Portul Rostock conectează noi destinații pe calea ferată cu toată Europa
DB Cargo Eurasia în cooperare cu partenerul său Xi’an ITL este operatorul pe ruta foarte solicitată dintre Kaliningrad și Rostock, anunță compania în prezentul comunicat de presă.
Ruta de transport feroviar de marfă se bazează pe o tradiție foarte lungă: Drumul Mătăsii. Timp de mii de ani, comercianții au făcut schimb de mărfuri cu țări îndepărtate prin Drumul Mătăsii – de la cetățile chineze la metropolele comerciale europene. În 1973, primul container al DB a fost transportat pe Drumul Mătăsii. Ruta de nord prin Rusia și Kazahstan pe șinele legendarei căi ferate transsiberiene este cea mai lungă rută feroviară de marfă din lume, traversând opt fusuri orare și patru zone climatice.
Am văzut că pandemia a afectat puternic echilibrul lanțurilor globale de aprovizionare. Dar a dezvăluit și un impuls istoric pentru transportul feroviar de marfă: clienții din întreaga lume au înțeles că lanțurile de aprovizionare trebuie să fie puternice, rezistente și prietenoase cu clima. Transportul feroviar le oferă pe toate. Pe coridorul eurasiatic, transportul pe calea ferată este de două ori mai rapid decât cu un container și costă doar o zecime din transportul aerian. În plus, până la urmă, trenurile de marfă produc cu aproximativ 95% mai puține emisii de CO2 decât avioanele și cu aproape 80% mai puține decât transportul rutier.
Creșterea cererii de transport feroviar de marfă necesită, de asemenea, ca operatorii să găsească soluții creative. Este necesar să se investească constant în dezvoltarea de noi rute, digitalizarea infrastructurii feroviare și creșterea resurselor întregului Coridor Eurasiatic. DB Cargo Eurasia GmbH împreună cu partenerul său Xi’an International Inland Port Multimodal Transportation Co., Ltd. (pe scurt Xi’an ITL), de exemplu, caută în mod constant aceste rute alternative și inovatoare către cele deja existente.
Un exemplu de succes este lansarea unui tren DB Cargo Eurasia de la Chang’an – vechiul nume tradițional al orașului chinezesc Xi’an – care circulă prin Kaliningrad până la Rostock și invers. Ruta a fost deschisă cu succes în martie 2020 și este acum solicitată de mulți clienți pentru a conecta Xi’an cu Europa centrală (Viena, Munchen, Ludwigshafen, Nürnberg), Scandinavia (Danemarca, Suedia, Norvegia), Europa de Est (Lovosice, Brno). ) și sudul Europei (Verona). Pentru prima parte a rutei, containerele sunt transportate de la Xi’an (China) cu trenul prin Kazahstan, Rusia, Belarus și Lituania către Kaliningrad. După sosirea la Kaliningrad, containerele operate de DB Cargo Eurasia sunt încărcate pe vase și sunt transportate cu marfă maritimă în portul Rostock. În prezent, există două nave, numite Emilia și Dornbusch, care fac naveta săptămânal între Rostock și Kaliningrad. În Rostock, containerele sunt descărcate și transferate din nou pe șină. Întregul transport acoperă distanțe de peste 10.000 km. De la Rostock, mărfurile sunt transportate în continuare cu trenul către destinațiile lor finale. În prezent, există 4 trenuri pe săptămână care transportă mărfurile din Rostock către destinația finală Duisburg, Hamburg, Verona și multe alte orașe din Europa. În plus, DB Cargo Eurasia operează două trenuri pe săptămână de la Rostock la Kaliningrad, care vor fi transportate în continuare la Xi’an în China.
Portul Rostock a fost ales ca hub ideal pentru primul tren operat de DB Cargo Eurasia de la Chang’an/ Xi’an. În ceea ce privește climatul prietenos, din portul Rostock DB Cargo Eurasia are acces la cea mai mare rețea feroviară de pe continentul european: DB Cargo AG, care este reprezentată în 17 țări din Europa. Trenurile DB Cargo pot distribui cu ușurință toată Marfa pe întreg continentul. În plus, Rostock este un port de distanțe scurte. Înseamnă că rutele între locurile de containere, locurile de feriboturi și terminalul intermodal sunt scurte și astfel se economisesc costuri și timp. Numărul total de containere din portul Rostock s-a triplat aproximativ din 2020 până în 2021.
Grupurile de produse sunt, de exemplu: piese auto, piese de mașini și echipamente, textile, aparate electrice, dispozitive medicale sau produse din metal. În 2021, portul Rostock a atins un record absolut de manipulare, cu o creștere anuală a tuturor tipurilor principale de mărfuri (lichid, vrac, marfă generală și feribot). Principalul motor de creștere a fost segmentul de afaceri cu feribotul. Portul Rostock este singurul port german de la Marea Baltică cu legături cu feribotul către Danemarca, Suedia și Finlanda, oferind până la zece plecări zilnice către Danemarca (Gedser), până la șapte plecări zilnice către Suedia (Trelleborg și Nynäshamn), până la opt călătorii săptămânale. spre Finlanda (Rauma, Hanko, Helsinki, Kotka) și un nou serviciu de feriboturi către Nynäshamn (zona Stockholm) care urmează să fie lansat în 2021. Un alt mare avantaj este rețeaua deja existentă pentru trafic combinat cu în prezent 42 de plecări săptămânale către diferite destinații din Germania și Europa. Pe lângă trenurile bloc obișnuite, containerele pot fi distribuite direct și rapid prin rețeaua portului Rostock.
Foto&info: DB Cargo