Analiză Mobilitate.eu – Situația achizițiilor de tramvaie noi în România

Analiză – Situația achizițiilor de tramvaie noi în România

Ultimii doi ani au adus o creștere a interesului pentru modernizarea parcului de tramvaie, odată cu creșterea necesității trecerii la sisteme durabile și ecologice de transport în zonele urbane. Dacă orașe precum Brașov și Constanța au renunțat la rețelele de tramvai de mai bine de 10 ani, alte orașe, precum Reșița, unde rețeaua va fi reconstruită, sau Timișoara, Arad și Oradea unde rețeaua se extinde, lucrează la dezvoltarea sistemelor de transport. Mai mult, ultimii doi ani au adus o amplă serie de licitații, organizate fie de autoritățile locale, fie de Ministerul Dezvoltării, pentru achiziția de tramvaie noi. În această analiză vom face sinteza extinsă a parcului existent și a achizițiilor de tramvaie noi în orașele din România*.

Arad (6 noi în exploatare + 28 noi în curs de livrare)
În prezent majoritatea parcului de tramvaie, ce totalizează 138 unități, conform siteului CTP Arad, este format în majoritate din tramvaie second-hand, dintre care 24 GT4, 35 GT6, 19 GT8, 45 Tatra T4 și 9 M8S. La acestea se mai adaugă cele 6 tramvaie moderne Astra Imperio achiziționate în anul 2014.

În 2019, a fost semnat contractul pentru un prim lot de tramvaie noi, în cadrul unei licitații câștigate de Astra Vagoane Arad, pentru 10 tramvaie noi, contractul având posibilitatea de extindere cu alte 18 unități, pentru care deja a fost obținută finanțarea. Astfel, până în anul 2023 când este prevăzută finalizarea livrărilor, CTP Arad va avea în exploatare 34 de tramvaie noi. La momentul semnării contractului, primarul municipiului declara că există planuri pentru o nouă licitație, dar nu era clar dacă pentru modernizarea a 20 de tramvaie existente sau achiziția altor 20 noi.

Botoșani
Eltrans Botoșani utilizează tramvaie Tatra T4 pentru un grafic de circulație cu 9 tramvaie pe liniile 101 și 102, parcul total de tramvaie fiind format din aproximativ 25 de tramvaie Tatra T4 aduse second-hand din Germania. În anul 2019, Ministerul Dezvoltării a lansat și anulat o licitație pentru 9 tramvaie noi. Aici au ofertat Astra Vagoane Arad și Durmazlar Turcia, dar în final nici una dintre oferte nu a corespuns cerințelor. Totuși, viitorul rețelei de tramvai din Botoșani este incert, recent fiind semnat contractul pentru achiziția de autobuze Isuzu care vor înlocui tramvaiele odată ce vor fi livrate. Primăria declară că suspendarea circulației tramvaielor este doar temporară pânăa la modernizarea totală a infrastructurii vechi.

Brăila
Parcul de tramvaie din Brăila este format din vagoane second-hand loturi din care deja multe vagoane sunt retrase din circulație și chiar casate în urma numeroaselor accidente și incendii, 20 KT4-D aduse din Berlin în perioada 1997-1998, 11 SGP E1 aduse din Viena, 10 GT8 aduse din Rotterdam și 9 SGP/Lohner aduse din Graz în 2015.

În anul 2019, Ministerul Dezvoltării a lansat licitația pentru 10 tramvaie din gama 18m destinate municipiului Brăila. Licitația a fost anulată la finalul lui 2019, după ce ofertele Durmazlar Turcia și Electroputere VFU Pașcani nu au trecut evaluarea tehnică a licitației. Rămâne de văzut când și dacă va fi reluată licitația.

București (16 noi în exploatare + 18 în construcție + 200 în curs de licitare)
În prezent parcul circulant de tramvaie din București este format din tramvaie V3A și Tatra T4R. Singurele tramvaie noi sunt 16 unități Bucur 70% LF produse de URAC începând cu anul 2007, parțial echipate cu aer condiționat. În prezent a fost reluată producția de tramvaie, exisând finanțare pentru 18 vagoane, primele fiind deja în construcție.

RATB achiziționează piese necesare boghiului purtător al tramvaielor Bucur LF

La capitolul V3A, exista un lot de 46 de vagoane modernizate cu podea parțial coborâtă, chopper și în curs de echipare cu aer condiționat și alte 16 V3A-2010-CA modernizate, cu o serie în continuare în curs de modernizare. Mai există 26 de vagoane Tatra T4R solo active, parțial retrase din circulație și o majoritate de aproximativ 200 tramvaie V3A-93. Pe lângă acestea mai există alte 9 tramvaie Bucur 1, obținute din moderinzarea tramvaielor Tatra T4R.

În decembrie 2018 a fost lansată licitația pentru 100 de tramvaie noi din gama 100% LF, cu lungimea de 36 metri, la care au ofertat asociarea Astra Vagoane Arad/CRRC China și Durmazlar Turcia. În urma finalizării evaluărilor, oferta câștigatoare a fost selectată din partea Durmazlar Turcia, în prezent semnarea contractului fiind blocată de contestațiile depuse de Astra Vagoane Arad/CRRC. Rămâne de văzut daca va fi semnat contractul până la finalul anului sau procedura va fi modificată, ori prin atribuirea către Astra/CRRC ori prin anulare și reluare.

În septembrie 2019, STB SA și Primăria Capitalei au lansat o nouă licitație, pentru 40 de tramvaie noi din gama 18m, cu posibilitatea prelungirii contractului pentru alte 60 de tramvaie. La licitație au depus oferte Astra Vagoane Arad în asociere cu CRRC și Electroputere VFU Pașcani. Licitația se află în prezent în evaluare tehnică, urmând ca până la 2 iunie evaluarea să se încheie pentru a trece la evaluarea financiară sau la suspendarea licitației dacă nici una din oferte nu corespunde.

Cluj (4 noi în exploatare + 24 în curs de livrare)
Municipiul Cluj Napoca achiziționat în anul 2012 4 tramvaie Pesa Swing noi, în cadrul unui acord pentru 12 tramvaie, anulat ulterior din lipsă de fonduri. În anul 2018 a fost lansată licitația pentru alte 24 de tramvaie, singurul ofertant fiind Astra Vagoane Arad cu modelul Imperio. Ulterior a fost semnat contractul iar primul vagon a ajuns la Cluj Napoca în luna aprilie 2020, tot lotul urmând să fie livrat până în a doua parte a anului 2021.

Astra Arad începe livrarea de tramvaie moderne la Cluj, Oradea și Arad

Pe lângă cele 4 tramvaie noi aflate în circulație din 2012, la Cluj Napoca majoritatea parcului este formată din tramvaie Tatra KT4D și KT4DM, existând posibilitatea ca după livrarea tuturor tramvaielor noi, să existe 24+4 tramvaie noi, astfel încât liniile 100, 101 și 102 să fie exploatate exclusiv cu tramvaie noi.

Craiova (17 noi în curs de licitare)
În prezent Craiova are un parc de tramvaie format din 29 vagoane (conform informațiilor de pe siteul RAT Craiova), dintre care fizic mai circulă maxim 14 unități, trecute prin reparație capitală în 2014, toate fiind vagoane second-hand, modele Tatra KT4D din Berlin, Tatra T4D (doar 2 unități) din Dresda și SGP E1 din Rotterdam.

În 2019, Ministerul Dezvoltării a lansat licitația pentru 17 tramvaie noi cu lungimea de 25 metri, destinate municipiului Craiova, din lipsă de ofertanți licitația a fost anulată, fiind reluată. În prezent licitația se află în evaluare tehnică. Au depus oferte: Bozankaya, PESA, Tatra-Yug și Durmazlar. Evaluarea tehnică ar trebui să se încheie până în august.

Galați (8 noi în curs de livrare + 10 în pregătirea finanțării)
În prezent rețeaua de tramvaie din Galați este total închisă pentru modernizare. La închidere parcul circulant era format exclusiv din tramvaie ZGT-4/6 achiziționate etapizat din Rotterdam, în număr de aproximativ 23. La finalul anului 2019 au fost retrase ultimele unități din seria de 18 KT4-D care mai exista în 2019, toate acestea fiind aduse din Berlin.

Recent, primăria Galați a semnat contractul cu Astra Vagoane Arad pentru un lot de 8 tramvaie Astra Autentic, parte a unui contract pentru un total de 18 tramvaie. Astfel, Galați a devenit primul oraș care achiziționează noile tramvaie produse în totalitate la Astra Arad, Autentic, echipate cu acționare ICPE-SAERP București. Primăria caută în prezent finanțare pentru semnarea contractului adițional pentru restul de 10 tramvaie.

Astra Arad și Primăria Galați au semnat contractul pentru noile tramvaie Autentic

De asemenea, Ministerul Dezvoltării a lansat o licitație pentru 10 tramvaie de 18 metri destinate municipiului Galați, anulată între timp. Aici au fost depuse oferte de către Durmazlar Turcia și Electroputere VFU Pașcani, licitația fiind anulată în evaluarea tehnică.

Iași (16 + 16 noi contractate în așteptarea livrărilor)
Conform siteului CTP Iași, parcul actual de tramvaie este format din 126 vagoane, format din aproximativ 13 vagoane Be 8/8 aduse second hand din Berna, peste 100 de unități GT4 aduse second hand din Germania și aproximativ 8 vagoame M6D aduse second hand din Germania. De asemenea, există retras din circulație de mai mulți ani un prototip de modernizare GT4M, realizat la Electroputere VFU Pascani.

Primăria Iași a semnat contractul pentru 16 tramvaie PESA

Recent, în urma unei licitații lansate de Ministerul Dezvoltării, a fost semnat un contract cu PESA pentru livrarea unui lot de 16 tramvaie noi cu lungimea de 30 metri și podea coborâtă. Tramvaiele sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 şi 13.

Bozankaya livrează 16 tramvaie noi la Iași

De asemenea, în luna decembrie Primăria Iași și Bozankaya au semnat un contract în valoare de 33 milioane de euro pentru livrarea a 16 tramvaie cu lungimea de 30 de metri și o capacitate de 230 călători, în urma unei licitații lansate de primărie.

Oradea (10 noi în exploatare + 20 în curs de livrare)
Municipiul Oradea a fost primul oraș care a achiziționat tramvaie noi după 1989 în România. 24 aprilie 2008 a adus în Oradea tramvaiul Siemens ULF cu numărul de inventar #50, primul dintr-o serie de 10 unități, 50-59, achiziționate de la firma Siemens. Tramvaiele nu numai că au fost primele unități moderne din România, dar au adus și o înfrățire a orașului Oradea cu Viena, acest tip de tramvai fiind construit până la momentul Oradea, exclusiv pentru Viena.

Prezentare: Tramvaiele Siemens ULF din Oradea au împlinit 10 ani

Pe 19 octombrie 2018, la Primăria Oradea, primarul Ilie Bolojan a semnat contractul de finanțare privind modernizarea parcului de tramvaie din municipiul Oradea – etapa I. Obiectul acestui contract este achiziția a 10 tramvaie noi, fiecare cu 160 de locuri, eficiente din punct de vedere energetic, dotate cu un sistem de recuperare a energiei, cu aer condiționat, dar și cu un loc pentru persoanele cu dizabilități. Contractul prevede și opțiunea suplimentară pentru a livra alte 10 tramvaie.

Tramvaiele Astra Imperio din Oradea vor participa la European Tramdriver Championship

În anul 2018, OTL a achiziționat un total de 30 de tramvaie KT4DM second hand din Berlin, reprezentând un lot de tramvaie moderne, deși second-hand, trecute printr-o modernizare amplă în Germania, având o calitate a finisajelor și construcției la cele mai înalte nivele. Costul unui astfel de tramvai second hand a fost de 25.000 euro/bucată + 10.000 euro transportul acestuia din Berlin în Oradea. Pe lângă acestea mai circulă aproximativ 25 de cupluri Tatra T4D, aduse second hand din Germania, aflate în proces constant de casare, loturi fiind casate odată cu sosirea KT4DM în 2018, dar și în prezent, în luna aprilie 2019 fiind ridicate din depoul OTL mai mult de 4 vagoane și remorci pentru casare.

Ploiești
În prezent în Ploiești parcul circulant de tramvaie este format din 30 de tramvaie KT4D și KT4DM, toate trecute prin reparație capitală în perioada 2015-2020, fiind reparate capital odată cu modernizarea totală a rețelei de tramvai din oraș, în perioada 2014-2015.

La finalul anului 2019 a fost anulată licitația lansată de Ministerul Dezvoltării pentru achiziția a 20 de tramvaie cu lungimea de 18 metri și podea total coborâtă. La licitație au depus oferte Durmazlar Turcia și Electroputere VFR Pașcani, licitația fiind anulată din cauza ofertelor tehnice care nu au corespuns caietului de sarcini. Astfel, cel puțin următorii 2 ani, nu vom vedea tramvaie noi la Ploiești.

Reșița (13 noi în curs de contractare)
În prezent rețeaua de tramvai din Reșița este suspendată din 2012, aflată în curs de proiectare pentru reconstrucție și modernizare. Ultima dată au circulat tramavaie GT8 și GT8N aduse second hand din Germania.

În 2019, Ministerul Dezvoltării a lansat licitația pentru 13 tramvaie bidirecționale de 18 metri, pentru municipiul Reșița. Licitația este în etapa finală, urmând ca tramvaiele să fie livrate de Durmazlar Turcia, unicul ofertant al licitației.

Timișoara (16 în curs de livrare + 8 în curs de finanțare)
Rețeaua de tramvaie din Timișoara este exploatată cu tramvaie Hansa aduse second hand in Germania. Pe rețea au mai circulat tramvaie DWM GT6 și DWM GT8, dar și Rathgeber P3.16, retrase treptat din circulație.

Transportul public din Timișoara revine la programul normal iar măsurile COVID-19 se schimbă

În perioada 2015-2019, în urma unui contract semnat cu Astra Arad/Electroputere VFU Pașcani, au fost modernizate 30 de tramvaie Wegmann, în noua variantă Armonia. Au fost echipate cu aer condiționat, design modern și sistem de acționare și tracțiune cu motoare de curent alternativ și invertoare de la ICPE-SAERP București.

Primăria Timișoara a semnat contractul pentru noile tramvaie cu Bozankaya

Recent, a fost semnat contractul pentru achiziția a unui lot de 16+24 de tramvaie noi, cu autonomie, cu Bozankaya Turcia, urmând ca primele vagoane să ajungă în maxim un an pe șinele din Timișoara. Ulterior semnării contractului, finanțarea a fost suplimentată, iar livrările vor viza un minim de 21 de vagoane noi. Tramvaiele au un design ce va fi realizat special pentru Timișoara.



Mobilitate.eu 02.05.2020

*Unele cifre, în special pentru numarul tramvaielor vechi, pot fi ușor diferite în teren mai ales din cauza casărilor, retragerilor din circulație sau a altor evenimente. Din pacate companiile de transport nu prezinta pe paginile oficiale situatia exacta a parcului de tramvaie, in general fiind prezentate cifre ale intregului parc, uneori neactualizate. Sursa informatiilor pentru noile tramvaie este SEAP/MDLAP/MDRAP/Autoritatile locale/Caiete de sarcini/ADR

7.277 Vizualizări

2 thoughts on “Analiză Mobilitate.eu – Situația achizițiilor de tramvaie noi în România

  1. Cu privire la Botoșani: Proiectul de reabilitare a tramvaiului (cele două proiecte, de fapt) au intrat in linie dreaptă, pentru linia 101 fiind deja semnat contractul de finantare, se pregateste acum documentatia pentru achizitia de PT si lucrari iar pentru linia 102 e in faza de precontractare, mai sunt cateva elemente de clarificat, printre care si o ultima aprobare a bugetului proiectului, deci se merge inainte, situatia nu e incertă ci doar înceată. Autobuzele de capacitate medie cumparate de la Anadolu sunt pentru acoperirea transportului pe perioada executiei lucrarilor de reabilitare (cel putin 3 ani), urmand ca dupa ce se deschide din nou circulatia tramvaielor (sa speram ca cele 9 noi) sa se preia total sau partial liniile de TP care sunt acum date in concesiune operatorului privat care are microbuze ”Microbuzul SRL”.

    1. Multumim pentru completare! Alaturi de Resita, Botosani este un oras pe care il monitorizam cu optimism si interes din punct de vedere al retelei de tramvai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *