Primăria București pregătește transformarea liniilor 1 și 10 în tramvai rapid prin izolarea totală de traficul auto

Primăria București pregătește transformarea liniilor 1 și 10 în tramvai rapid prin izolarea totală de traficul auto

Primăria Municipiului București urmează să aprobe proiectul și studiul de fezabilitate prin care liniile de tramvai 1 și 10 devin tramvai rapid prin izolarea totală de traficul auto, după modelul liniei 21 care a devenit una rapidă și performantă odată cu izolarea totală de trafic la sfârșitul anului 2017. Conform proiectului, timpul de parcurs pe toată distanța de rulare, cu lungimea de 26,6 km, urmează să se reducă de la 120 minute la 100 minute, cu creșterea vitezei de exploatare, eliminarea punctelor cu probleme, reducerea numărului de accidente și creșterea capacității de transport. Intervalul între tramvaie ar urma să fie de aproximativ 5 minute pentru liniile 1 și 10. De asemenea, odată cu implementarea proiectului, linia 34 va fi total izolată de trafic, având traseu comun cu linia inclusă în proiect. Mai mult, o multitudine de trasee care au porțiuni comune cu traseul de limitat vor beneficia de o creștere a siguranței și a vitezei, acestea fiind: 7, 8, 11, 19, 25, 34, 35, 46, 47.

Conform studiului de fezabilitate, proiectul se va derula în 4 etape:
Tronson I – de la Piaţa Sudului până la Pasaj Obor, pe arterele Calea Vacăreşti şi Şoseaua Mihai Bravu;
Tronson II – de la Pasajul Obor până la Bulevardul Timişoara, pe arterele Şoseaua Ştefan cel Mare, Bulevardul Iancu de Hunedoara, pe Bulevardul Vasile Milea până la Bulevardul Timişoara;
Tronson III – de la Bucla de întoarcere Romprim S.A. până la Strada Şura Mare, pe Şoseaua Olteniței;
Tronson IV – pe Bulevardul Timişoara de la intersecția cu Bulevardul Vasile Milea până la intersecția cu Strada Răzoare, pe Strada Constantin Istrati de la intersecția cu Șoseaua Progresului (Trafic Greu) până la intersecția cu Şoseaua Viilor și pe Şoseaua Viilor de la intersecția cu Strada Constantin Istrati până la intersecția cu Calea Şerban Vodă.

Valoarea proiectului este de 6,3 milioane lei, cu TVA, fondurile fiind incluse în bugetul aprobat pentru anul 2018.



Foto: Andrei Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *