Comisia Europeană lansează un plan de 13 miliarde de euro pentru conectivitatea feroviară și auto Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina
În încercarea de a spori conectivitatea și creșterea economică în țările Parteneriatului Estic, Comisia Europeană și Banca Mondială au co-autorizat un Plan de acțiune privind investițiile în rețelele transeuropene de transport (TEN-T) care identifică proiectele prioritare din Armenia , Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Împreună, proiectele vor necesita o investiție estimată de aproape 13 miliarde EUR și vor prevedea un total de 4800 de kilometri de drumuri și feroviare, 6 porturi și 11 centre logistice.
Comisarul pentru Transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Conexiunea sporită a transporturilor atât în cadrul regiunii Parteneriatului Estic, cât și între regiunea EaP și UE are potențialul de a stimula creșterea economică și de a crea oportunități de angajare. Planul va servi și pentru a sublinia importanța siguranței rutiere precum și soluții digitale în proiecte noi și să alinieze standardele de proiectare la practicile actuale ale UE. ”
Proiectele incluse în planul de investiții au fost identificate împreună cu țările Parteneriatului estic și cu asistența instituțiilor financiare internaționale. Proiectele respective vor face posibilă construcția și reabilitarea drumurilor, a căilor ferate, a porturilor, a aeroporturilor, precum și a centrelor logistice și a punctelor de trecere a frontierei. Investițiile prioritare includ atât proiectele pe termen scurt care urmează să fie finalizate până în 2020, cât și proiectele pe termen lung care vizează îmbunătățirea legăturilor de transport pe TEN-T până în 2030. Pe lângă investițiile în infrastructură, planul de investiții prezentat are scopul de a aduce reforme-cheie pentru sectorul transporturilor și de a îmbunătăți siguranța rutieră în regiune. Dezvoltarea proiectului privind TEN-T este de așteptat să încurajeze dezvoltarea regională prin îmbunătățirea accesului la oportunități economice, valorificarea avantajelor aglomerației industriale și creșterea concurenței pe piață.
Foto&info: Comisia Europeană
Deci vorbim aici si despre aducerea CF la ecartamentul universal, precum si electrificare? Cel putin in cazul MD.
Electrificarea si standardizarea ecartamentului, cel putin ca proiect.