1,1 miliarde de euro pentru Bucuresti in 2017

Parcul Natural Vacaresti a devenit oficial parc natural

Primaria Municipiului Bucuresti a prezentat bugetul planificat pentru anul 2017, dar si impartirea acestuia catre autoritati si categorii de investitii, astfel:

Spitale și cabinete școlare
Bugetul total alocat asistenței medicale în unitățile municipalității este de 95 milioane euro, din care 83 milioane de euro de la bugetul local, (iar diferența din transferuri de la ministerul Sănătății pentru plata salariilor personalului din cabinetele medicale școlare)
Continuăm programul demarat anul trecut de dotare cu aparatură ultramodernă pentru cele 19 spitale și cabinetele școlare, cu o alocare de 15,5 milioane euro.
Pentru investiții am prevăzut 57 milioane euro – din care vă dau doar două exemple: finalizarea obiectivelor de la spitalele Gomoiu și Foișor în valoare de 24 milioane de euro.
De asemenea, am prevăzut sumele necesare pentru întocmirea studiului de fezabilitate pentru construirea unui spital metropolitan ultramodern, conform standardelor europene, cu aproximativ 2000 de paturi, investiție care se va situa în jurul valorii de300 milioane de euro. Avantajul unui spital construit de la zero este că toate circuitele medicale pot fi configurate cu respectarea strictă a normelor legale, ceea ce atrage după sine o calitate ridicată a actului medical. Noul spital va cuprinde secții pt care în București se înregistrează un deficit de paturi, respectiv oncologie, radioterapie, neurologie, terapie intensivă, recuperare medicală, mari arși etc.

Locuințe sociale și pentru tineri
Au fost identificate până în prezent 11 potențiale amplasamente, în toate cele 6 sectoare ale Capitalei, pentru construcția unor ansambluri de locuințe sociale, de serviciu și pentru tineri, care ar cuprinde în jur de 12.000 de unități locative. În prezent, se află în derulare proceduri de analiză cost-beneficiu, iar în bugetul pe 2017 al Direcției de Investiții au fost prinse sumele necesare pentru întocmirea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de urbanism.
Școli
Potrivit legii, școlile se află în administrarea primăriilor de sector, dar am decis să implicăm și Primăria capitalei în efortul de a asigura condiții cât mai bune de studiu pentru copii.
Am prins în bugetul pe anul acesta 1,3 milioane de euro reprezentând finanțarea studiilor de fezabilitate pentru modernizarea unui număr de 42 de unități de învățământ (școli, grădinițe, afterschool, licee), inclusiv pentru extinderea unui număr de 14 unități de învățământ foarte aglomerate, obiectivul fiind ca în cel mai scurt timp să nu se mai învețe în 3 schimburi în nicio școală din București.
De asemenea, vor fi alocați 5,7 milioane de euro pentru expertize și dotări în vederea obținerii autorizațiilor ISU pentru cele 47 de școli prinse în proiectul derulat cu BEI care încă nu au aceste autorizări.
RATB și RADET
La RATB au fost prevăzuți 121 milioane de euro reprezentând subvenția pentru diferența de preț la transportul de călători și 11 milioane de euro pentru investiții.
La aceste sume se adaugă 7 milioane de euro alocați Direcției de Transporturi a Primăriei pentru achiziția de mijloace noi de transport în cadrul programului aprobat, în valoare de 492 milioane de euro care cuprinde 400 autobuze, 100 de troleibuze și 100 de tramvaie.
Pentru RADET au fost alocați 125 milioane de euro, din care 106 milioane euroreprezintă subvenția pentru energia termică livrată populației,  iar 19 milioane de euroinvestiții.
Poduri, parcări, pasaje, piste bicicletă
Pentru lucrări de infrastructură din categoria poduri, pasaje și parcări au fost alocați aproximativ 80 milioane euro.
Dintre lucrările aflate în derulare, amintim:
– Penetrația Splaiul Independenței – Ciurel – Autostrada București-Pitești, 37 milioane de euro
– finalizarea lucrărilor pe șos. Pantelimon – reabilitare sistem rutier și linii de tramvai,15,4 milioane de euro.

