STB SA a renunțat la proiectele de modernizare a 50 de tramvaie V3A și 20 de Tatra. Rămâne programul anual de 6 tramvaie V3A modernizate

STB SA achiziționează seturi de tracțiune cu motoare asincrone pentru modernizarea a 5 tramvaie V3A

Mobilitate.eu monitorizează și promovează constant proiectele de modernizare a infrastructurii și parcului circulant al operatorilor din România, fiind în legătură permanentă cu autoritățile pentru actualizarea informațiilor despre proiectele noi și vechi aflate în derulare. Odată cu începutul anului 2024, am solicitat către STB SA o actualizare despre situația proiectelor de modernizare a tramvaielor V3A și Tatra, anunțate din 2022, pentru care au fost demarate procedurile de implementare.

Astfel, conform răspunsului STB SA „Cele două proiecte au fost eliminate din lista obiectivelor de investiții STB SA din lipsa resurselor financiare”.

STB SA a renunțat la proiectele de modernizare a 50 de tramvaie V3A și 20 de Tatra. Rămâne programul anual de 6 tramvaie V3A modernizate

Totuși, STB SA spune că pe lista de investiții pentru anul 2024 se află modernizarea a 6 tramvaie V3A și un tramvai Bucur LF. Totuși, rămâne de văzut dacă vom vedea la traseu anul acesta 6 tramvaie V3A modernizate, având în vedere că în anul 2023 au ieșit doar 2 vagoane, 025 și 158, în 2022 nu a ieșit niciun tramvai, iar in 2021 au fost predate doar 3 tramvaie, 044, 218 și 273, care erau în lucru din 2019-2020. De asemenea, tramvaiul Bucur LF despre care se spune în raspunsul STB SA este 417, ultimul din seria Bucur LF, aflat în lucru încă din anul 2018, construcția fiind constant încetinită de lipsa fondurilor și a materialelor necesare. La ora actuală, toate proiectele de modernizare și reparație capitală a tramvaielor sunt finanțate din bugetul local al PMB și STB SA.

Astfel, în perioada 2022-2023, STB SA a demarat pregătirea proiectului pentru modernizarea a 50 de tramvaie V3A și 20 de tramvaie Tatra. Tramvaiele V3A urmau să fie modernizate în cadrul unui program cu mai mulți constructori, care să realizeze structurile metalice de la confecție până la vopsire, pentru ca ulterior acestea să fie echipate și finalizare în cadrul uzinelor STB, URAC. Același tratament urmau să îl aibă și 20 de tramvaie Tatra. Ambele modernizări urmau să devină tramvaie cu motoare asincron și podea parțial coborâtă, dar și cu sisteme de informare și aer condiționat în salonul călătorilor.

În timpul anului 2023, STB SA a început consultări ale pieței pe SEAP, pentru estimarea valorilor și termenelor de execuție pentru construcția a 50 de caroserii de tramvaie V3A cu podea parțial coborâtă, ceea ce ar fi însemnat construcția a 150 de tronsoane, 50 tip A, 50 tip B și 50 tip C, tronsonul C fiind realizat pe structură cu podea parțial coborâtă. Conform specificației STB SA, caroseriile erau confecționate, sablate, protejate și vopsite în schema STB SA, urmând să fie transportate de prestator la URAC, unde STB SA continua procesul de echipare și punere în funcțiune. De asemenea, a fost lansată și procedura pentru modernizarea boghiurilor, fiind vorba de 200 boghiuri motoare și purtătoare pentru cele 50 de V3A, dar și a 40 de boghiuri de tramvai Tatra T4R. Boghiurile motoare de V3A și Tatra T4R ar fi beneficiat de reparație totală generală, cu înlocuirea tuturor elementelor consumabile cu elemente noi și înlocuirea motoarelor vechi cu motoare asincron. Boghiurile purtătoare V3A treceau de asemenea prin reperație generală cu înlocuirea toturor elementelor consumabile. Ulterior, STB SA nu a mai făcut alți pași pentru continuarea proiectului.

Foto: mobilitate.eu



8.340 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *