervale de succedare între vehicule extrem de mari, acestea stând blocate pe Bd. Mărăști, Bd. Mihalache și Str. Banu Manta, făcând ca timpul unei curse Piața Presei – Ghencea să ajungă la 2 ore. De asemenea, în cazul liniei 642, membrii asociației au remarcat lipsa unei stații de autobuz pe bucla de întoarcere de sub pasajul Grant, stație ce ar permite o transbordare mai ușoară cu stația „Opera Comică pentru Copii” de pe Șos. Giulești, corespunzătoare liniilor 11 și 44.

În al doilea rând, ritmul cu care șantierele progresează este nesatisfăcător. Acesta este afectat de vremea caniculară (când muncitorii sunt nevoiți să reducă activitatea), de lipsa schimbului 3 pe timp de noapte și de decizia de a nu lucra în weekend-uri. Dacă în cazul lucrărilor PMB de la pasajele Grant și Ciurel, membrii asociației „Metrou Ușor” au observat o mobilizare bună, nu același lucru se poate spune și despre șantierul Metrorex de la Piața Drumul Taberei, unde nu se înregistrează mari progrese, la fel ca pe restul șantierului M5. Mai mult, Metrorex a decis să devieze calea de rulare a tramvaiului 41 în locul urgentării construcției pasajului, fiind o soluție de avarie.

Nu în ultimul rând, asociația „Metrou Ușor” își manifestă îngrijorarea față de lipsa unor lucrări de mentenanță generală a liniei de metrou ușor 41, calea de rulare având multe porțiuni denivelate ce produc balansări puternice ale tramvaielor, fapt ce impune restricții de viteză pentru a nu periclita siguranța călătorilor. Acest lucru este evidențiat de creșterea semnificativă a timpului de parcurgere a unei semicurse față de anul 2002. Cu excepția reviziilor anuale din luna august ce au vizat zone punctuale, alte investiții majore nu au mai fost făcute pentru a menține performanțele linei 41 de la inaugurare și până acum. Suspendarea lui 41 ar fi fost prilejul perfect pentru modernizarea metroului ușor, mai exact pentru schimbarea unor porțiuni mari de linii, modernizarea și extinderea peroanelor în vederea utilizării de către viitoarele tramvaie ce ar depăși în multe stații lungimea peroanelor existente, implementarea semaforizării prioritare a tramvaiului în intersecții, dar și implementarea sistemelor digitale de informare din stații. Așadar, pentru realizarea acestor lucrări absolut necesare, va fi nevoie de o nouă închidere a tramvaiului 41, fiind imposibilă realizarea acestora sub trafic.

În ceea ce privește programul de lucru al șantierelor, asociația recomandă prelungirea acestuia pe perioada nopții și în weekend-uri pentru a devansa termenul de finalizare. Pentru șantierul de la Piața Drumul Taberei, recomandăm renunțarea la devierea căii de rulare a tramvaiului (începută recent) și construcția pasajului pietonal până la redeschiderea circulației lui 41, fără alte soluții tehnice care să sporească disconfortul.Foto: mobilitate.eu

379 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *