Anul 2024 a adus o nouă speranță și reluarea procesului de restaurare a locomotivelor din centrul muzeal Dej deși proiectul muzeului stagnează de peste 4 ani. Locomotiva 230.299 a fost restaurată cu ajutorul donațiilor

Deși din anul 2018 România are muzeu feroviar la Dej, decizia de înființare fiind oficializată prin semnarea decretului de către Președintele României, „Decret privind promulgarea Legii pentru înfiinţarea Centrului Muzeal al Locomotivelor (PL-x 85/01.02.2017)”, proiectul acestuia stagnează aproape permanent chiar de la momentul lansării, în anul 2019. Conform legii, „Se înființează, în județul Cluj, municipiul Dej, comuna Cuzdrioara, Centrul Muzeal al Locomotivelor, denumit în continuare Centrul Muzeal, structură de expunere a materialului rulant de cale ferată, de promovare a istoriei și tehnicii feroviare, de importanță națională, în subordinea Muzeului Căilor Ferate Române aflat în structura Centrului Național de Calificare și Instruire Feroviară – CENAFER, denumit în continuare CENAFER, instituție publică, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Transporturilor.” Prin lege, activitatea muzeului este coordonată de Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER.

Noaptea Muzeelor 2019 a adus lansarea oficială a noului muzeu, în cadrul unui eveniment la care au participat mai multe sute de persoane, de la pasionați, vizitatori veniți din Dej și chiar din alte localități, până la oficialitățile locale și reprezentanți ai CENAFER București. Totuși, de la momentul acela, singurele perioade când centrul muzeal s-a bucurat de o atenție au fost cele ale unor vizite organizate în cadrul programelor școlare Săptămâna Altfel, sau a unor grupuri organizate, care cunoșteau locația. Nici politicienii cu ocazia campaniilor electorale nu s-au mai arătat interesați de soarta principalului pol al materialului rulant feroviar istoric din România și de puținii oameni care se mai ocupă de acest domeniu.

Inițiatorul și susținătorul proiectului, domnul Florin Nan, care lucrează la administrarea și restaurarea locomotivelor din cadrul muzeului încă de la începuturi, împreună cu alți câțiva angajați ai depoului și pasionați din zona, au atras atenția în special după anul 2021 că procedurile pentru implementarea proiectului muzeului s-au blocat, în special pentru zona de organizare a acestuia pe un spațiu dedicat în depou și pentru finanțarea întreținerii și restaurării permanente a exponatelor. Astfel, există riscul ca proiectul să se oprească iar exponatele existente în complexul muzeal să fie afectate iremediabil de trecerea timpului fără a beneficia de întreținere și un spațiu adecvat, acoperit, cu mediu interior controlat, cum există la muzeele din țări civilizate. Muzeele destinate mijloacelor de transport din Germania și Austria de exemplu sunt echipate și cu sisteme de monitorizare și control al umidității și temperaturii interioare, pentru a limita uzura exponatelor, fie ele și statice. Din cauza lipsei fondurilor, fondatorul și administratorul muzeului, domnul Florin Nan, a lansat în vara anului 2024 o campanie de strângere de fonduri necesare revopsirii a două piese istorice din parcul muzeului, ajunse într-o stare precara, din cauza lipsei fondurilor pentru o întreținere constantă. Rezultatele campaniei nu au întârziat să apară, deși cu unele piedici puse de anumite organizații, sumele necesare au început să fie donate atât de persoane fizice cât și de firme, cu o sumă importantă donată chiar de compania Grampet Grup, una din cele mai mari companii feroviară din România și estul europei.

Odată cu sosirea banilor, echipa de la Dej s-a apucat de lucru, fiind realizate lucrări de restaurare amplă a locomotivei cu aburi 230.299 dar și a tenderului acesteia, împreună cu o altă piesă, locomotiva cu baterii produsă de AEG. Restaurarea a fost realizată până la cele mai atente detalii, respectând schema de vopsire și marcare a componentelor locomotivei, refacerea sistemului de iluminat interior-exterior și reparația totală a structurii acesteia, cu vopsire cu grund și strat final pentru a se menține mai bine în timp. De asemenea lucrările au fost realizate și în marchiza locomotivei, aceasta fiind adusă la o stare cât mai apropiată de original. Lucrările de restaurare vor continua la primăvară cu alte locomotive din parcul muzeului, în timp ce responsabilii acestuia speră la susținerea din partea factorilor de decizie pentru concretizarea proiectului muzeului.

Locomotiva cu aburi 230.299 a ajuns in Depoul Dej in luna august 1995. De asemenea, 230.299 a fost ultima locomotiva cu abur din seria 230 ce a trecut prin reparații la depoul Jibou. A fost utilizata intre anii 1995 – 1998 pentru remorcarea trenurilor turistice, iar în anul 1997 a fost utilizată la realizarea filmului de lung metraj ,,Train de Vie’. 230.299 a fost fabricată la Reșița, după licența germană, fiind produse 230 de locomotive în România, la Reșița și Malaxa București. Locomotiva de 1300CP putea atinge viteza maximă de 100 km/h.

Mobilitate.eu a realizat o sesiune foto cu locomotiva restaurată până la finalul anului 2024:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *