Primăria Capitalei pregătește un nou portal de internet al orașului. Vezi cum va arăta noul site al orașului București
Primăria Municipiului București a lansat licitația pentru realizarea unui nou portal al administrației locale, după ce în anul 2015 a mai lansat o licitație asemănătoare, cu o valoare a investiției de un milion de euro. De data aceasta, valoarea estimată a portalului este de 1,25 milioane lei, fără TVA, echivalentul a 270 mii euro la cursul zilei. Termenul de realizare al portalului este de 14 luni de la semnarea contractului, din care 6 luni pentru realizarea portalului și restul până la 14 luni integrarea tuturor autorităților locale în noul portal (RATB, instituții subordonate, primarii de sector etc) licitația având termen de depunere a ofertelor data de 21.12.2017.
Contractul prevede și instalarea tehnologiei necesare găzduirii și operării noului portal, cuprinzând două servere de producție, un server de administrare și backup dar și alte echipamente necesare rețelei de operare.
Conform caietului de sarcini, obiectivul general al proiectului presupune realizarea si implementarea unui portal la nivelul administrației locale București, care va permite atât interoperabilitatea cu sisteme proprii APL cât și cu sisteme externe, precum sistemul de plată online a taxelor și impozitelor și platforma de date deschise. Noul portal este referit pe parcursul documentului curent ca și ”portal”, ”sistem”, ”aplicație”, ”soluție”, denumirile fiind echivalente și vizează crearea de pagini inclusiv pentru primăriile de sector și instituții publice de interes local (IPIL-uri).
Obiectivul general al proiectului va fi atins prin îndeplinirea obiectivelor specifice amintite în continuare:
• Construirea unei arhitecturi flexibile, centralizate, bazată pe tehnologii web moderne pentru expunerea informației publice, incluzând infrastructura hardware și de comunicații necesară, software de bază necesar, software de aplicație și conținut digital inițial personalizat;
• Utilizarea unui design nou, atractiv al interfeței asigurând navigarea intuitivă în cadrul portalului și regăsirea facilă a informației necesare;
• Crearea de pagini în cadrul portalului;
• Accesul de pe terminale mobile prin furnizarea unei interfețe optimizate în acest sens;
• Redefinirea structurii informaționale a site-ului PMB existent;
• Redefinirea fluxului informațional în scopul reducerii timpilor de răspuns ai serverului la cererile clienților;
• Definirea structurii și tipologiei conținutului portalului;
• Redefinirea și implementarea politicilor de securitate;
• Integrarea cu aplicațiile existente care trebuie să expună servicii informatice către cetățeni, inclusiv mediul de afaceri, în vederea realizării unui punct unic de acces; conectori la aplicații existente;
• Creare de instanțe proprii pentru IPIL-uri și pentru primăriile de sector care vor integra pagini de prezentare, date, informații și servicii electronice;
• Va permite interoperabilitatea cu Ghișesul.ro, platforma de date deschise data.gov.ro, portalul e-România;
• Integrarea în cadrul portalului de elemente specifice GIS.
În cadrul proiectului trebuie migrată pe noua structură informația existentă la acest moment pe site-ul PMB în cadrul a aproximativ 1.500 de pagini. În cadrul migrării se vor lua în calcul numai ultimele versiuni ale paginilor care vor respecta designul stabilit, structura noului portal și vor include componente de tip text, imagine, video. De asemenea, vor fi create aproximativ 150 de pagini noi.
In cadrul portalului vor fi create pagini de prezentare a IPIL-urilor/primariilor de sector, folosind o grupare a IPIL-urilor pe domenii ( ex. cultura : teatrele, muzeele etc.)
Vor fi create instanțe proprii pentru IPIL-uri și pentru primăriile de sector care vor integra dinamic in cadrul portalului pagini de prezentare, date, informații și servicii electronice oferite.
Se solicită ca Prestatorul să acorde certificat de garanție a portalului pentru o perioada de 24 de luni de la acceptanța finală. Garanția hardware este de 3 ani on-site de la data recepției echipamentelor hardware. Trebuie asigurate servicii de mentenanță și suport 24 luni de la acceptanță finală, inclusiv fix-uri, patch-uri și update-uri atât pentru modulele dezvoltate, cât și pentru componentele software de bază ofertate.
Sursa foto și info: documentație SEAP