Ultima zi cu trenuri între Cluj Napoca și Oradea până în anul 2026 din cauza lucrărilor de modernizare și electrificare a liniilor

Ultima zi cu trenuri între Cluj Napoca și Oradea până în anul 2026 din cauza lucrărilor de modernizare și electrificare a liniilor

Ieri, 9 decembrie, ultimele trenuri au plecat din Cluj Napoca și Oradea pe ruta ce leagă cele două orașe și centrul țării de frontiera cu Ungaria de la Episcopia Bihor. Circulația trenurilor va fi total închisă pe tronsonul Aghireș – Huedin, pe acest sector urmând ca circulația călătorilor să fie asigurată pe cale rutieră. Totuși, pana pe 8 ianuarie vor mai circula 4 perechi de trenuri ale Transferoviar Călători și Interregional Călători. Trenuri de călători vor mai circula de la noul mers doar pe ruta Cluj Napoca – Aghireș, atât de la CFR Călători cât și de la Transferoviar Călători și Interregional Călători. Lucrările sunt planificate să dureze până în anul 2026, însă cu deja tradiționalele întârzieri, cel mai probabil vor fi gata cel mai devreme în 2027-2028.

Aspectul pozitiv este că lucrările deja au demarat între Huedin și Poieni, un fir de circulație fiind deja demontat, fiind în curs de realizare lucrările pregătitoare pentru construcția viitorului terasament nou. Lucrările vizează creșterea vitezei la maxim 120 km/h pentru trenurile de marfă și 160 km/h pentru trenurile de călători, mărirea capacității de transport și implementarea normelor STI, în special în ceea ce privește sarcina pe osie de 22,5 tone, gabaritul de încărcare, lungimea liniilor din stații și facilitățile pentru persoanele cu dizabilități în stații.

Mobilitate.eu prezintă pe scurt lucrările care se vor realiza pe cele 4 loturi licitate și contractate de CFR SA, după cum urmează:

LOT 1 – Cluj Napoca – Aghireș, cu lungimea de 30,41 km, unde lucrează asocierea Railworks, cu un cost de 1,6 miliarde lei, fără TVA. Aici lucrările vor consta în sistematizarea traseului și modernizarea infrastructurii, retrasarea unor curbe și profile, precum și treceri la nivel, pentru creșterea vitezei trenurilor de călători la maxim 160 km/h, precum și la 120 km/h pentru trenurile de marfă. Linia nouă va fi adusă la standardele actuale, cu prismă nouă a căii de rulare, șine cu sudură fără joante, treceri la nivel modernizate și cu bariere duble, precum și implementarea sistemelor GSM-R pentru ETCS/ERTMS. Vor fi realizate lucrări de construcție și reconstrucție pentru 13 poduri și 16 podețe și reparații capitale pentru 1 pod și 18 podețe. În zona km 503+873 va fi realizat un nou pasaj superior, pentru supratraversarea căii ferate în zona metropolitană Cluj, pe strada Tăietura Turcului.

Pentru electrificarea lotului 1 se vor realiza toate echipamentele necesare rețelei de energoalimentare la 25kW, cu implementarea unei noi substații de tracțiune în zona stației Aghireș. La capitolul clădiri, vor fi demolate toate clădirile care nu mai sunt necesare pe rețea, fiind modernizate stațiile Cluj Napoca, Baciu Triaj, Gârbău și Aghireș, precum și punctele de oprire Tetarom, Baciu, Suceagu, Rădaia, Nădășelu, Macău și Doroltu. Stația Mera se va transforma în punct de oprire. Termenul de execuție este de 36 de luni.

LOT 2 – Aghireș – Poieni, cu lungimea de 36,53 km, unde lucrează asocierea Railworks, cu un cost 1,5 miliarde lei, fără TVA. Aici lucrările vor fi din același proiect ca lotul 1, dar se adaugă și lucrările de reparație a tunelelor de la Stâna, pe ambele fire, precum și construcția unui Ecoduct, pe intervalul Brăișoru – Poieni, la km 560+994, ce va asigura traversarea căii de rulare de către animalele sălbatice. În total pe tronsonul lotului 2 sunt amplasate 3 poduri, un ecoduct, 1 pasaj superior, două tuneluri și 68 de podețe, în cadrul proiectului. Calea de rulare va fi de asemenea fără joante și construită pentru a permite viteze stabilite de maxim 160 km/h pentru trenurile de călători.

Pentru electrificare, pe lângă lucrările de realizare a infrastructurii de energoalimentare, este prevăzută construcția unei substații de tracțiune electrică în zona stației Poieni. Vor fi modernizate stațiile Stâna, Huedin, Brăișoru și Poieni, dar și punctele de oprire Aghireș, Jebuc și Bologa. Termenul de execuție pentru întreaga lucrare este de 36 de luni.

LOT 3 – Poieni – Aleșd, cu lungimea de 52,74 km, unde lucrează asocierea FCC – Gulermak – CCN, cu un cost de 2,1 miliarde lei. La fel ca la loturile anterioare, infrastructura va fi realizată pentru electrificarea tronsonului și creșterea vitezei la 160 km/h, cu implementarea celor mai noi soluții de semnalizare și ETCS/ERTMS. Pe tronsonul lotului 3 sunt cuprinse 10 poduri, 2 ecoducte, două tuneluri și 91 de podețe. Vor fi realizate cele două ecoducte în intervalul Poieni – Ciucea, la km 571+588 și în intervalul Bulz – Brațca, la km 590+950. Tunelurile Șuncuiuș și Peștera vor fi reabilitate total.

Pentru electrificare, va fi realizată o substație de tracțiune electrică în zona HM Butan. În paralel vor fi realizate toate lucrările specifice pentru implementarea rrețelei de energoalimentare pe tot tronsonul. Vor fi reabilitate stațiile Ciucea, Lacu Crișului, Piatra Craiului, Bulz, Brațca, Șuncuiuș, Vadu Crișului, Butan și Aleșd, dar și punctele de oprire Valea Drăganului, Negreni, Stâna de Vale, Bălnaca, Vadu Crișului și Aleșd. Și în acest caz termenul de execuție este de 36 de luni.

LOT 4 – Aleșd – Oradea – Frontieră, cu lungimea de 46,74 km, unde lucrează asocierea Webuild – Pizzarotti – SALCEF, cu o vaolare de 2,4 miliarde lei. Pe lânga lucrările de reabilitare și modernizare a infrastructurii, pe acest tronson este vizată dublarea liniei între Telechiu și Oșorhei. Pe tronsonul în cauză sunt prevăzute 9 poduri și 19 podețe, pe lângă care sunt prevăzute și 2 pasaje inferioare noi precum și reabilitarea a 6 pasaje inferioare existente pe raza municipiului Oradea.

Pentru implementarea rețelei electrice, se vor realiza toate lucrările pentru construcția rețelei de energoalimentare, fiind prevăzută și o substație nouă în zona Cap Y a stației Oradea. Pe raza lotului se află stațiile Tileagd, Oșorhei, Oradea Est, Oradea și Episcopia Bihor, precum și punctele de oprire Tețchea, Săbolciu și Săcădat. De asemenea, stația Telechiu se va transforma în haltă. Și pentru acest ultim lot termenul de execuție este de 36 de luni.

Foto: mobilitate.eu



15.624 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *