Amsterdam va interzice vehiculele personale și de transport public pe benzină și diesel până în 2030

Amsterdam va interzice vehiculele personale și de transport public pe benzină și diesel până în 2030

Consiliul municipal al orașului Amsterdam a anunțat planurile de eliminare treptată a mai multor tipuri de vehicule pe benzină și motorină, în încercarea de a curăța poluarea aerului în oraș. Potrivit autorităților din orașul olandez, poluarea aerului este responsabilă pentru scurtarea duratei de viață a rezidenților cu un an. Poluarea aerului în Olanda este mai mare decât cerințele standardelor UE; cea mai mare parte a acesteia este produsă de Amsterdam și Rotterdam, cele două mari orașe ale țării.

Planul de acțiune privind aerul curat, anunțat de orașul Amsterdam, vizează reducerea emisiilor legate de transport și reducerea poluării aerului. Orașul va executa treptat planul. Începând cu anul viitor, automobilele diesel mai vechi de 15 ani vor fi interzise să intre în orașul central. Din 2022, vor urma autobuzele pe benzină sau pe motorină. În 2025, limita zonei va fi extinsă la zona din interiorul drumului de centură A10. Interdicția se va aplica și pentru feriboturi, taxiuri, motorete și scutere.

De asemenea, Amsterdam va oferi subvenții și permise speciale de parcare pentru a-și încuraja rezidenții să treacă la mașini electrice sau hidrogen. În plus, orașul va extinde rețeaua stațiilor electrice de încărcare de la 3.000 la 16.000 și apoi la 23.000 până în 2025. Orașul olandez este doar ultimul dintr-o serie de orașe europene care anunță măsuri îndrăznețe pentru combaterea poluării aerului.Foto: Pixabay

1.201 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *