Alstom oferă soluții pentru control digital și electrificare pe ruta Brașov – Sighișoara în cadrul asocierii RailWorks
Alstom, în calitate de lider al unui consorțiu, a semnat un contract pentru furnizarea controlului digital al trenurilor, managementului traficului și infrastructurii de electrificare, ca parte a reabilitării și modernizării unei secțiuni a coridorului feroviar european Rin-Dunăre din România. Cota de contract a Alstom se ridică la peste 120 de milioane EUR. Contractul a fost semnat de CFR SA, transportatorul feroviar de stat din România și de consorțiul Asocierea RailWorks, pe care Alstom îl conduce. Se preconizează că proiectul va dura patru ani.
Lucrarea va avea loc pe subsecțiunea Sighișoara-Brașov, parte a coridorului european Rin-Dunăre, care leagă Nuremberg-Praga-Viena-Budapesta-Curtici-Simeria-Brașov-București-Constanța. Alstom activează în cadrul lucrărilor de reabilitare în curs de desfășurare a părții românești a acestui coridor din 2012.
Contractul acoperă modernizarea a aproximativ 170 de kilometri de infrastructură feroviară pentru trenurile de pasageri care operează cu până la 160 km / h. Acesta include reabilitarea infrastructurii și suprastructurii, electrificarea, semnalizarea și sistemele de telecomunicații, inclusiv GSM-R, precum și lucrările civile. Alstom este responsabilă direct de implementarea unui centru de control al traficului în municipiul Brașov, de interblocare digitală și de implementare a ERTMS Nivel 2, de sisteme de informații pentru pasageri și modernizări catenare și stații de tracțiune electrică.
„Acest contract reafirmă poziția de lider a Alstom pe piața feroviară din România, atât pentru controlul digital al trenurilor, cât și pentru electrificare. După instalarea primului sistem modern de gestionare a traficului din România, suntem acum pregătiți să extindem astfel de performanțe la nivel înalt la noile secțiuni. Acest proiect va fi o altă referință puternică pentru Alstom. Bucureștiul a devenit un hub strategic pentru expertiza de control al trenurilor Alstom, nu doar pentru proiecte locale, ci și pentru restul Europei centrale și de est ”, explică Gabriel Stanciu, directorul general al Alstom pentru România, Bulgaria și Republica Moldova.
Alstom este un pionier global în dezvoltarea și punerea în aplicare a echipamentelor de control digital de tren la bord. ATLAS 200 este soluția ERTMS de nivel 2 a Alstom care permite trenurilor să circule cu viteze mai mari, fără semnale fizice. Alstom va furniza, de asemenea, sistemul de gestionare a traficului pentru centrul de control al trenului și va implementa sistemul de telecomunicații GSM-R.
Pentru modernizarea sistemelor catenare, Alstom va furniza soluția sa de catenare OCS3 pentru liniile principale, profitând de capacitățile sale interne la instalația de producție din Lecco, Italia, și experiența sa mondială de OCS3 în operațiunea comercială.
Alstom este prezent în România de peste 25 de ani și are în prezent 450 de persoane angajate în țară. Activitățile desfășurate ale companiei includ proiecte de reabilitare feroviară în diferite faze de implementare, precum și întreținerea trenurilor de metrou din București.
Foto: mobilitate.eu