TPBI consultă piața pentru achiziția a 250 tramvaie noi dintre care 100 de 36 metri și 50 de 45 metri
TPBI a lansat pe SEAP anunțul pentru determinarea valorii estimate și a graficului de livrare pentru achiziționarea a unui numar de:
– 100 de tramvaie noi din gama de 36 m
– 50 de tramvaie noi din gama de 45 m
– 100 de tramvaie noi din gama de 27 m, dintre care 10 tramvaie cu posturi de conducere la ambele capete (bidirectionale)
Se urmareste determinarea a doua aspecte:
– Valoarea estimată – prețul va fi exprimat ferm in lei fara TVA (fara intervale de pret), separat pentru tramvaiele unidirectionale si bidirectionale, pentru fiecare gama in parte
– Graficul de livrare – termenul (exprimat in luni de zile) in care poate fi livrat primul tramvai si numarul maxim de tramvaie ce pot fi livrate lunar ulterior livrarii capului de serie
Împreună cu cele 100 de tramvaie Astra Imperio Metropolitan în curs de livrare, ce vor intra în traseu până la finalul lui 2024, achiziția a 250 de tramvaie noi ar însemna acoperirea totală a necesarului de tramvaie pentru transportul public din oras.
Prin plan se cer tramvaiele de 36m cu o durată de viață de minim 30 ani și garanție full 8 ani sau 560.000 km. Tramvaiele trebuie să aibă minim 6 uși și vor veni cu autonomie de rulare fără alimentare de minim 3 km. Capacitatea trebuie să fie de minim 310 călători. Pentru tramvaiele de 45 metri, se cer minim 7 uși și o capacitate de minim 385 călători.
Prin Planul de Mobilitate aprobat prin HCGMB nr.90/29.03.2017, s-a prevazut dezvoltarea mobilitatii urbane durabile in perioada 2016 – 2030 pentru regiunea Bucuresti – Ilfov si datele analizate in ceea ce priveste evolutia cererii de transport au stat la baza fundamentarii propunerii de investitii. Tramvaiul este un mod de transport durabil, avantajos şi accesibil care poate contribui în mod semnificativ la parametrii de accesibilitate şi mobilitate ai oraşului. În plus, infrastructura extinsă a reţelei şi flota existentă în Bucureşti pot fi utilizate pentru îmbunătăţirea cererii de transport public a oraşului.
Modernizarea parcului de vehicule de transport public va cuprinde masuri de imbunatatire a conditiilor de confort si informare a calatorilor astfel: coborarea podelei la nivelul peronului pentru facilitarea accesului, rampa pentru accesul persoanelor cu dizabilitati, aer conditionat in salonul de calatori la postul de conducere, iluminat salon calatori in tehnologie LED, informare vizuala si auditiva in tehnologie LED/LCD, sistem infotainment, supraveghere video, numarare calatori, etc.
Proiectul de achiziţionare a tramvaielor noi și modernizate prevăzute în PMUD au ca obiectiv specific decongestionarea traficului rutier, reducerea accidentelor şi a impactului negativ asupra mediului, prin scăderea transportului privat cu autoturismele. Transferul de la transportul cu autoturismele personale către transportul public de călători, în special cel electric, va avea ca impact reducerea emisiilor de echivalent CO2 din transport.
Informatiile obtinute sunt necesare pentru finalizarea unui studiu de oportunitate pentru Municipiului Bucuresti ce analizeaza achizitia de tramvaie din gama de 27 m (inclusiv tramvaie bidirectionale), din gama de 36m si din gama de 45 m.