ARF și operatorii feroviari pun bazele vânzării de bilete pentru toți operatorii la ghișeele din gări

ARF și operatorii feroviari pun bazele vânzării de bilete pentru toți operatorii la ghișeele din gări

Astăzi, 02 februarie 2022, a avut loc cea de-a doua reuniune a unui grup de lucru ce are ca scop principal reunirea părților interesate din domeniul feroviar pentru modificarea legislației privitoare la emiterea de legitimații în transportul feroviar de călători, transmite Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Din acest grup de lucru fac parte reprezentanții MTI și ARF, ai celor șase operatori de pe piața transportului feroviar de călători, precum și specialiști ai SC Informatica Feroviară SA.
Obiectivul întâlnirilor este armonizarea legislației în privința emiterii de bilete unice între operatorii de transport feroviar, pentru a facilita mobilitatea călătorilor români. Un aspect important îl constituie și administrarea facilităților pentru diversele categorii sociale. În prezent, sistemele de ticketing folosite de operatori nu permit utilizarea aceluiași bilet pentru o călătorie ce necesită operatori multipli și nici aplicarea facilităților diferențiate pe tronsoane de călătorie, în funcție de operatori.

Discuția din data de azi s-a axat pe forma inițială a unui memorandum, ce trebuie înaintat Guvernului. Acestea trebuie să conțină motivarea demarării procesului de modificare a legislației din domeniu, precum și lista de acte normative ce trebuie supuse actualizării pentru a permite lansarea tichetului unic feroviar.

Grupul de lucru se va reuni în fiecare săptămână, elementele principale pentru agenda viitoare fiind definitivarea variantei finale a memorandumului mai sus menționat, în vederea înaintării spre aprobare de Guvern, prezentarea unor scenarii de lucru cu scopul stabilirii modului de decontare a tarifelor și facilităților conexate călătoriilor feroviare contractate prin tichete integrate.

Ulterior setării modului de colaborare între operatorii feroviari, se vor deschide și dialoguri instituționale cu alte părți interesate, în special acelea care administrează anumite categorii de facilități – de ex. Casa Națională de Pensii, care manageriază emiterea și distribuirea facilităților de călătorie pentru pensionari.

Foto: mobilitate.eu696 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *