Tramvaiele ForCity Smart Artic ale viitoarei rețele din Tempere au un sistem inovativ de diagnosticare

Tramvaiele ForCity Smart Artic ale viitoarei rețele din Tempere au un sistem inovativ de diagnosticare

În 2016, orașul Tampere a decis să construiască un sistem de tramvai. Orașul a comandat 19 tramvaie moderne ForCity Smart Artic de la Transtech Oy (parte a grupului Škoda). Contractul include, de asemenea, o opțiune în trei etape pentru livrarea a maximum 46 de tramvaie. ForCity Smart Artic va avea un ecartament de 1,435 mm. Tramvaiul cu trei secțiuni va fi bidirecțional și va putea găzdui un total de 264 pasageri. Funcționarea în condițiile climatice solicitante este asigurată prin boghiuri și o structură durabile.

Pentru operațiunile de service pentru acest tip de tramvai, Transtech a solicitat un model complet nou de sistem de diagnostic care produce date IoT care vor putea fi utilizate pentru a îmbunătăți eficiența activității sale de service. Sistemele anterioare au avut mai multe dispozitive separate, care colectau date istorice în baze de date separate, însă colectarea datelor din acestea a fost laborioasă și rezultatul final a creat incertitudine în prelucrarea ulterioară. În plus, definiția datelor care urmează să fie colectate a fost stabilită. Pentru adaptarea și prelucrarea datelor diagnostice a fost necesară o metodă mai puternică și mai agilă. Deși sistemele de diagnosticare sunt utilizate pe scară largă în diverse industrii, sistemul de tramvai reprezintă un mediu diferit, care utilizează sisteme de automatizare bazate pe controler logic programabil (PLC).

Pentru dezvoltarea sistemului de diagnoză, Transtech a selectat TK Engineering, cu care au efectuat depanarea pentru sistemele actuale, de exemplu, în timpul proiectului de tramvai din Helsinki, în 2016. Transtech a dorit un partener capabil să prezinte sugestii pentru soluții și noi moduri de gândire din proprie inițiativă. TK Engineering a impresionat Transtech atât cu know-how-ul, cât și cu o experiență practică vastă. Există câțiva experți de vârf la TK Engineering, cu capacitatea de a cerceta și înțelege mediul de rețea al controlerului (CAN) și Ethernet și datele de semnal mai profunde, atât la nivel teoretic cât și practic.

Noul sistem de diagnosticare dezvoltat de TK Engineering utilizează Ethernet pentru transferul datelor de diagnosticare. Sistemul a fost programat folosind limbajul Python, care permite transferarea acestuia la diferite hardware-uri cu modificări foarte mici. Descrierile datelor colectate au fost separate într-un fișier de parametri propriu, ceea ce asigură schimbări ușoare în domeniul datelor colecționate. Datorită soluției modulare, toate diferitele semnale și evenimente pot fi colectate într-o formă coerentă și stocate în baza de date. Indiferent de platformă, sistemul utilizează sistemul de operare Linux. Software-ul poate fi ușor transferat dintr-un loc în altul când este necesar. Datorită sistemului de diagnosticare separat, soluția curentă care operează prin Ethernet nu interferează cu sistemul de direcție a tramvaiului.

Testele vor fi începute în toamna anului 2019, când datele de semnal vor fi colectate de la dispozitivele furnizorilor pentru mediul SmartLab. Datele vor fi colectate pentru o perioadă de un an, după care pot fi făcute analize și concluzii mai detaliate privind funcționalitatea și rezultatele sistemului.



Foto&info: Transtech Oy/ TK Engineering