UITP transmite recomandări autorităților europene pentru transportul public în contextul COVID-19

STB clarifică informațiile dezinformatoare din presa legate de sistemul de amenzi pentru călătorii fără titluri de călătorie

Având în vedere impactul COVID-19, UITP și-a unit forțele luna trecută cu IRU, Polis, EuroCities și CER pentru a emite o scrisoare deschisă președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintelui Consiliului European Charles Michel și David Maria Sassoli, președintelui Parlamentului European, solicitând sprijinul continuu acum și în timpurile care urmează.
Pe măsură ce ne confruntăm cu următorii pași, UITP a profitat de ocazie pentru a se adresa instituțiilor europene cu privire la reluarea progresivă a serviciilor și a supraviețuirii transportului public urban și a serviciilor de mobilitate locală, într-o scrisoare deschisă trimisă înainte de următorul Consiliu al UE (23 aprilie 2020). Odată cu reluarea progresivă a serviciilor preconizate în următoarele zile și săptămâni, sectorul va trebui să se confrunte cu multiple provocări complexe pentru a-și juca rolul în strategiile de după izolare.

Sectorul transportului public local va trebui să se adapteze la eliminarea treptată a restricțiilor de călătorie și încetarea treptată a diferitelor tipuri de activități, deoarece întregul ecosistem al sectorului va trebui să lupte pentru a supraviețui acestei crize; pentru a reconstrui încrederea în transportul public în perioada post-COVID-19 și, în final, pentru a ieși din cealaltă parte mai puternic. Prin emiterea unei a doua scrisori deschise pentru a reflecta mai bine locul în care ne aflăm acum, UITP Europe ar dori să ilustreze situația actuală în trei părți.

În primul rând, trebuie abordate preocupările legate de reluarea progresivă a serviciilor post-izolare.
Deși pandemia este încă activă, este important să anticipăm ridicarea progresivă a izolării și să ne pregătim să reluăm rapid operațiile la timp. Cu toate acestea, multe probleme vor trebui soluționate înainte ca serviciile de transport public să poată fi exploatate în totalitate pentru a răspunde cererii de mobilitate. Acestea includ reguli privind purtarea măștilor, distanțarea socială, protejarea lucrătorilor și comunicarea cu pasagerii.

A doua secțiune se concentrează asupra măsurilor urgente care trebuie adoptate la nivelul UE pentru a păstra ecosistemul de transport public.
Primele date disponibile, din diferite state membre europene, arată că ecosistemul sectorului transportului de pasageri va fi puternic afectat. Impactul se referă nu numai la scăderea veniturilor la serviciile de transport, dar și la costurile suplimentare necesare pentru implementarea măsurilor necesare în vehiculele și infrastructura transportului public. Pentru a limita aceste consecințe sociale, economice și financiare, vor trebui să fie adoptate măsuri excepționale vizate la nivelul UE și implementate rapid.
Finanțarea substanțială a UE și subvențiile acordate sectorului transportului public sunt esențiale dacă dorim să depășim recesiunea viitoare și să asigurăm cel puțin nivelurile anterioare crizei serviciilor. Aceasta se referă nu numai la perspectiva de la jumătatea perioadei, după izolare, dar și la ambițiile de durabilitate pe termen lung prevăzute de Acordul Verde European.

În acest sens, cea de-a treia secțiune se concentrează pe reafirmarea puternică a necesității de a consolida obiectivele Acordului Verde în fața preocupărilor de mediu – schimbările climatice trebuie să rămână importante pe agenda politică. Transportul public este și va fi un sector-cheie atât pentru redresarea economică, cât și pentru realizarea obiectivelor Green Deal. Acordul verde european rămâne cea mai importantă strategie de creștere durabilă a Europei.

Lecția din criza COVID-19 este că acțiunea timpurie este esențială și această lecție se aplică și luptei împotriva schimbărilor climatice și a altor riscuri de sustenabilitate. Pe măsură ce economia se redresează, aceasta ar trebui orientată către o creștere compatibilă a acordului ecologic. Având în vedere consecințele economice cu care se confruntă sectorul transportului public durabil din cauza crizei, este vital ca UE să acorde prioritate sprijinului politic și financiar pentru modurile de transport urbane durabile.

Ceea ce este clar este că continuitatea și supraviețuirea transportului public și a serviciilor de mobilitate locală sunt esențiale pentru Europa și toți cetățenii europeni – și în special pentru mulți angajați care depind de o rețea de transport local care funcționează bine pentru a-și duce viața de zi cu zi.

Sistemele de transport public sunt esențiale pentru redresarea economică și pentru menținerea acordului ecologic și a agendei privind schimbările climatice.

Pe măsură ce discuția privind viitoarea direcție a transportului public continuă, UITP lansează, de asemenea, un nou Brief de cunoștințe: pandemia Covid-19: Reluarea serviciilor de transport public după izolare, abordând subiectele necesare, cum ar fi operațiunile și afacerile, sănătatea și măsurile care au fost făcute și trebuie să fie puse în aplicare pentru ca sectorul să se adapteze.



Foto: mobilitate.eu

2 thoughts on “UITP transmite recomandări autorităților europene pentru transportul public în contextul COVID-19

  1. Cred ca de acum se impune ca parcul stb sa fie marit? Sa ne așteptăm să se faca in doua transe după modelul reducerii si anume o primă etapă de la 1 mai si a doua cu 15 mai ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *