Cele mai moderne troleibuze Rocar au fost restaurate la URAC. Vor fi expuse cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității
Săptămâna Europeană a Mobilității are loc anul acesta în perioada 16-22 septembrie, la București fiind susținută și organizată de instituțiile locale, printre care cele mai importante sunt Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – TPBI, STB SA și Primăria Capitalei. Pe lângă o serie de evenimente și acțiuni ce au ca scop promovarea mobilității și a transportului durabil, anul acesta vor fi prezentate și o serie de vehicule istorice, în premieră două troleibuze produse la Rocar, cele mai moderne troleibuze din punct de vedere al sistemului de tracțiune și al caroseriei. Astfel, STB SA a hotărât recondiționarea a două troleibuze Rocar, 7459 și 7460, cu ajutorul Uzinei de Reparații Ateliere Centrale, fiind pregătite spre a fi expuse și admirate de public cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, sâmbătă – 21 – și duminică – 22 septembrie 2024, între orele 10.00 și 18.00, la intrarea în parcul Regele Mihai I (Herăstrău). Ambele troleibuze au fost restaurate la URAC în ultima perioadă, la propunerea TPBI. Amble troleibuze au fost retrase definitiv din circulație în urmă cu peste 10 ani, urmând să râmână doar ca exponate statice în patrimoniul istoric al STB SA.
Troleibuzul #7459, Rocar 412E, a fost fabricat la uzinele Rocar în 1998, utilizând o caroserie De Simon (De Simon este un carosier și producător italian de autobuze cu sediul în Osoppo, Italia), caroserie utilizată și pentru producția mai multor sute de de autobuze și troleibuze, și echipamente de tracțiune cu invertor INDA și motor de tracțiune MABT-6 fabricat de Electroputere Craiova. Troleibuzul a reprezentat primul vehicul cu invertoare și motor asincron produs de INDA și Rocar, dar și în domeniul troleibuzelor din România.
Troleibuzul #7460, Rocar Autodromo 812E, a fost fabricat la uzinele Rocar tot în anul 1998, fiind o colaborare cu producătorul italian de caroserii Busotto Autodromo, fiind primul troleibuz cu podea coborâtă produs în România. Echipamentele de tracțiune utilizate au fost produse de Kiepe Electric, troleibuzul fiind echipat și cu dotări premium pentru acel moment, cum ar fi sistemul de decuplare pneumatică și trapa electrică de acces la ușa 2.
Foto: mobilitate.eu