SCRL Brașov se apropie de finalizarea primei locomotive LDH modernizată în locomotivă electrică cu baterii. CFR LEA-001 va fi pusă în funcțiune după sosirea ultimelor componente mecanice

SCRL Brașov a semnat cu CFR Călători contractul pentru modernizarea a 20 de locomotive LDH în locomotive electrice cu acumulatori, pentru utilizarea in sistem de manevră în reviziile și depourile CFR Călători. SCRL Brașov a demarat lucrul la primele două locomotive, LDH 479 și LDH 598, la uzina din Brașov fiind adus și LDH 540 care urmează să intre la modernizare la începutul anului 2025. Licitațiile pentru pachetul de tracțiune și alte componente s-au derulat tot anul 2024, fiind cele care au îngreunat evoluția proiectului și a finalizării prototipului, dar odată cu finalizarea acestora, aproape toate componentele necesare au fost livrate, fiind așteptate ultimele componente mecanice produse la Reșița. Mobilitate.eu monitorizează proiectul in timp real, mai multe imagini și detalii fiind disponibile pe Platforma de comunicare Mobilitate.eu.

Construcția prototipului a constat în demontarea completă a locomotivei vechi, reparația și rebalastarea șasiului pentru a compensa greutatea pierdută odată cu dispariția grupului motor care asigura greutatea locomotivei, dar și modificarea celor două capote pentru adaptarea acestora la pachetul de tracțiune cu acumulatori și noul motor asincron. A doua locomotivă este de asemenea în lucru, fiind în pregătire boghiurile, cele două capote modificate și șasiul cu adaptările necesare.

În luna mai, SCRL Brașov a atribuit către INDA contractul pentru achizitia a 20 ,,Kituri de componente al circuitelor de forță, comandă și transmisie mecanică utilizate la conversia locomotivei LDH 1250 CP în „Locomotiva electrică cu acumulatori”,pentru modernizarea a 20 locomotive diesel hidraulice de 1250 CP utilizate în activitatea de manevră conform cerințelor beneficiarului SNTFC ”CFR Călători”,compuse din agregate și piese descrise în documentația tehnică aferenta brevetului de licență nr. RO131720 B2 cu titlul „Locomotiva electrică cu acumulatori”, deţinut de S.C. Romania EUROEST S.A Constanţa, precum și asistență tehnică la adaptare și introducere pe piață a locomotivelor electrice de manevră rezultate după modernizare. Valoarea finală a contractului este de 63,9 milioane lei.

Lista principalelor echipamente care compun kitul de adaptare:
• Baterii de acumulatori pentru tracțiune, tip Li-Ion
• Convertor de tracțiune/încărcare
• Motor electric asincron pentru tracțiune
• Priză pentru încărcare baterii de acumulatori de la sursă exterioară 380 V CA
• Surse statice de alimentare pentru servicii auxiliare
• Sisteme de comandă și monitorizare (baterii, temperatură, rezistență de izolație, rețea, etc)
• Pupitrele din postul de conducere și controlere comandă tracțiune/frânare electrică
• Instalație de răcire convertor, instalație de aer condiționat baterii de tracțiune, rezistențe de încălzire baterii, siguranțe fuzibile/automate, alte protecții electrice
• Reductor nou cu suport de adaptare la șasiul locomotivei și suport pentru motorul electric de acționare
• Cuplaj elastic pentru conectarea reductorului cu motorul electric de tracțiune
• Răcitor pentru ulei reductor
• Construcții metalice pentru amplasare set de baterii Kiturile de adaptare furnizate trebuie să respecte cerințele din documentația tehnică aferentă brevetului de licență nr. RO131720 B2 cu titlul „Locomotiva electrică cu acumulatori”, deţinut de S.C. Romania EUROEST S.A. Constanţa.

Foto: mobilitate.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *