Comisia Europeană anunță că nu permite fuziunea dintre Alstom și Siemens și oprește orice demers în acest sens
Comisia Europeană anunță că nu aprobă fuziunea propusă de Siemens și Alstom pentru transportul feroviar, după ce Comisia a deschis o anchetă aprofundată în iulie anul trecut pentru a evalua această fuziune. În unele sectoare, cum ar fi metroul și multe tipuri de trenuri, există alți concurenți puternici pe lângă Siemens și Alstom. De aceea nu au fost probleme de concurență în aceste sectoare. Cu toate acestea, ancheta a arătat că tranzacția propusă a ridicat probleme serioase în două domenii principale: sistemele de semnalizare și trenurile de mare viteză.
Echipamentele de semnalizare sunt instalate atât la bordul fiecărui tren, cât și de-a lungul șinelor, pentru a menține trenul pe calea cea bună. Toate aceste componente lucrează împreună pentru a se asigura că trenurile nu se ciocnesc. În Europa, a fost dezvoltat un standard comun pentru sistemele de semnalizare numite ECTS, care permite trenurilor să opereze în condiții de siguranță transfrontaliere. Actualizarea sistemelor de semnalizare din Europa este în curs de desfășurare. Aceasta este o investiție pe termen lung destul de scumpă pentru statele membre și necesită ca echipamentele să fie disponibile la prețuri competitive.
În ceea ce privește trenurile de mare viteză, acestea sunt trenuri care călătoresc la 300 de kilometri pe oră sau mai mult. Aceste tipuri de trenuri sunt importante pentru trecerea la mijloace de transport prietenoase din punct de vedere al calității și ecologice. Companiile feroviare care au nevoie de trenuri de mare viteză organizează licitații pentru a compara ofertele de la diferiți furnizori. Aceste oferte sunt relativ rare. În prezent, în Europa există o licitație în curs de desfășurare, HS2 în Marea Britanie.
Ancheta a arătat că fuziunea ar reduce în mod semnificativ concurența pe mai multe piețe de semnalizare și pentru trenurile de mare viteză. Compania fuzionată ar fi devenit, de departe, cel mai mare jucător din Europa, iar pe unele piețe de semnalizare nu ar mai exista concurență. Pentru a fi clar: e bine să fii mare. Dar asta nu e problema aici. Comisia a constatat că concurența altor furnizori ar fi fost insuficientă pentru a înlocui pierderea considerabilă a concurenței datorată fuziunii. Clienții, inclusiv operatorii de transport feroviar și administratorii infrastructurii feroviare, ar fi fost privați de o gamă de furnizori și produse. Tranzacția ar fi afectat și contribuabilii europeni, deoarece guvernele naționale și locale finanțează adesea infrastructura feroviară. Iar comisia se asigură că fuziunea nu va duce la creșterea prețurilor pentru echipamentele de semnalizare care îi ține pe milioanele de călători și navetiști europeni în fiecare zi în siguranță.
Astăzi, industria feroviară europeană este înfloritoare. Are câțiva campioni, printre care Siemens și Alstom, care sunt deja companii globale. De fapt, ei sunt cei mai mari doi jucători din întreaga lume din afara Chinei pentru trenurile de mare viteză. Și sunt doi dintre cei mai mari trei jucători de semnalizare – al treilea fiind o altă companie europeană.
Dar evaluarea comisiei a evaluat probabilitatea intrării pe piață a furnizorilor de echipamente feroviare din China. Nu în abstract, ci în mod concret. Furnizorul controlat de stat al trenurilor din China, CRRC, deține mai mult de 90% din activitățile sale în interiorul Chinei. A avut mai puțin succes în afara pieței interne, dar a vândut câteva sisteme de metrou, de exemplu, în SUA. Cu toate acestea, niciun furnizor chinez nu a participat vreodată la o licitație de semnalizare în Europa sau a livrat un singur tren de mare viteză în afara Chinei. Și nu există perspectiva intrării chineze pe piața europeană în viitorul apropiat.
Siemens și Alstom ar fi putut obține aprobarea pentru fuziune dacă ar fi propus remedii adecvate pentru a aborda preocupările în materie de concurență. Cu toate acestea, companiile nu au fost dispuse să propună un remediu clar pentru sistemele de semnalizare principală sau pentru trenurile de mare viteză. Comisia a constatat că măsurile corective propuse nu au fost suficiente pentru a aborda preocupările în materie de concurență.
Constatările sunt împărtășite de participanții la piață, cum ar fi clienții, concurenții, sindicatele și asociațiile din industrie. Feedback-ul primit de la ei a fost negativ atât pentru sistemele de semnalizare, cât și pentru trenurile de mare viteză. În ceea ce privește echipamentele de semnalizare, preocuparea principală a fost complexitatea și viabilitatea pachetului de măsuri de remediere: companiile s-au oferit să renunțe la o combinație variată de active, să transfere unele, să păstreze altele și să ofere modalități de acordare a licențelor, și nu transferuri clare de active.
În ceea ce privește trenurile de mare viteză, pachetul de vânzări a fost insuficient deoarece nu a permis unui concurent să dezvolte un tren de viteză în termen foarte rapid. Cu mai puțin de două săptămâni în urmă, Siemens și Alstom au făcut modificări în pachetul lor de remediere. Această ultimă propunere nu a modificat caracteristicile fundamentale ale căilor de atac, nici pentru sistemele de semnalizare, nici pentru trenurile de mare viteză. A fost doar o îmbunătățire limitată, care nu a abordat în totalitate preocupările privind concurența. Desigur, este de datoria companiilor să decidă dacă vor propune remedii necesare pentru ca tranzacția să fie lichidată. Având în vedere dovezile comisieu, mai mult de opt sute de mii de documente, inclusiv documente interne Siemens și Alstom, impactul negativ al fuziunii asupra concurenței a fost clar. În absența unui pachet adecvat de remediere, Comisia a blocat astăzi fuziunea.
Sursa: Comisia Europeană