Uzinele STB URAC au scos ultimul tramvai V3A cu tracțiune clasică la 55 de ani de la prototipul acestui model de tramvai. De acum din URAC vor ieși doar tramvaie total modernizate

Săptămâna trecută a ieșit pe traseu ultimul tramvai cu sistem de acționare clasică, dar și cu design aproape clasic, aproape deoarece caroseria a fost modificată pentru ca tronsonul central să aibă podea coborâtă, al variantei de tramvai V3A-93. Este ultimul ce iese din URAC cu acționarea cu controler, contactori și rezistențe, cunoscută ca acționare reostatică, cea mai simplă acționare, dar și printre cele mai vechi, fiind utilizată încă de la începuturile transportului cu vehicule electrice, fiind urmată de sistemele moderne cu choppere de curent continuu și de invertoarele cu motoare asincron. Tramvaiul cu numărul de inventar 327 aparține depoului Colentina, fiind repartizat pe traseele din estul orașului.
Ca istoric pe scurt, tramvaiele V3A clasice au început să fie produse odată cu prototipul din anul 1970, când s-a dorit construcția unui tramvai de mare capacitate, pe 8 axe. Ulterior la baza acestui prototip au stat serii de tramvaie produse pentru majoritatea orașelor din România, ultimele existente în circulație fiind până în urmă cu aproape 15 ani la Constanța. Pentru București au fost construite în total 362 vagoane.

După anii 90, tramvaiele din București au început să treacă printr-un proces de modernizare, prin care caroseriile au fost înlocuite aproape total, fiind instalate noi sisteme de uși, informare călători, alimentare cu sursă statică pentru servicii auxiliare, frâne de staționare hidraulice și aduse o serie de îmbunătățiri interiorului, dar per total, sistemul de acționare a rămas același. Au fost realizate mai multe fiabilizări ale sistemului, în special odată cu anul 2002 când a fost realizată seria de tramvaie Metrou Ușor, pentru a permite un demaraj mai eficient și o frânare reostatică, moment când a fost realizată și o schimbare de design pentru a obține un tramvai mai aerodinamic, cu aparatele de cuplare mascate.

Pe lângă cele din URAC, au mai fost modernizate două serii de tramvaie la FAUR și Electroputere Craiova, acestea primid o serie de îmbunătățiri, însa sistemul de tracțiune și acționare a rămas tot cel clasic, reostatic. O excepție au fost 3 tramvaie modernizate cu sistem cu choppere de curent continuu, însă proiectul nu a mers mai departe.
Anul 2005 a adus primul tramvai din seria care se încheie cu ultimul vagon prezentat în acest material, unul tot cu acționare clasică, realizat la URAC, dar care a adus în premieră accesibilizarea tronsonului central pentru a permite urcarea în tramvai fără trepte. Primele două tramvaie, 008 și 164 au început să circule tot pe linia de Metrou Ușor 41, deschizând rapid calea pentru demararea unui nou proiect de modernizare al tramvaielor V3A.

Anul 2006 a adus începutul modernizării tramvaielor V3A în tramvaie cu un nou sistem de acționare, un design nou și aerodinamic. Au fost instalate choppere de curent continuu, fiind eliminat tot sistemul reostatic de tracțiune, fiind începută și modernizarea caroseriilor și posturilor de conducere cu elemente din fibră de sticlă, aer contiționat pentru vatmani și sisteme noi pentru informarea călătorilor. Proiectul a fost îmbunătățit în 2010 prin modernizarea cu sisteme de tracțiune cu motoare asincrone și invertoare, fiind eliminată total acționarea cu curent continuu. Proiectul a fost imbunătățit și în anul 2022, prin implementarea interiorului modernizat cu finisaje cu PAFS, scaune ergonomice, sisteme de informare digitale, sisteme de monitorizare în timp real, prize USB și posibilitatea instalării aerului condiționat în salonul călătorilor. Anul 2025 aduce producția de serie a modelului de modernizare, toate tramvaiele care intră în URAC pentru reparații capitale urmând să iasă modernizate total, fiind în plan și instalarea de sisteme de aer condiționat în salonul călătorilor.

Până în prezent la URAC au fost modernizate 46 de tramvaie V3A-93-CH-PPC, cu acționare cu choppere și motoare de curent continuu, dar și 30 de tramvaie V3A-2010-CA, denumite începând cu 2022 V3A-PPC-CA, serie ce va continua în anii următori.
O galerie foto cu tramvaiul 327



















