Interviu – Unicom Tranzit face primii pași spre modernizare cu primele două locomotive Siemens Smartron
Mobilitate.eu a realizat mai multe materiale cu sosirea și punerea în funcțiune a primelor locomotive Siemens Smartron în România, unitațile fiind achiziționate de Unicom Tranzit și EP Rail. Noile locomotive sunt o primă apariție a locomotivelor din noua generație Siemens pe căile ferate din România, până anul acesta circulând serii mai vechi Siemens Taurus și Siemens EuroSprinter seria 189 pentru operatorii Rail Cargo România și Cargo Trans Vagon, ca mențiune cele doua EuroSprinter au fost primele locomotive electrice noi achiziționate în urmă cu 10 ani de un operator din România, alături de alte două unități diesel Siemens EuroRunner.
Cu ocazia aceasta, mobilitate.eu a realizat un interviu cu domnul Alexandru Trandafir, director general adjunct pentru material rulant din cadrul Unicom Tranzit, despre oportunitatea achiziționării noilor locomotive și despre strategia de viitor a companiei.
Mobilitate.eu – Cum a apărut ideea achiziționării de noi locomotive, în contextul în care operatorii din România preferă în general tracțiunea cu locomotive EA autohtone?
Alexandru Trandafir – Locomotivele EA modernizate au un potențial crescut fată de locomotivele EA cu sisteme clasice de acționare, unde avem o uzură mai mult morală a echipamentelor. Problema locomoticelor EA nu rezultă doar din uzura morală, ci și din faptul că există o mare problemă legată de piesele de schimb. Industria feroviară din România nu mai există și nu mai poate asigura componentele necesare vechilor locomotive. Ca exemplu pentru locomotivele EA se cumpără metalastice din Germania.
Ideea de a aduce locomotive moderne de nouă generație ne-a venit de mult timp, nu este o idee nouă, fiind prezentă în toate strategiile de dezvoltare a companiei. Ca paralelă între o locomotivă modernizată și una nouă, locomotiva modernizată mai căștigă 15 ani de exploatare în timp ce una nouă are 40 de ani de exploatare garantați.
Legat de primele două locomotive Siemens Smartron, proiectul a început în urmă cu 2 ani, cu discuții cu compania Siemens, contractul fiind extrem de rigid și cu condiții tehnice și de livrare stricte, în final cele două companii semnând atât contractul de achiziție căt și contractul de mentenanță.
Mobilitate.eu – Ce program de livrări prevede contractul?
Alexandru Trandafir – Legat de livrări, au fost recepționate anul acesta primele două locomotive, existând posibilitatea extinderii cu alte 4 locomotive, 2 în 2021 și 2 în 2022. Ne propunem să urmărim modul de funcționare al primelor două unități, urmând ca în funcție de nivelul de satisfacție oferit, ceea ce este foarte posibil să fie pozitiv, să prelungim contractul pentru cel puțin încă două locomotive.
Mobilitate.eu – Ce avantaje vă oferă locomotivele Siemens Smartron?
Alexandru Trandafir – Ca avantaje avem mentenanță mult mai redusă, disponibilitate mult mai mare, nu mai necesită verificări săptămânale cu intrare în depou, plus că fiind de nouă generație, mentenanța este mai mult soft. În prezent lucrăm cu partea din Germania și Siemens România pentru a putea face reviziile chiar în baza Unicom Tranzit Fetești, fiind realizat și un audit pentru această acreditare. Rezultatele au fost satisfăcătoare, existând planuri pentru extinderea facilității din Feteși pentru creșterea spațiului de lucru, cu unități separate pentru reparații vagoane și locomotive.
Mobilitate.eu – Locomotivele noi înlocuiesc din actualele EA sau completează parcul?
Alexandru Trandafir – Locomotivele noi nu înlocuiesc vechile EA, cele două vin pentru a completa parcul, odată cu ele fiind predată la CFR Călători locomotiva 772 ce a fost închiriată, acum având chiar o locomotivă în plus.
Mobilitate.eu – Cum a afectat COVID-19 activitatea de transport de marfă?
Alexandru Trandafir -Într-adevăr a existat un recul legat de reducerea volumului de marfă, dar transporturile au rămas la un nivel acceptabil, fiind doar diminuate volumele pe anumite secții și pe anumiți clienți. Totuși se compensează cu noi clienți și noi secții de remorcare pe care am intrat. Deși este o situație dificilă sperăm să fim ajutați inclusiv de cele două locomotive noi pentru a depăși situația.
Mobilitate.eu – Pe lângă locomotive am văzut că transportați și vagoane noi, despre ce este vorba?
Alexandru Trandafir – Modernizarea flotei Unicom Tranzit se concentrează și pe vagoane, în acest sens am închiriat 30 de platforme de la GATX, 10 luate în 2019 și 20 anul acesta. Sunt vagoane noi, închiriate pentru o perioadă destul de lungă de timp, cu care sperăm să creștem capacitatea de transport a containerelor, fiind în creștere sistemul de transport containerizat în toată Europa.
Mobilitate.eu – Sistemul de recuperare a energiei poate fi utilizat și primiți compensații de la CFR SA?
Alexandru Trandafir – Nu suntem încă în această situație, recuperarea energiei urmând să înceapă odată ce realizăm tracțiune cu locomotivele. Suntem în curs de obținere a licenței de producător de energie, legislația impunând ca pentru încheierea unui contract de furnizare a energiei cu CFR SA, este nevoie de obținerea unei licențe de furnizor feroviar de la ANRE, fiind o situație de rezolvat pentru toți opratorii care au asemnea locomotive.
Foto&info: Mobilitate.eu