AGIFER a finalizat raportul în cazul accidentului feroviar de la viaductul Cârcea
Transport

AGIFER a finalizat raportul în cazul accidentului feroviar de la viaductul Cârcea

La aproape un an de la accidentul ce a avut loc pe 12.08.2018, AGIFER a finalizat investigația în cazul accidentului feroviar de la viaductul Cârcea, din apropiere de Craiova. Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER, a desfășurat o acțiune de investigare în cazul accidentul feroviar grav produs la data de 12.08.2018, ora 08:17, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Craiova, secția de circulație Caracal-Craiova, pe linia curentă firul I dintre haltele de mișcare Malu Mare – Banu Mărăcine, pe viaductul Cârcea aflat la km 200+306, în circulația trenului de marfă nr.80315 (aparținând operatorului de transport feroviar de marfă SC GRUP FEROVIAR ROMÂN SA), prin deraierea locomotivei de remorcare seria BB 25200 nr.208 și a primelor 10 vagoane din compunerea trenului, având drept consecințe căderea tablierului metalic al primei deschideri a viaductului și a 7 vagoane (vagoane 2 ÷ 8 de la locomotivă).

AGIFER a finalizat raportul în cazul accidentului feroviar de la viaductul Cârcea

La data de 12.08.2018, ora 01:51, trenul de marfă nr.80315 a fost expediat de la stația CFR Chiajna și avea ca destinație stația CFR Curtici. Trenul era programat să circule pe relația ChiajnaCraiova-Curtici. La intrarea în halta de mișcare (h.m.) Malu Mare semnalul luminos de intrare X avea indicația „Liber cu viteza stabilită, ATENŢIE! Semnalul următor ordonă oprirea” (o unitate luminoasă de culoare galbenă spre tren). Trenul a depășit acest semnal, a trecut prin halta de mișcare pe linia II directă, a depăşit semnalul luminos de ieșire X II, care avea indicaţia “ OPREŞTE fără a depăşi semnalul!” (o unitate luminoasă de culoare roşie, spre tren), și-a continuat mersul pe linia curentă firul I dintre haltele de mișcare Malu Mare-Banu Mărăcine, linie care era închisă circulaţiei trenurilor pentru executarea lucrărilor de reabilitare a viaductului Cârcea (amplasat la km 200+306) și a deraiat trecând peste viaduct a cărui suprastructură feroviară era demontată.

Tablierul metalic al primei deschideri a viaductului a căzut, de pe reazeme, la baza infrastructurii viaductului, antrenând în cădere vagoanele de la al 2-lea la al 8-lea (al 9-lea vagon era înclinat pe capătul culeei iar al 10-lea vagon era deraiat și se afla pe terasamentul din spatele culeei Mau Mare). Locomotiva și primul vagon au rămas pe tablierul metalic al celei de a doua deschideri.
Foto&info: Raport AGIFER

2,900 Vizualizări

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *