Primăria Capitalei va taxa mașinile poluante și cele care vin din provincie

10 trasee de tramvai din București sunt eficientizate odată cu montarea gardurilor pentru traseele 1 și 10

Primăria capitalei lansează în consultare publică un proiect extrem de important pentru sănătatea bucureștenilor: introducerea vinietelor electronice de utilizare a drumurilor publice din Capitală. Măsura vine pentru că, în ultimii 30 de ani nu s-a luat nicio măsură concretă pentru combaterea poluării, Bucureștiul se află pe locul 6 în topul celor mai poluate orașe din Europa. Măsura este una dintre soluțiile prevăzute în Planul de Calitate a Aerului și vine în completarea acțiunilor de modernizare a transportului public în comun și de fluidizare a traficului.

Din nefericire, Bucurestiul este pe locul 6 in topul celor mai poluate orase din Europa. Romania se afla din anul 2011 in procedura de infrigement, din cauza poluarii. Printre principalele motive pentru care se înregistrează valori record de poluare se numără traficul rutier dens, cauzat de utilizarea pe scara larga a autovehiculelor proprii. In ultimii zece ani, nivelul maşinilor care circula prin Bucuresti s-a dublat. Din aceasta cauza, valorile de poluare sunt de nouă-zece ori mai mari decât limitele admise. Primăria spune că, spre deosebire de hotărârea din Constanța, care instituia o taxă de acces, la București este vorba despre o vinietă de utilizare a drumurilor publice.

Taxa de acces in statiunea Mamaia a fost anulată de instanța deoarece avea caracter discriminatoriu și limita libertatea de circulatie a persoanelor care poseda autoturisme inmatriculate in alt judet decat Constanta, chiar daca aceste persoane achitau alte taxe de utilizare a arterelor rutiere (rovinieta). Vinieta Oxigen are același fundament juridic cu cel al RoVinietei instituita de Guvern; nu este o taxa de acces, ci achiziția unui tichet/ vinieta de utilizare a drumurilor publice ale municipiului Bucuresti pentru categoriile de autoturisme care au un grad ridicat de poluare, fiind exceptate de la obligația achiziției cele care au grad redus de poluare sau electrice, conform normelor UE. Aceasta vinieta este agreată de Comisia Europeană, deoarece este prevăzută in PICA, document ce s-a elaborat la solicitarea Comisiei Europene. Taxele vor fi de mai multe tipuri, după cum urmează.

Prima categorie: pentru autoturismele inmatriculate in alte orase sau state care tranziteaza capitala, se va achizitiona vinieta electronica Oxigen-B (Bucuresti) , care va costa 10 lei pe zi, sau 1.900 de lei pe an. Exceptie fac doar masinile din judetul Ilfov unde in cea mai mare parte locuiesc tot bucuresteni si reprezinta zona metropolitana a capitalei. Daca autoturismele inmatriculate in alte orase sau tari sunt si cu grad ridicat de poluare, adica Non euro, Euro 1, Euro 2 vor fi complet interzise in Centrul Capitalei.

A doua categorie: pentru autovehicule înmatriculate în Municipiul București și județul Ilfov, cu norma de poluare Euro 3, accesul în zona centrală este permis numai în urma achiziționării unei viniete electronice de tip Oxigen-C(Centru), în valoare de 75 de lei/luna, respectiv 900 lei pe an.

De asemenea, autoturismele inmatriculate in Bucuresti si Ilfov, cu grad mare de poluare: Non Euro, Euro 1, Euro 2, vor fi interzise și ele in zona centrala a Capitalei care, de altfel, sufera cel mai mult din cauza poluarii intense. Cele cu norma de poluare Euro 4, 5 si 6, hibride sau electrice au acces fără plata unei viniete pe toate drumurile din Bucuresti.
Restricțiile se aplică începând cu 1 ianuarie 2020 zilnic, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00-22:00, cu excepția sărbătorilor legale.

Zona de utilizare a vinietei Oxigen-B,denumită Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), se află în perimetrul delimitat de: P-ța Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara – șos. Ștefan cel Mare – str. Polonă – str. Mihai Eminescu – str. Traian – bd. Nerva Traian – bd. Gheorghe Șincai – str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – bd. Mărășești – str. Mitropolit Nifon – bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – str. Izvor – str. B.P. Hașdeu – str. Vasile Pârvan – str. Berzei – str. Buzești – P-ța Victoriei, inclusiv limitele acestuia.

Mihai Teodorescu, director în Primăria Capitalei (Direcția Transporturi), a explicat cum se vor face verificările: “Pentru monitorizarea circulației pe drumurile din București va fi utilizat sistemul ANPR (Automatic Number Plate Recognition) – un sistem inteligent, special creat pentru identificarea vehiculelor prin recunoașterea numerelor de înmatriculare. Este nevoie de instalarea a 194 de camere video, imaginile urmând a fi transmise poliției locale, iar amenzile se vor trimite acasă, pe modelul utilizat în restul țării.”

Sunt exceptate de la plata vinietelor cateva categorii de autovehicule care apartin serviciilor publice comunitare, pentru situatii de urgenta, ambulanta, SMURD, pompieri, autoturismele special adaptate persoanelor cu dizabilitati, plus altele prevazute de legislatia de specialitate. Circulația autovehiculelor în zonele restricționate, fără achiziționarea vinietei, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.500 la 2.000 lei.



Foto: mobilitate.eu

3 thoughts on “Primăria Capitalei va taxa mașinile poluante și cele care vin din provincie

  1. Marian,personal,cred ca și tine și mulți altii,sunt de acord cu această măsură dar:
    In primul rand cererea de pe liniile stb in centru cel puțin se va dubla,părerea mea.
    Doi la mana ar trebui ca ultimul vehicul sa plece de la capete cel puțin la ora 24,nu la puțin trecut de ora 23 sa nu știi dacă mai prinzi un troleu sau tramvai.
    Alt aspect legat de liniile de noapte,mulți le contestă că sunt gândite greșit și anume ar trebui făcut o linie pe modelul inelarului 1 de tramvai că dacă vreau să mă duc din Dristor in Militari sau Giulești nu trebuie să mă duc o dată până la Unirii mai stau alte 40 de minute și apoi de acolo mă duc cu un altul în Militari.
    Daca Traian și Calea Șerban Vodă sunt considerate din zonele taxate și interzise cu anumite categorii de mașini poluante,in secunda doi ar trebui că liniile de tramvai din zona sa le modernizezi că automat cererea și oferta va creste și trebuie să creezi condiții. Și ultimul aspect ar fi cu gratuitatea stb,la pachet cu condițiile de circulat prin cumpărat de noi vehicule și timpi de așteptare din ce in ce mai mici,in statii,automat din ce in ce mai multi vor folosi stb-ul.

  2. http://www.pmb.ro/institutii/primaria/directii/directia_mediu/planuri_de_calitate_aer/docs/plan_mentinere_calitate_aer_buc/plan_mentinere_calitate_aer_buc.pdf

    La pagina 16 din Planul de Mentinere a Calitatii Aerului sunt mentionate cateva lucruri urmarite in aceasta incercare de imbunatatire si mentinere a calitatii aerului, dincolo de proiectul privind restrictionarea traficului autovehiculelor pus in dezbatere zilele acestea:
    -modernizarea retelei de transport
    -modernizarea, extinderea infrastructurii sistem rutier si linii de tramvai
    -modernizarea, extinderea si imbunatatirea liniilor de metrou
    -constructia de parcari tip Park & Ride
    -investitii pentru drumuri nationale, strazi, drumuri locale
    -constructia de parcari subterane
    -piste biciclete si zone prioritare pentru biciclisti
    -imbunatatirea sistemului de management al traficului
    -benzi de circulatie priotare transportului in comun

    Sunt unul dintre cei care sufera din cauza poluarii si sunt complet de acord cu restrictionarea traficului in functie de norme de poluare.
    Eu as fi interzis complet non-euro, euro1, euro2 in tot Bucurestiul, dar banuiesc ca ar fi ridicat probleme de alte natura, de legalitate.

  3. Daca ar fi motivat aceste vignete ca un contracost al utilizarii sistemului stradal ar fi mers fara probleme, asa e doar un mare chix.

Comments are closed.