ARF a anulat licitația pentru trenuri alimentate cu hidrogen din cauza neconformităților din oferta Alstom

ARF a anulat licitația pentru trenuri alimentate cu hidrogen din cauza neconformităților din oferta Alstom

Autoritatea pentru Reforma Feroviara anunță că a anulat procedura de achizitie a 12 trenuri “pe hidrogen” in conditiile existentei depunerii unei singure oferte neconforma. Astfel, ARF a transmis in SICAP raportul procedurii privind anularea licitatiei in conditiile exitentei unei singure oferte nceconforma (componenta tehnica). Conform procedurilor legale oferta financiara nu a mai fost consultata de catre comisia de evaluare ARF. Comisia de evaluare, impreuna cu echipa de experti cooptati ai Bancii Europene de Investitii (BEI-PASSA), au constatat o serie de neconformitati semnificative care nu au putut fi clarificate de catre ofertant.

De exemplu au fost propuse: o disponibilitate a trenurilor mult mai redusa atat din punct de vedere al zilelor de utilizare anuală cât și din cel al numărului de kilometri posibil parcurși pe an; calendarul de livrare al primului tren si cel de livrare al seriei mult mai mari decât cele solicitate în contextul constrângerilor temporale ale PNRR; caracteristici ale cabinelor de conducere mai slabe decât cele solicitate (din punct de vedere al ergonomiei postului de lucru al mecanicului de tren).

Procedura de achizitii a fost aferenta proiectului de achizitii a 12 trenuri electrice pe pile de combustie cu hidrogen, a serviciilor de mentenanta a trenurilor si de asigurare a alimentarii cu hidrogen pe o perioada corelata cu durata de viata a vehiculelor, introdus la finantare prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) in 2021. Proiectul de achizitie a celor 12 automotoare a fost selectat de catre Ministerul Transporturilor si Infrastructurii ca proiect PNRR in prima jumatate a anului 2021 luand in considerare caracteristicile verzi ale vehiculelor (menite sa contrabalanseze proiectele poluante de autostrazi din PNRR) si preluat spre implementare la ARF la sfarsitul anului 2021, studiul de fezabilitate fiind finalizat in aprilie 2022.

Tehnologia trenurilor pe hidrogen este inca una tanara, cu o gama redusa de trenuri autorizate a fi introduse pe piata, dar cu o serie de contracte comerciale de mici dimensiuni in diverse tari europene (Germania, Italia si Franta). De exemplu, trenurile care corespund exact nevoilor identificate in documentul guvernamental PNRR 2021 si preluate in analizele ARF, desi se regasesc in ofertele comerciale ale producatorilor, nu sunt inca autorizate ca tip si pentru introducerea pe piata (proceduri care pot dura peste 3 ani, inainte de inceperea productiei).
ARF va actualiza in perioada urmatoare, in baza clarificarilor si observatiilor primite in cadrul procedurii esuate, caietul de sarcini si restul documentatiei de achizitii privind achizitia celor 12 automotoare pentru a relansa licitatia in termenul cel mai scurt si a oferi o sansa de incadrare in termenele legale ale PNRR.

In conditiile in care peste 50% din reteaua Romaniei este neelectrificata si ritmul de electrificare este unul relativ lent, ARF considera ca implementarea acestui proiect pilot de achizitie trenuri pe hidrogen reprezinta o solutie tehnica corecta pentru decarbonizarea transporturilor feroviare si va continua eforturile de implementare. Rutele pe care vor fi utiliate initial trenurile sunt cele neelectrificate din zona de nord a Municipiului Bucuresti (Gara de Nord – Aeroport Henri Coanda, Gara de Nord – Pitesti – Craiova, Gara de Nord – Targoviste si Pitesti – Curtea de Arges). In conditiile electrificarii acestor linii, trenurile vor fi relocalizate pe alte rute neelectrificate. In baza rezultatelor acestui proiect pilot se va decide extinderea flotei si pentru alte regiuni ale tarii, precum si achizitia de trenuri pe acumulatori.

Foto: mobilitate.eu978 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *