Universitatea din Surrey: Statul în blocajele de trafic este oficial dăunător pentru sănătate
Nivelurile de poluare din interiorul autoturismelor s-au dovedit a fi cu până la 40% mai mari în timpul statului la blocaje sau la semafor, comparativ cu condițiile de circulație libere, arată o cercetare realizată de Universitatea din Surrey. Organizația Mondială a Sănătății a plasat poluarea aerului printre primele zece riscuri de sănătate cu care se confruntă oamenii, fiind asociată cu șapte milioane de decese premature pe an.
În cazul blocajelor sau al semafoarelor roșii cu alte vehicule staționare în față, cercetarea a arătat că, dacă închidem ferestrele mașinii și oprim climatizarea, avem parte de cea mai mică expunere la poluanți. Este, de asemenea, recomandat să utilizăm ventilatoare și climatizare care recirculă aerul în interiorul mașinii fără a atrage aerul poluat din exterior, în momentele de staționare în zone urbane aglomerate.
În cadrul studiului, oamenii de știință au descoperit că atunci când ferestrele erau închise, dar climatizarea era pornită, expunerea era, de obicei, cea mai mare în trafic, datorită faptului că aerul din afara vehiculului este, în general, mult mai poluat decât aerul din interiorul mașinii . Pornirea ventilatorului climatizării trage aerul murdar din exterior spre interior, rezultând o acumulare de poluanți în mașină.
Constatările au arătat, de asemenea, că atunci când vehiculele se opresc la semaforul roșu, acestea trec prin diferite cicluri de conducere, cum ar fi ralanti, accelerație și decelerare. În același timp, o serie de alte vehicule sunt, de asemenea, în așteptare la semafoare roșii, emițând emisii suplimentare. Aceste emisii necesită mai mult timp pentru a se dispersa, în special în zonele construite unde se acumulează și păstrează mai ușor aerul poluat. Problema este deosebit de pronunțată în zonele urbane în care OMS a clasificat poluarea aerului drept carcinogenă pentru om în octombrie 2013, la fel cum a fost clasificat fumatul în februarie 1985.
Problema poluării aerului este, de asemenea, răspândită în întreaga Europă, unde peste 400.000 de decese premature au fost atribuite substanțelor fine numai în 2012 și situația nu este foarte diferită în alte părți ale lumii, inclusiv în SUA, unde expunerea la pulberile periculoase este cea de-a opta cauză a deceselor în fiecare an. Anul trecut, grupul de cercetători condus de dr. Prashant Kumar de la Universitatea din Surrey a arătat că șoferii blocați la semafoare și în trafic au fost expuși la până la 29 de ori mai multe particule de poluare dăunătoare decât cei care conduc în trafic liber.
Cercetarea actuală, publicată ca parte a emisiunii „Investigatorii Emergente din 2016 în Societatea Regală de Știință a Chimiei din Știința Mediului: Procese și Impacturi”, a descoperit cum să minimalizăm expunerea șoferilor și a pietonilor la particulele de aer poluate din zonele aglomerate. De asemenea, pietonii s-au dovedit a fi expuși la o poluare crescută a aerului în jurul acestor zone de trafic.
Vezi aici întregul studiu realizat de Universitatea din Surrey
Foto: Andrei Marian