Încă 62 de trenuri electrice vor veni în România după ce CNSC a respins contestația Alstom după atribuirea contractului către PESA

Încă 68 de trenuri electrice vor veni în România după ce CNSC a respins contestația Alstom după atribuirea contractului către PESA

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația formulată de Alstom și astfel, în cel mai scurt timp, Autoritatea pentru Reformă Feroviară poate semna contractul pentru cea mai mare achiziție de 62 rame electrice regionale (RE-R) pentru trenurile metropolitane, cu societatea câștigătoare POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (POLONIA) – PESA, transmite Irinel Ionel Scrioșteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor.

Aceste trenuri electrice sunt de scurt parcurs și vor fi coloana vertebrală a 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶𝗹𝗼𝗿 𝗺𝗲𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗮𝗻𝗲 care vor deservi zonele marilor orașe cu densitate mare de trafic, pentru transportul feroviar de călători. Caracteristicile tehnice aferente acestor noi trenuri sunt:
✅️ viteză de deplasare până la 160km/h
✅️ acces și locuri pentru persoane cu dizabilități
✅️ acces și spații pentru biciclete

Achiziția este împărțită în 3 loturi, după cum urmează:
1️⃣ 𝟮𝟬 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 pentru rutele:
🚉 București Nord – Ploiești Sud – Adjud
🚉 Iași – Pașcani – Suceava
🚉 Bacău – Pașcani
2️⃣ 𝟮𝟯 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 pentru rutele:
🚉 Brașov – Gheorgheni
🚉 Arad – Timișoara – Caransebeș
🚉 Huedin – Cluj – Bistrița
3️⃣ 𝟭𝟵 𝘁𝗿𝗲𝗻𝘂𝗿𝗶 𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗲 pentru rutele:
🚉 București Nord – Ploiești Vest – Brașov
🚉 București Nord – Roșiori
🚉 București Nord – București Obor/Fundulea
🚉 Constanța – Fetești

Valoarea totală a proiectului este cuprinsă între 3.237.711.753 și 4.150.288.451 lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027.

Pe lângă achiziția propriu-zisă a ramelor electrice, contractul prevede achiziția și a serviciilor de mentenanță și reparații pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea de prelungire a acestei perioade până la 30 ani, prin încheierea unui act adițional.

Mai mult, potrivit art. 22 din H.G. nr. 1453 din 8 decembrie 2022 pentru aprobarea contractelor de servicii publice pentru perioada decembrie 2022 – decembrie 2032 în transportul feroviar public de călători, ramele achiziționate vor fi puse la dispoziția operatorilor de transport feroviar de călători, în conformitate cu prevederile Metodologiei de alocare a materialului rulant nou achiziţionat, iar la expirarea CSP 2022-2032, trenurile vor trece în operarea următorului câștigător al contractului.

Foto: Irinel Ionel Scrioșteanu – FACEBOOK



1.624 Vizualizări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *