TPBI vrea coduri QR pentru informare în stațiile de transport public din București. Deși sute de stații nu au refugii iar sistemele digitale de informare întârzie să apară
Zilele acestea Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI) a lansat o consultare publică legată de un proiect-pilot ce vizează îmbunătățirea timpului de așteptare în stațiile de transport public la nivelul regiunii București-Ilfov. Pe stâlpul de identificare sau pe adăpostul modular al fiecărei stații va fi amplasat un cod QR unic, care, la scanare, va deschide o pagină web cu informații de interes general (durata estimată până la sosirea următorului vehicul în acea stație, denumirea stației, data și ora, informații meteo). Deși consultarea publică se referă doar la modul de implementare și informațiile ce vor fi oferite, aceasta trebuia să se refere și la utilitatea generală a ideii proiectului, care nu este una oportună, iar mobilitate.eu abordează motivele pentru care acest proiect nu este unul cu adevărat util, care nu face decât să improvizeze lipsa unor stații de transport moderne și cu sisteme de informare eficiente. De asemenea, utilitatea unui asemenea proiect este una redusă, existând deja aplicația InfoTB, unde călătorii pot vedea în timp real toate informațiile despre circulația mijloacelor de transport, trasee și rute.
Conform TPBI, proiectul prevede afișarea unui cod QR în toate stațiile de transport public din zona metropolitană, pe stâlpul cu placa de informare sau pe adăpostul stației. Totuși, TPBI consumă timp și resurse pentru un proiect pe care mobilitate.eu îl consideră fără o utilitate reală, explicând motivele în rândurile ce urmează.
De ce este inutil și consumator de resurse proiectul TPBI?
La ora actuală, deși în ultimii ani s-a lucrat la instalarea de adăposturi modulare în stații, există cel puțin jumătate din stațiile din oraș fără acest tip de adăposturi, sau cu adăposturi vechi, vandalizate. Exemple de zone unde nu au fost montate sunt multe, pe artere importante cu stații care nu corespund niciunui standard de siguranță, exemple fiind pe Bulevardul Iuliu Maniu, stațiile Răsăritului, Piața Gorjului, Valea Lungă, Veteranilor (toate pe sensul spre centru), stațiile de tramvai de pe Șoseaua Viilor sau în cartiere, un exemplu fiind stațiile liniilor 95 și 686 de pe strada Pajurei, unde există adăposturi doar la Dridu și Piața Pajura sens spre centru, la care se adaugă alte sute de stații unde nu există niciun fel de loc de refugiu pentru călători. Un alt exemplu este strada Apusului, unde inclusiv terminalul de la Complex Apusului nu beneficiază de niciun refugiu, mai mult, călătorii sunt lăsați să aștepte autobuzele printre mașini parcate. Prioritatea TPBI ar trebui să fie în primul rând modernizarea tuturor stațiilor aflate pe rețeaua de transport, apoi să treacă la alte măsuri complementare.
Implementată de peste 6 ani, aplicația InfoTB este disponibilă pentru telefoanele Android și Iphone, oferind o gamă largă de informații în timp real, vizualizarea tuturor vehiculelor de pe trasee, un planificator eficient de rute și alte informații despre mobilitatea în zona metropolitană, acoperind practic tot necesarul de informații pentru călători. O altă eventuală aplicație sau platformă ar complica fără rost oferta de informare digitală, o soluție mai buna fiind combinarea proiectului codului QR cu deschiderea direct a aplicației InfoTB în locația de unde a fost accesat codul.
Într-o lume unde călătorul se grăbește și caută cele mai eficiente soluții de informare, prima opțiune a autorităților în informarea în timp real trebuie să fie cea fizică, prin implementarea sistemelor de informare cu panouri digitale, în timp real, montate în toate stațiile din zona metropolitană, pentru a facilita informarea rapidă a călătorilor, fără a mai necesita improvizații cu alte pagini web și coduri QR. Mai mult, deși cei de la TPBI spun că vor implementa codurile QR și pe stâlpii stațiilor, soluția nu este una care să fie mereu la îndemână, în condiții de ploaie sau ninsoare, utilizarea telefonului mobil este cel puțin incomodă. Soluția este demararea implementării sistemelor de informare în timp real cu displayuri unde să fie afișate informații în timp real despre sosirea vehiculelor în stații și eventuale perturbări pe traseu sau modificari ale traseelor.
Vandalismul este o problemă cu care transportul public se confruntă în toată zona metropolitană, fie că vorbim de vehicule, stații, depouri sau refugii, peste tot găsim vandalism cu grafitty, stickere, geamuri și finisaje sparte, dar și alte fapte antisociale, vandalizarea cu graffity ajungând constant și în depourile STB, în ciuda pazei care a fost crescută în ultimii ani. Instalarea oricărui panou, în orice locație accesibilă, ar fi o pierdere de resurse în contextul în care în cel mult câteva zile va fi vandalizată. Acest fapt duce din nou la necesitatea implementării soluțiilor de informare în timp real, cu soluții moderne și digitale, instalate în locuri inaccesibile vandalilor, un exemplu fiind sistemul deja implementat pe Șoseaua Pantelimon, cu displayuri montate la o înălțime inaccesibilă de pe peron.
Concluzii
Mobilitate.eu consideră că proiectul pilot propus de TPBI este unul inutil și consumator de resurse, fiind necesară o abordare cu proiecte moderne, pe care le regăsim în aproape toate marile orașe din Europa, unde stațiile beneficiază de refugii și adăposturi, iar informarea călătorilor în timp real se realizează primar prin sistemele digitale instalate în stații. De asemenea, alte informații, de genul stării vremii, sunt inutile, în contextul în care majoritatea călătorilor utilizează o aplicație care arată starea vremii în timp real.
Foto: mobilitate.eu