Rețeaua de tren metropolitan a capitalei se extinde la Fundulea și Scroviștea după ce linia de Aeroport a depășit un milion de călători în primii 2 ani de serviciu

CFR SA a lansat licitația pentru lucrări de dublare și modernizare a semnalizării pe linia Pajura - Mogoșoaia

În continuarea demersurilor pentru implementarea proiectului de tren metropolitan la nivelul regiunii București-Ilfov, s-au făcut o serie importantă de pași, anunță Irinel Ionel Scriosteanu, Secretar de Stat în Ministerul Transporturilor. Astfel, acesta anunță:

În data de 23 august, a fost publicat în Monitorul Oficial al României 𝗼𝗿𝗱𝗶𝗻𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗺𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂 cu privire la primul proiect integrat al trenului metropolitan, deschizând astfel drumul pentru implementarea proiectelor pentru infrastructura feroviară în zonele metropolitane din România. Este vorba despre 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝗶𝗮𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗶𝗻𝘃𝗲𝘀𝘁𝗶𝘁𝗶𝗶 𝗶𝗻 𝗶𝗻𝗳𝗿𝗮𝘀𝘁𝗿𝘂𝗰𝘁𝘂𝗿𝗮 𝗳𝗲𝗿𝗼𝘃𝗶𝗮𝗿𝗮 dintre Muncipiul București și județul Ilfov, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov ADITPBI și Ministerul Transporturilor, prin CFR.

ADITPBI a lansat 𝗹𝗶𝗰𝗶𝘁𝗮𝘁𝗶𝗮 pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate pentru trenul metropolitan, pe ruta București Nord – Scrovistea (Periș, Ilfov), în urma încheierii unui protocol de colaborare între CFR și PMB. Urmează 𝗲𝘅𝘁𝗶𝗻𝗱𝗲𝗿𝗲𝗮 𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗶𝗶𝗹𝗼𝗿 către Fundulea, linie electrificată atât dinspre București Nord, cât și în relația cu București-Obor, în baza unui protocol care este în pregătire între Primăria Brănești și TPBI.

Proiectul de implementare a trenului metropolitan are trei componente majore: achiziție material rulant, înființări puncte noi de oprire și alte lucrări (modernizări stații) și modernizare, reabilitare, dublare și electrificare Centură Feroviară București.

Trenul metropolitan este unul dintre proiectele la care țin foarte mult, întrucât, așa cum am spus mereu, nu numai realizarea infrastructurii rutiere va rezolva problema traficului, ci și un sistem de transport în comun modern și predictibil, axat pe transport de capacitate mare (tren metropolitan, metrou) și integrat cu transportul de suprafață (tramvai, troleibuz, autobuz). De exemplu, durata unei călătorii cu trenul între stația Parc Mogoșoaia și Gara de Nord București sau Aeroport Otopeni, este de doar 10 minute, iar prețul biletului este de 5 lei.

În prezent, este funcțională ruta pilot de tren metropolitan (Gara de Nord București – Aeroport Henri Coandă Otopeni), care a fost un succes, iar de anul viitor ar putea fi lansate încă 3 linii: București Gara de Nord – București Obor, București Gara de Nord – București Vest, respectiv București Vest – București Obor.

𝗢𝗽𝗿𝗶𝗿𝗶 𝗶𝗻 𝘁𝗶𝗺𝗽𝘂𝗹 𝗻𝗼𝗽𝘁𝗶𝗶 𝗶𝗻 𝘀𝘁𝗮𝘁𝗶𝗮 𝗣𝗮𝗿𝗰 𝗠𝗼𝗴𝗼𝘀𝗼𝗮𝗶𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝟭 𝘀𝗲𝗽𝘁𝗲𝗺𝗯𝗿𝗶𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯: trenurile care circulă spre și dinspre Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni vor avea opriri și în timpul nopții în stația Parc Mogoșoaia. Am creat pe ruta trenului metropolitan acest punct de oprire (stația Parc Mogoșoaia) cu ajutorul Primăriei Mogoșoaia, în urmă cu 3 ani, devenind un exemplu de bună practică în ceea ce privește constituirea unui parteneriat între o autoritate locală și compania de cale ferată în scopul implementării proiectelor de infrastructură feroviară.

Peste 𝟭.𝟬𝟬𝟬.𝟬𝟬𝟬 𝗰𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗿𝗶 au folosit în primii 2 ani de la deschidere (2021 și 2022), această primă rută de 𝘁𝗿𝗲𝗻 𝗺𝗲𝘁𝗿𝗼𝗽𝗼𝗹𝗶𝘁𝗮𝗻 din România (Gara de Nord București – Aeroport Otopeni): aproximativ 300.000 călători în anul 2021 și 700.000 călători în anul 2022.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *