ARF și operatorii feroviari caută soluții pentru închiderea circulației pe linia Cluj – Oradea pentru lucrările de modernizare și electrificare

Oradea face pași pentru centrul de transport intermodal de marfă ce va fi conectat și la CFR

Având în vedere lucrările de modernizare și/sau reînnoirea a infrastructurii feroviare, care vor fi demarate în viitoarea perioadă pe unele linii de cale ferată, incluse în Planul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare pentru perioada 2020 – 2030, ARF a continuat seria de întâlniri împreună cu administratorul infrastructurii feroviare, CFR SA și operatorii de transport feroviar de călători și marfă, cu intenția declarată de a identifica, din timp, cele mai bune soluții de asigurare a continuității traficului feroviar de călători și marfă, dar și pentru a limita disconfortul creat călătorilor de aceste lucrări, transmite Autoritatea Pentru Reformă Feroviară în prezentul comunicat.

Astfel, ținând cont de stadiul mai avansat al contractelor încheiate cu firmele de proiectare și construcție, a fost ales ca proiect pilot linia de cale ferată Cluj Napoca- Oradea-Episcopia Bihor cu cele patru tronsoane: Cluj-Napoca – Aghireş, Aghireş – Poieni, Poieni-Oradea Oradea-Episcopia Bihor, aferente obiectivului de investiții „Electrificarea și Reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor”.

Aceste ședințe au ca obiectiv principal găsirea celor mai convenabile variante de desfășurare a activității de transport feroviar de călători și de marfă, în condiții speciale, generate de închidere totală sau parțială a tronsoanelor mai sus-amintite.

În acest sens, conducerea ARF a reamintit faptul că, din acest an, odată cu aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022-11 decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători, prin adoptarea H.G. nr. 1.453/2022, există cadru normativ pentru înlocuirea serviciului de transport feroviar public de călători printr-un serviciu alternativ, cum ar fi transportul auto cu autobuze, în situația efectuării lucrărilor de mentenanță, modernizare și/sau reînnoire a infrastructurii feroviare.

În concret, alin.1 art. 18 al CSP OTF 2022 – 2032 prevede ca în cazurile în care OTF nu poate presta serviciile contractate sau în volumul convenit, din cauza acestor lucrări la infrastructura feroviară, să comunice ARF soluția adoptată, respectiv: furnizarea serviciului pe o rută ocolitoare sau a unui serviciu de transport alternativ (de exemplu, dar fără a se limita la, transport de călători cu autocar, autobuz etc).

Reprezentanții CFR SA au semnalat necesitatea închiderii totale a tronsoanelor de pe linia cf Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, cu premise favorabile certe asupra scurtării termenelor de execuție, prevăzuți în contractele de lucrări.

Din această perspectivă, au fost analizate unele măsuri de organizare a activităților pe care atât administratorul infrastructurii publice CFR SA, cât și cei OTF – CFR-Călători SA, Transferoviar Călători și Interregional Călători SA – care operează, în prezent, pe această linie, ar trebui să le întreprindă pentru ca la momentul declanșării lucrărilor, aceștia să fie pregătiți și adaptați la noua situație, și anume:
– rutele ocolitoare să fie aduse la un standard acceptabil de funcționare;
– stațiile de frontieră Curtici și Valea lui Mihai să fie pregătite să preia transportul de marfă;
– stabilirea unor staţii predictibile de transbordare, care să fie semnalizate corespunzător;
– operatorii să-și prevadă activitățile legate de programarea turnusurilor, a stațiilor de revizie etc.

De asemenea, a fost menționată și necesitatea implicării SC Informatică Feroviară SA cu privire la actualizarea sistemelor informatice, care să fie adaptate la situația din teren, astfel încât călătorii să nu fie afectați.

Participanții au convenit ca aceste discuții să continue, astfel încât principalii actori implicați să ajungă la un mod de lucru eficient, care să reducă, atât cât se poate din neajunsurile generate de aceste lucrări.

Foto: mobilitate.eu
Info: Comunicat ARF



5.481 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *