Autobuzele electrice noi achiziționate le depășesc pe cele diesel anul acesta în Europa și ar putea să elimine producția de autobuze diesel din 2027

Călătorii mai ieftine în Brașov în urma modernizării transportului public cu autobuze electrice și troleibuze noi

Electrificarea în transportul public se mișcă și mai repede decât mașinile personale. Olanda este o țară lider, cu autobuzele electrice urbane adăugând deja până la 27% din flotă. Tendințele actuale ale pieței vor face ca vânzările de autobuze electrice urbane să le depășească pe cele ale celor cu motorină în UE în acest an. Încurajați de orașele europene care doresc să-și atingă obiectivele de decarbonizare pentru 2030, producătorii de echipamente originale (OEM) și operatorii de transport public (PTO) vor trebui să susțină o creștere anuală de două cifre pe piața autobuzelor electrice urbane în acest deceniu. Acestea sunt concluziile la care a ajuns un studiu realizat de Robobank.

Eliminarea treptată a furnizării de petrol și gaze rusești a dus la prețuri istorice ridicate care amenință competitivitatea industriilor consumatoare de energie. Decarbonizarea pare, mai mult ca oricând, singura cale de urmat pentru toate sectoarele economice și, bineînțeles, pentru climă. Decarbonizarea sectorului transporturilor a început să se accelereze cu mult înainte de invazia Rusiei în Ucraina și de criza energetică ulterioară. De la lansarea Pactului ecologic european în 2019, UE a desfășurat o serie extinsă de măsuri politice. Aceste cadre politice determină tendința de decarbonizare a mașinilor de pasageri pe toată accelerația.

Transportul public este departe de a rămâne în urmă. Dimpotrivă, tranziția cu autobuzul urban se accelerează, alimentată de politicile de mobilitate ale marilor orașe. În întreaga UE în acest an, vânzările de autobuze electrice urbane ar trebui să le depășească pe cele ale vehiculelor care funcționează pe motorină, iar piața anuală a autobuzelor urbane noi este pe cale să devină complet electrică până în 2030.

Întreaga flotă de autobuze din UE este formată din aproximativ 750.000 de vehicule. Cifrele Asociației Producătorilor de Automobile Europeni (ACEA) evidențiază rolul întregii flote: autobuzele din UE reprezintă 55,7% din călătoriile cu transportul public din Europa și 9% din transportul total de pasageri. Acest sector susține o piață de aproape 30.000 de vehicule noi pe an, furnizate de 66 de fabrici de asamblare de autobuze din Europa. Mărimea și distribuția națională a flotei europene rămân foarte stabile. Polonia are cea mai mare flotă de autobuze din UE (aproape 125.000 de autobuze reprezentând 17% din total). Polonia, Italia, Franța, Germania, Spania și România împreună găzduiesc peste 80% din flota de 750.000 de vehicule a UE. Țările de Jos, în comparație, operează 8.500 de autobuze sau puțin peste 1% din total.

Potrivit ACEA, autobuzele electrice (BEV și PHEV combinate) au adăugat până la 20,8% din unitățile noi pe drumurile din UE în 2022, concentrate în cea mai mare parte în comenzile de autobuze urbane. Astfel de comenzi sunt adesea modelate de licitații care cer o cotă sau un anumit număr de BEV-uri sau PHEV-uri pentru serviciile de mobilitate urbană. Din cele 750.000 de vehicule din flota UE, se estimează că 214.000 dintre ele erau autobuze urbane în 2022, aproape 30% din total.

Evoluția recentă a pieței a vânzărilor de autobuze urbane în UE arată o tendință foarte interesantă. Din 2016, se constată o scădere clară și constantă a numărului de autobuze urbane noi alimentate cu motorină. Acestea sunt din ce în ce mai mult înlocuite de vehicule electrice, în special din 2018, care a marcat o creștere bruscă a vânzărilor. Dacă această tendință continuă, ne putem aștepta, într-adevăr, la un moment dat în acest an, vânzările UE de autobuze electrice urbane să le depășească pentru prima dată pe cele ale celor cu motorină. Deși este o pură extrapolare, în cazul în care tendința actuală persistă, ne-am putea aștepta să nu mai vedem vânzări de autobuze urbane diesel începând cu 2027. Cu toate acestea, este puțin probabil un colaps total al pieței autobuzelor diesel. Acest lucru se datorează, de exemplu, nevoii de astfel de autobuze în zonele rurale și zonele cu infrastructură mai puțin sofisticată sau lipsei de ambiție a autorităților locale de a impune trecerea către electrificare. De asemenea, este interesant de observat cum autobuzele complet electrice (BEV) au devenit principala alegere pentru electrificare, depășind vânzările hibride (PHEV). Vânzările de autobuze cu GNC par să fi atins, de asemenea, un vârf în 2021.

Foto: mobilitate.eu