Cum au înțeles RATB și PMB să transforme Piața Sfântul Gheorghe în zonă pietonală distrugând cel mai eficient mijloc de transport din zonă
În urmă cu o lună am realizat mai multe materiale în urma deciziei RATB și PMB de a închide terminalul tramvaielor de la Piața Sfântul Gheorghe și a trimite tramvaiele liniilor 16 și 21 în terminalul de la Piața Sfânta Vineri, unde un total de 7 trasee sunt înghesuite și există constant blocări din cauza tramvaielor defecte și a mașinilor parcate ilegal. Din nou solicităm RATB să redeschidă circulația tramvaielor la Piața Sfântul Gheorghe.
Despre această situație am scris mai mult în urmă cu o lună, când RATB a publicat anunțul următor:
La care am răspuns cu următoarele reportaje:
– RATB și PMB închid nejustificat terminalul Piața Sfântul Gheorghe iar călătorii ajung în noile stații improvizate prin gunoaie și printre mașini parcate
– Scrisoare deschisă către RATB și Primăria Capitalei: Tramvaiele liniilor 16 și 21 trebuie să rămână în circulație în terminalul Piața Sfântul Gheorghe
În urma realizării reportajelor singurele răspunsuri au venit de la operatorul de salubrizare din sectorul 3 care a anunțat o curățenie în zonă, care probabil a rezistat doar câteva ore, și de la RATB care a mutat stația liniei 605, sens Piața Sfânta Vineri, cu o lungime de stâlp de pe trecerea de pietoni din zonă.
În schimb, stațiile au rămas la fel de improprii, trotuarele sunt ocupate de mașini iar gunoaiele sunt la locul lor, inclusiv un miros insuportabil, probabil de la ceva ce a murit în zona stației Piața Sfântul Gheorghe sens Colentina.
Deși în zonă sunt mai multe parcări publice și private, cu plată, șoferii aleg constant să blocheze trotuarele și tramvaiele din zonă, existând blocări zilnice din cauza parărilor dar și din cauza tramvaielor defecte care nu pot fi garate ușor în zona terminalului Piața Sfânta Vineri, unde sunt doar două linii pe care sunt înghesuite 7 trasee (incluzând linia 5 suspendată temporar). Mai mult, în cazul acestor blocări terminalul de la Piața Sfântul Gheorghe nu este nici măcar utilizat în caz de avarie, RATB preferând să țină călătorii prin stații în loc sa apeleze la soluții urgente de deblocare, vedem o serie de asemenea situații chiar pe pagina de Twitter unde RATB anunță oficial incidente și blocări.
Mergem în zona terminalului abandonat, care trebuia să „Piața Sf. Gheorghe va fi reconfigurată și va deveni spațiu pietonal. Decizia a fost luată pentru fluidizarea circulației tramvaielor de pe liniile menționate și pentru punerea în valoare a Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric,” conform comunicatului RATB. Totuși zona a devenit o imensă parcare, spațiile pietonale fiind ocupate de mașini, la fel ca accesul pe trotuare și intrările în clădiri. Mai mult, oamenii încă așteaptă tramvaiele în zona stației de plecări.
Foto: Andrei Marian
Mare păcat de așa capăt de tramvai destul de spațios si cu f mulți călători pentru tramvaiele 16 si 21 la sf Gheorghe sa fie lăsat in paragina si la sf Vineri sa blocheze intersecția f mult pentru faptul ca sant f multe tranvaie înghesuite intr un spațiu mult prea mic.Va rugam pentru respectul fata de călători întoarceți tranvaie.e la vechiul capăt.
Păcat ca nu se tine cont si de părerea călătorilor pentru întoarcerea tramvaielor 16 si 21 la vechiul capăt din sf Gheorghe,a avut cineva interesul sa vadă ce au făcut la sf Vineri si in acea intersecție? Va mulțumim si va rugam sa țineți cont si de călători.