Au mai fost alocate sume pentru continuarea lucrărilor la:
– Penetrația Prelungirea Ghencea – Domnești,
– Străpungerea Buzești – Berzei – Uranus
– modernizare și pasaj pietonal în Piața Eroii Revoluției.
Parcări: Au fost alocate 11 milioane de euro pentru demararea lucrărilor (proiectare ȘI execuție) pentru 3.100 de locuri de parcare, dispuse în parcări subterane precum și în Park&Ride Cora Pantelimon.
Exemple de parcări subterane :
-Piața Constituției (988 locuri auto și 36 moto)
– Sălii Palatului, „Nord” și „Sud”, cu 552+82 locuri, respectiv 523+32 locuri (auto+moto)
Piste de bicicletă: există aprobați indicatorii economici în valoare totală de 73 milioane de euro pentru proiectul realizării de piste de biciclete și amenajări conexe, din care anul acesta au fost alocați 2 milioane de euro, proiectul fiind eligibil pentru obținerea unei finanțări nerambursabile din partea UE.

Eco-igienizare
Pentru operațiuni de eco-igienizare, am prevăzut în buget suma de 7 milioane de euro, care va acoperi atât programul unitar de deratizare și dezinsecție, tratamentele fito-sanitare, precum și anumite obiective de investiții pentru eficientizarea acestei activități.
Consolidări
Pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic au fost alocați 5,8 milioane de euro, care vor fi folosiți pentru lucrări la 36 de imobile, dar și pentru proiectare sau expertize tehnice în cazul unor alte imobile de pe listă.
De menționat faptul că în ultimii 3 ani (2014 -2016) au fost cheltuiți de la bugetul municipal doar 1,5 milioane de euro pentru lucrări de consolidare.
Parcuri
Pentru cele 11 parcuri din București au fost prevăzute în buget 27 milioane de euro, din care va fi asigurată finanțarea pentru un număr important de lucrări, dintre care aș exemplifica:
– reparații capitale pentru malurile lacului Herăstrău, (deteriorate în proporție de 75%)
– reparația sistemului de irigații din Parcul Carol, (care datează din anul 1960 și până acum nu s-a intervenit asupra lui)
– reparații capitale la podul din Parcul Tineretului, (aflat în exploatare de 35 de ani)
– reparații la locurile de joacă și aparatele de fitnesas în aer liber din toate parcurile

Cultură – teatre
Toate cele 15 teatre bucureștene au creșteri de buget față de execuția anului precedent, totalul alocat fiind de 53 de milioane euro, care asigură atât desfășurarea în bune condiții a actului artistic, cât și realizarea unor investiții necesare.
În ce privește instituțile subordonate cu activitate în zona culturală, și acestea înregistrează creșteri față de anul precedent. Pentru ARCUB am prevăzut în buget suma de 15,5 milioane euro, iar pentru Creart, 12,5 milioane euro. Au fost prevăzute pentru finanțare majoritatea proiectelor derulate în anii trecuți, dar sunt și noutăți menite să consolideze statutul de capitală culturală al Bucureștiului. Aș vrea să menționez în acest sens Festivalul de teatru stradal derulat de ARCUB, care anul acesta va avea o amploare mult mai mare decât în anii precedenți, sau asumarea de către CREART a proiectului „Teatrul Comunităților”, derulat de echipa regizorului Victor Ioan Frunză.
Tineret, Proedus
Pentru programele destinate tinerilor am alocat anul acesta 21,7 milioane de euro, 11,4 milioane euro pentru Proedus și 10,3 milioane euro pentru Centrul de servicii comunitare integrate pentru tineri.
Dacă Proedus se va axa pe continuarea programelor derulate și în anii anteriori, destinate în principal copiilor preșcolarilor și școlarilor, Centrul pentru Tineret, proaspăt înființat, va pune accentul pe programele dedicate studenților și liceenilor din clasele mari. Aș menționa aici Programul Parteneriat între Generații, care a fost aprobat anul trecut de către Consiliul General și a cărui derulare va începe în cursul acestui an.

877 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *