Construcția pasajului Doamna Ghica a fost blocată de consilierii CGMB care susțin proiectul liniei de tramvai ce trebuie să traverseze pasajul

Primăria Capitalei lansează lucrările de proiectare și execuție la pasajul Doamna Ghica – Colentina

Proiectul prin care era prevăzută preluarea de către Primaria Capitalei a terenului administrat de Primăria Sectorului 2, aflat pe amplasamentul viitorului Pasaj Doamna Ghica-Colentina, a fost respins de consilierii generali CGMB, printre motivele respingerii proiectului fiind și nerespectarea PMUD al Municipiului București, ce prevede o linie de tramvai între zonele Pipera și Pantelimon. Este vorba despre un teren cu o lungime de 1000 m identificat, conform planurilor cadastrale, ca secțiune din artera de circulație Doamna Ghica, între Bd. Lacul Tei și la 100 m Est dup Strada Constanța.

În urma faptului că primăria generală anunță că a fost semnat contractul pentru proiectarea si executia Pasajului Doamna Ghica – Colentina cu Trustul de Cladiri Metropolitane Bucuresti, Asociația „Metrou Ușor” atrage atenția că proiectul actual nu respectă proiectul din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016 – 2030 București – Ilfov, care prevede o linie de tramvai între Pipera și Pantelimon, traversând zona Doamna Ghica. Această linie de tramvai devine imposibil de realizat dacă proiectul actual va fi implementat, pasajul fiind construit exclusiv pentru trafic auto.

Proiectul actual începe din zona intersecției străzii Doamna Ghica cu Bulevardul Lacul Tei și prevede realizarea partii carosabile cu cele 4 benzi, cu trotuare si partea de iluminat public, dar are si o componenta de deviere si relocare, acolo unde e cazul, a retelelor de utilitati existente.

Costul estimat al lucrărilor, aprobat prin HCGMB nr. 4/2019, se ridică la aproximativ 28 de milioane de euro. Indicatorii tehnico-economici, aprobați în luna ianuarie, în acest an, prevăd construcția unui pasaj de circa 200 de metri lungime și 16,5 metri latime, aferent celor 4 benzi, dar lucrarile se fac pe un traseu total de 1 km.

De asemenea, in conformitate cu discuțiile avute cu membrii Comisiei Tehnice de Circulație, s-au păstrat numărul și poziția celor trei stații de autobuz. Trotuarele se vor proiecta pe ambele parti ale arterei și vor avea o lățime de minimum 1.5 metri. Astfel se va ține cont de caracteristicile funcționale și de intensitatea circulatiei pietonilor.


Foto: Primăria Capitalei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *