Scrisoare deschisă către RATB și Primăria Capitalei: Tramvaiele liniilor 16 și 21 trebuie să rămână în circulație în terminalul Piața Sfântul Gheorghe

http://newsby.marianandrei.com/ lansează o scrisoare deschisă către RATB și Primăria Capitalei pentru a reveni DE URGENȚĂ asupra deciziei de a închide terminalul Piața Sfântul Gheorghe, unde până pe 22 iunie 2018 au circulat liniile 16 și 21. Justificările revenirii DE URGENȚĂ a celor două linii în această zona sunt cele mai simple, dar în același timp reprezintă importanța acestor linii pe traseul lor normal. De asemenea, pentru o justificare mai serioasă a solicitării, am realizat un material foto în zona „noului” capăt al liniilor 16 și 21, deja aglomerat cu 3 trasee de tramvai. Reamintim că începând cu data de 23 iunie 2018, RATB și PMB au decis că „Piața Sf. Gheorghe va fi reconfigurată și va deveni spațiu pietonal. Decizia a fost luată pentru fluidizarea circulației tramvaielor de pe liniile menționate și pentru punerea în valoare a Bisericii Sf. Gheorghe, monument istoric.”

INFORMATIE PENTRU CEI AFECTATI DE MODIFICARE: TRANSMITETI RECLAMATII LA RATB LA ADRESA: info@ratb.ro

Importanța celor două terminale cu linii de tramvaie diferite vine pentru o variație și fluidizare a liniilor de tramvai din zonă, acestea fiind foarte bine organizate în modul lor anterior, oferind o intermodalitate a tuturor traseelor din cele două terminale cu restul mijloacelor de transport, fără a necesita transferuri lungi sau așteptare în spații improprii. Legătura facilă cu linia 381, un traseu foarte aglomerat, la fel ca linia 21 în special, facilita o legătură rapidă pe relația din zona de sud către Eminescu, Colentina și Obor, zone în care în ultimii ani s-au dezvoltat multe imobile de birou și spații comerciale, iar depărtarea traseelor de tramvai mai mult va descuraja călătorii.

GALERIE FOTO: TERMINALUL PIAȚA SFÂNTUL GHEORGHE: Rămas fără tramvaie, cu un peron mare, accesibil și la distanțe rezonabile de toate locațiile centrale. Există trotuare late și spațiu suficient pentru punerea în valoare a bisericii din zonă și CU CIRCULAȚIA TRAMVAIELOR.

Prezenta decizie de a muta capătul liniilor 21 și 16 la Piața Sfânta Vineri este cea mai neinspirată din ultimii ani ai RATB, utilizând un terminal deja aglomerat de traseele 14, 40, 55 și 56, unde tramvaiele frecvent operau aproape în stradă pentru a lăsa călătorii deoarece nu există decât două linii de garare, iar în cazul unui vagon defect sau accident în zonă, ar fi afectate TOATE liniile de tramvai importante din zona de est a orașului. De asemenea, accesul în capătul Piața Sfânta Vineri este unul greoi din cauza semaforizării care nu oferă prioritate tramvaielor, iar la numărul mare de trasee, 7 în prezent, se îngreunează mult fluxul plecării tramvaielor. De asemenea, o altă problemă este lipsa funcționării macazului automat de la ieșirea către Hala Traian/Hristo Botev, reprezentând o altă greutate pentru plecările constante ale tramvaielor. Terminalul de la Piața Sfântul Gheorghe a fost modernizat și inaugurat în luna noiembrie 2008, calea de rulare fiind nouă, la fel și refugiile și sistemul rutier, fiind separat recent cu garduri pentru a interzice accesul mașinilor în zonă.

GALERIE FOTO: TERMINALUL SFÂNTA VINERI: Zona stației de PLECARE pentru 7 trasee, cu un peron foarte mic, pericol de ACCIDENTARE și lipsa oricărei facilități de acces pe trotuarele ocupate de mașini. De asemenea, încă sunt marcate vechile trasee, inclusiv linia 5 care nu mai circulă aici de ani de zile.

Din punct de vedere al accesibilității pentru călători, mutarea este una CATASTROFALĂ, prin urmare solicităm din nou RATB și Primăria Capitalei să revină de URGENȚĂ la anularea deciziei. Noile stații care înlocuiesc terminalul Piața Sfântul Gheorghe sunt total improprii pentru o rețea de tramvai centrală, din mai multe motive:
– NU există refugii pentru călători
– NU există un acces facil pentru persoanele cu dizabilități, nu au bordurile sau rampele de acces la nivelul tramvaielor
– accesul în aceste stații este total impropriu deoarece trecerile de pietoni din zonă nu sunt dotate cu semafoare și sunt în zona unor parcări private care au constant conflict cu zona de trafic
– depărtarea față de zona centrală a unui mijloc de transport este cea mai PROASTĂ decizie pe care un operator de transport și o autoritate locală o poate lua

În momentul actual capătul de la Piața Sfânta Vineri nu oferă siguranța necesară călătorilor nici măcar pentru liniile tradiționale în acest capăt, peroanele de plecare fiind foarte înguste și trotuarele fiind ocupate constant cu mașini. Terminalul de la Piața Sfântul Gheorghe oferea toate facilitățile pentru călători, un peron cu dimensiuni rezonabile pentru plecări, refugii și o distanță egală față de zonele Universitate, Unirii și chiar Victoriei via Pasajul Latin – Centrul Vechi.



Foto: Andrei Marian