Istorie și schimbare: Fabrica de bere Luther Grivița București se transformă în clădire de birouri

Zilele acestea am realizat câteva imagini cu clădirea „mălțărie” a vechiului ansamblu al fabricii de bere Luther – Grivița, aflată în zona Gara de Nord, în vecinătatea noului Pasaj Basarab. Fabrica și-a încetat activitatea în anul 2005, după ce în anul 2000 a fost preluată de către grupul olandez Heineken, aici fiind produsă o perioadă de timp marca Gambrinus. În acest material prezentam istoria pe scurt a fabricii, mai ales după anul 2005, dar și lucrările ce au loc în prezent.

Fabrica în anul 2010, văzută de pe Pasajul Basarab

Ca istoric sunt multe de spus despre fabrica fondată în anul 1869, pe locul unui spațiu de clădiri și hale industriale, unde se regăsea grădina de vară „Eliseul Luther”, numită după Erhard Luther, un prieten al domnitorului Carol I, de aici venind numele fabricii de bere Luther. Fabrica a livrat bere pentru Curtea Regală, devenind în scurt timp o fabrică emblematică pe piața, mai ales între 1870 și 1890. Fabrica s-a aflat în prima perioadă de impas în anul 1944, când mai multe corpuri ale acesteia au fost distruse de bombardamentele războiului, în anul 1948 fiind naționalizată și transformată în „Întreprinderea de Bere București Fabrica Grivița”. Fabrica a continuat să producă permanent până în anul 1989. După 1989 acesta a fost menținută în funcțiune, pentru ca în anul 2000 să fie preluată și renovată parțial de grupul Heineken. Renovarea a vizat în special clădirea „orzărie” a complexului. Ulterior, în anul 2005 fabrica și-a încetat activitatea.

După 2005, fabrica a fost abandonată, revenind în atenție în anul 2006, când odată cu lansarea lucrărilor la Pasajul Basarab, asocierea Astaldi-FCC și-a instalat birourile în fosta clădire de birouri a fabricii, iar curtea acesteia a devenit depozit de materiale. Anul 2009 a venit cu demolarea primelor părți din fabrică, reprezentate de clădirile de acces, care stăteau în calea pasajului.

Fabrica a avut ultimul ei moment de glorie la începutul anului 2011, când aici au fost filmate mai multe scene din filmul „Ghost Rider 2”, cu Nicolas Cage, în unele scene din film fiind vizibilă macaraua cu care s-au construit pilonii principali ai pasajului Basarab, dar și multe elemente ale fabricii. După filmări, chiar au rămas anumite decoruri realizate de producători.

Anul 2014 a venit cu vânzarea pe bucăți a terenului și clădirilor, fiind demolate toate clădirile și magaziile, cu excepția clădirilor mălțărie, orzărie și a birourilor vechi ale fabricii. Curtea a fost ocupată de un centru comercial.

Anul 2018 vine cu lansarea lucrărilor în zonă, investitorul lituanian Hanner demarând lucrările de transformare a primei clădiri, „mălțărie”, într-una de birouri și locuit. Astfel, clădirea va fi una de birouri și spații de locuit, spații pentru evenimente, cafenele, magazine și restaurante.





Lucrările vor cuprinde în curând și clădirea „orzărie”, care va fi una dedicată aproape exclusiv birourilor, la fel cum se va întâmpla și cu vechile clădiri de birouri ale fabricii. Proiectul este numit „Fosta Fabrică”, fiind programat să fie finalizat în anul 2020.

Foto: (c) Andrei Marian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *