AGIFER – Defectele căii de rulare și uzura șinei stau la baza deraierii din februarie 2020 de la Drăgănești Olt

AGIFER – Defectele căii de rulare și uzura șinei stau la baza deraierii din februarie 2020 de la Drăgănești Olt

AGIFER a publicat recent raportul final de investigare în cazul accidentului feroviar produs la data de 17.02.2020, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale de Căi Ferate Craiova, între halta de mișcare Fărcașele și stația CFR Drăgănești Olt, firul II, prin deraierea a 13 vagoane din compunerea trenului nr.34372, aparținând SC Constantin Grup SRL. AGIFER a concluzionat că starea precară a căii de rulare este de vină pentru accident, dar nu a putut da un motiv sigur din cauza pagubelor majore produse de accident care nu au permis o analiză clară asupra căii de rulare.

Astfel, conform AGIFER „Cauză directă probabilă a producerii accidentului a constituit-o ruperea multiplă și completă a șinei aflate pe firul din partea dreaptă a căii în sensul de mers a trenului (firul exterior al curbei), în zona capătului X al pasajului inferior cu axul la km 142+378, rupere ce s-a produs sub acțiunea forțelor dinamice transmise căii de materialul rulant în mișcare. Cauza producerii accidentului a fost enunțată ca și probabilă având în vedere distrugerile suferite la linie după producerea accidentului, distrugeri care au limitat verificările și constatările efectuate pe teren.” Mai mult, se menționează „starea avansată de uzură și de oboseală a șinei de cale ferată de pe firul exterior al curbei, în zona producerii deraierii” dar și „defectele existente în cale, înregistrate în urma măsurătorilor cu vagonul de măsurat calea (VMC), care au condus la apariția unor solicitări suplimentare, în regim dinamic, ale șinei de pe firul exterior al curbei”.

În data de data de 17.02.2020, ora 02:30, pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Craiova, între halta de mișcare Fărcașele și stația CFR Drăgănești Olt, în circulația trenului de marfă nr.34372 (aparținând operatorului de transport feroviar SC Constantin Grup SRL), remorcat cu locomotiva EA 1088, în zona capătului X al pasajului inferior având axul la km 142+378, aflat între halta de mișcare Fărcașele și stația CFR Drăgănești Olt, firul II, s-a produs deraierea a 13 vagoane din compunerea trenului, al 7-lea, respectiv de la al 9-lea la al 20-lea. Trenul de marfă nr.34372, remorcat cu locomotiva EA 1088, a fost operat de SC Constantin Grup SRL, operator de transport feroviar de marfă iar personalul de conducere și deservire a acestora aparținea aceluiași operator. În urma producerii acestui accident feroviar, suprastructura căii a fost afectată pe circa 150 m pe firul II de circulație și pe circa 100 m pe firul I, prin distrugerea șinelor, traverselor, a prismei de balast și a substratului căii.

A fost afectat prin deraiere un număr de 13 vagoane: al 7-lea, respectiv de la al 9-lea la al 20-lea. Din cele 13 vagoane deraiate, 5 vagoane s-au răsturnat (vagoanele aflate în pozițiile 9, 10, 12, 14 și 15 în compunerea trenului). 6 vagoane au necesitat reparații iar celelalte 7 au fost grav avariate, fiind necesară casarea lor.3.060 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *