30 de ani de la prima convorbire telefonica din Anglia

Prima convorbire prin telefonul mobil realizată în Marea Britanie a fost iniţiată acum 30 de ani, folosind reţeaua Vodafone, ce fusese lansată cu puţin timp înainte. Michael Harrison, fiul primului preşedinte al Vodafone – Sir Ernest Harrison, a fost primul care a testat reţeaua mobilă, apelându-şi tatăl la miezul nopţii, pe 1 ianuarie 1985.

Michael Harrison a plecat, în secret, de la petrecerea din seară de Revelion, ce avea loc la reşedinţa familiei în Surrey (Marea Britanie), special pentru a-şi surprinde tatăl, pe care l-a sunat ulterior din Londra, din Parliament Square. Harrison a realizat acest apel istoric folosind unul dintre primele dispozitive mobile – un Vodafone Transportable VT1, care cântărea 11 lb (5 kg) şi avea autonomie de aproximativ 30 de minute. Harrison îşi aminteşte că se auzea perfect, în ciuda zgomotului din piaţă creat de cei care se adunaseră să sărbătorească Revelionul în stradă.

Michael a povestit că Sir Ernest Harrison a răspuns la telefon, iar Michael i-a spus: “Bună, tată. Sunt Mike. Această este prima convorbire mobilă realizată într-o reţea britanică.” La celălalt capăt, s-a auzit zgomotul făcut de dopurile de pluta ale sticlelor de şampanie deschise de invitaţii la petrecere, iar fotografii au surprins perfect momentul – punctul culminant a trei ani de muncă intensă, de când fusese câştigată licitaţia, în 1982.La câteva zile de la acest eveniment, actorul de comedie Enie Wise a repetat experienţa şi a realizat prima convorbire prin telefonul mobil, în public, în faţă mulţimii strânse pe St Katherine’s Dock, în Londra. Wise a folosit acelaşi dispozitiv mobil şi a iniţiat apelul dintr-o diligenţa specifică secolului 19. Ernie Wise a intrat în legătură cu unul dintre angajaţii aflaţi în primul sediu Vodafone, în Newbury, Berkshire.

În primele 9 zile ale anului 1985, Vodafone a fost singură companie care dispunea de o reţea de telefonie mobilă în Marea Britanie.

Prima generaţie de telefoane mobile se vindea deja în Marea Britanie din 1984 – înainte că primele servicii să fie disponibile şi înainte că reţeaua să se lanseze oficial. Cererea pentru telefoane mobile era atât de mare încât echipa de vânzări a companiei Vodafone înregistrase deja peste 2000 de comenzi înainte că Michael Harrison să iniţieze primul apel de pe un telefon mobil. La sfârşitul anului 1985, se vânduseră deja peste 12.000 de terminale.

Modelul era departe de ceea ce numim astăzi “un telefon mobil” şi costă aproximativ £2,000 – echivalentul a £5,000, luând în considerare rata inflaţiei. Cu toate acestea, primele dispozitive mobile au adus o revoluţie în comunicaţii şi, deşi erau greoaie şi semănau cu nişte cărămizi, au devenit, în scurt timp, nişte obiecte râvnite de toată lumea.

Intreaga poveste: https://www.vodafone.ro/

1.116 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *