ARF – Licitația pentru rame electrice va fi reluată în zilele următoare iar trenurile metropolitane vor fi introduse în clasificarea trenurilor

Bucureștiul va avea primul bilet unic pentru transport metropolitan și feroviar

ARF transmite în prezentul comunicat că astăzi, 10 februarie 2022, a avut loc nouă întâlnire online referitoare la implementarea trenurilor metropolitane și suburbane, cu participarea domnului Adrian-George FOGHIȘ, secretar de stat din cadrul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, dar și responsabili ai CNCF „CFR” S.A., TPBI, AMDDTP Brașov, dar și cei ai muncipalităților din Alba-Iulia, Reșița, Timișoara, Târgu-Mureș și Iași.

Astfel, a fost anunțat faptul că ieri, 09 februarie a fost înaintat de la MTI către Monitorul Oficial ordinul ministrului transporturilor și infrastructurii (OMTI) prin care se actualizează categoriile de trenuri, inclusiv prin introducerea categoriei de tren regio metropolitan.

Un alt OMTI – aflat în curs de aprobare – este cel pentru tarifarea integrată a serviciului de tren București Nord – Aeroportul Henri Coandă cu transportul de suprafață și metrou (STB și Metrorex), care suscită un mare interes, chiar din etapa consultării publice, în sensul extinderii acestui proiect-pilot și pe alte rute feroviare.
Republicarea OUG 12/1998 este în pregătire, fiind consemnate ultimele modificări în vederea înaintării către Secretariatul General al Guvernului.

Tot din punct de vedere normativ, conducerea ARF a subliniat demararea ședințelor unui nou grup de lucru dedicat pregătirii schimbărilor legislative necesare pentru adoptarea biletului unic în transportul public feroviar de călători.

O altă chestiune discutată a fost cea privind achizițiile de material rulant. Printre proiectele reliefate a fost licitația de rame electrice regionale, care va fi relansată în zilele următoare. De asemenea, s-au discutat aspecte referitoare la durata utilizării trenurilor achiziționate, existând condiționarea din partea forurilor europene ca material rulant achiziționat să fie rulat timp de cel puțin un deceniu pe serviciile anunțate.




O altă prioritate europeană, în contextul Pactului Verde European, este obligația de a achiziționa material rulant cu tracțiune sustenabilă din punct de ecologic. De aceea, ARF, în licitația pentru rame electrice pe hidrogen sau tracțiune alternativă, va solicita în afară de serviciile de mentenanță și asigurarea stațiilor de alimentare timp de 15 ani.

În intervenția sa, domnul Foghiș a discutat despre procesul de negociere cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la implementarea Regulamentului privind instalarea infrastructurii combustibililor alternativi și stabilirea cotelor pe care România și le va asuma, atât pentru hidrogen, cât și pentru alimentarea electrică a vehiculelor rutiere și feroviare.

Astfel, au fost solicitate date din partea unităților administrative locale, cu privire la estimările de consum energetic extrase din studiile de fezabilitate sau din documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţie, care vor fundamenta viitoarele servicii de trenuri metropolitane.

Foto: mobilitate.eu



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *