REPORTAJ – Totul despre probele finalizate de Astra Arad și STB SA cu noile tramvaie Imperio care urmează să circule în scurt timp pe linia 41
În noaptea 9-10 noiembrie 2022, Astra Arad a invitat presa în cadrul procesului de rulare a noilor tramvaie Imperio pe linia 41, pe care le realizează în colaborare cu beneficiarii contractului, Primăria Capitalei și STB SA. Cu această ocazie a fost anunțată încheierea probelor tehnice pe care tramvaiele le-au parcurs în ultimele luni, toate probele fiind trecute cu succes. Probele au vizat două zone importante, în primul rând cea care să confirme performanțele noilor tramvaie, iar în al doilea rând cea care este realizată pentru a se vedea ce modificări sunt necesare la infrastructură pentru operarea în condiții optime a noilor tramvaie. La eveniment au participat și reprezentanți din cadrul STB SA, inclusiv directorul general al companiei și viceprimarul Stelian Bujduveanu.
În prezent, de săptămâna aceasta, tramvaiele rulează pe timp de noapte pe linia 41 pentru rodaj și pentru acomodarea vatmanilor STB SA cu modul de exploatare al acestora. STB SA școlarizează pe noile tramvaie tot personalul depoului Alexandria, la ora actuală fiind specializați peste 50 de vatmani din aproximativ 300. STB SA echipează în prezent cu noile tramvaie depoul Alexandria, de aici urmând să iasă pe traseu 20 de vagoane pe linia 41 și 12 pe linia 32, următoarea linie ce va fi modernizată cu noile tramvaie. În prezent sunt sosite 12 tramvaie noi. Ca procedură de recepție, odată ce au fost finalizate probele tehnice, comisia de recepție face ultimele verificări ale documentației producătorului, pentru a finaliza și semna procesul de recepție, moment în care noile tramvaie vor începe să circule pe linia 41.
Astfel, din punct de vedere tehnic, tramvaiul și-a confirmat performanțele, noua generație de boghiu și motor Siemens oferind o rulare impecabila și un sistem de tracțiune eficient, indiferent de relieful pe care circulă și încărcarea vagonului. Au fost realizate probe cu vagonul încărcat cu peste 21 de tone de nisip, pentru a simula o încărcare maximă a acestuia, situație greu de realizat cu călători. Tramvaiul a tras și a fost tras de un alt tramvai Imperio, atât în linie normală cât și în pantă, probele de acest tip fiind realizate prima dată pe linia 41, la pasajele Lujerului și Grant, ulterior fiind realizate și în zona Piața Virgiliu, unde exista una din cele mai abrupte pante din rețeaua de tramvaie din București.
Au fost realizate probe de viteză, cerute prin caietul de sarcini, cu viteza de 70 km/h, pe linia 41, pe strada Turda, iar probele sistemelor de frânare au fost realizate atât în traseu cât și pe linia destinată acestor teste din depoul Alexandria. Atât sistemele de antipatinare cât și sistemul de tracțiune au oferit cele mai bune condiții de operare pentru noile tramvaie. Toate echipamentele de tracțiune și comandă ale tramvaiului sunt produse de ICPE-SAERP București, cel mai mare dezvoltator de sisteme de tracțiune și electronică pentru mijloace de transport din România. Sistemul de tracțiune al tramvaielor oferă un management al consumului și puterii, care oferă o exploatare eficientă în orice condiții de trafic, adaptând puterea de tracțiune, tehnologie care ajută la reducerea consumului și la creșterea eficienței și duratei de viață a motoarelor și reductoarelor.
Tot ca probe de performanță, au fost realizate și toate tipurile de probe statice, cu diferite scenarii de funcționare a sistemelor de climatizare, cum ar fi răcirea salonului călătorilor pe timp de vară sau încălzirea acestuia pe timp de iarna. Au fost realizate măsurători omologate ale temperaturilor, nivelurilor de zgomot și vibrații din tramvai, toate fiind în standardele de calitate și confort cerute prin reglementările în vigoare.
În cadrul probelor pentru adaptarea traseelor și depourilor STB, au fost realizate probe în cele 4 depouri unde tramvaiele vor fi garate și exploatate și pe o parte din tronsoanele liniilor unde vor circula noile Imperio. Astfel, la capitolul depouri, în depoul Militari (de aici vor circula pe liniile 10 și 25) sunt necesare modificări minore ce vizează în special gabaritul de trecere pe lângă o serie de utilități din depou și în zona de baie de spălare, adaptată pentru vechile modele de tramvaie ca program de lungime de spălare.
În depoul Alexandria (linii 41 și 32) tramvaiele pot fi exploatate cu succes, fiind realizate modificări minore, ce țin în special de adaptarea procesului tehnologic de la vagoane de 27 la vagoane de 36 de metri, fără a fi necesare lucrări costisitoare. Aici, STB SA a realizat și prima spălare totala în baia automatizată cu noul tramvai, fiind necesară doar introducerea unui program pentru vagoanele de 36 de metri în calculatorul care comandă sistemul de spălare.
În depourile Giurgiu (liniie 1, 40) și Dudești (linii 21, 40 și 55) sunt necesare de asemenea modificări, cu costuri mici, pentru adaptarea zonelor de spălare și rampe de acces pe acoperiș din zona canalelor de revizie, precum și adaptare a procesului tehnologic, pentru tramvaie de 36 de metri, modificările urmând să fie realizate pe parcursul anului 2023 de către STB SA.
Ca trasee, primele probe au fost realizate încă din vară pe traseul depoul Militari – depoul Alexandria și pe linia 41, toate probele complexe fiind realizate pe linia 41. Aici, STB SA a lucrat noaptea pentru eliminarea unor obstacole minore care intrau în gabaritul tramvaiului cu oglinzile deschise, modificările necesitând lucrări normale și costuri minime. De asemenea, Trustul Clădiri Metropolitane a realizat și modernizarea și extinderea peroanelor, lucrare oricum necesară la 20 de ani de la inaugurarea liniei de metrou ușor.
Pe linia 32, a doua linie ce va fi modernizată cu 12 tramvaie Imperio, au fost realizate probe pe tot traseul la începutul acestei luni, proba fiind un succes, tramvaiul trecând fără niciun fel de problema de capătul de la Piața Unirii. Singurele modificări necesare aici sunt modernizarea și extinderea peronului de la Piața Unirii și adaptarea gabaritului peroanelor, lucrare deja în curs de derulare de către Direcția Infrastructură a STB SA.
Pe restul traseelor au fost realizate doar probe pe anumite tronsoane, pentru accesul către zona Piața Virgiliu, depoul Dudești și depoul Giurgiu, fiind necesare unele modificări minore în zona unor peroane și a unor obstacole. Pentru liniile 1, 10, 21 și 25 este necesară modernizarea și extinderea mai multor peroane în zonele Militari, Colentina și Eroii Revoluției, proiect ce urmează să fie aprobat în CGMB și realizat în a doua parte a anului 2023. De asemenea, o probă de gabarit a fost realizată și pe sensul Banu Manta – Grozăvești al pasajului Basarab, singura problema fiind o limitare a trecerii cu oglinda deschisă în zona lifturilor din stația pasajului, necesitând o modificare ușor de realizat la finisajele acesteia. Având în vedere vechimea unor trasee modernizate și unele lucrări de reparații la peroane realizate în timp, mai sunt zone punctuale unde este necesară adaptarea pentru asigurarea gabaritului noilor tramvaie, dar de asemenea STB SA prin Direcția Infrastructură le va realiza etapizat, pe măsura modernizării liniilor cu tramvaie noi și a realizării probelor de gabarit pe fiecare traseu în parte.
Ca ordine stabilită a intrării în traseu a noilor tramvaie, după linia 41 va urma linia 32, ulterior urmând să se organizeze livrarea tramvaielor și școlarizarea personalului depourilor pentru ieșirea pe liniile 25, 1 și 10, până în vara anului 2024, în ultima fază urmând sa vedem tramvaie noi pe linia 21 și pe viitoarele linii modernizate 40 și 55.
Deci tatrele apuca 2023…poate si un pic 2024.
Speram ca pana la mijlocul lui 2023 sa fie 41, 32 si 25. Asa cu chiu cu vai , 41. Daca va intra anul asta…deja pana nu vad nu cred…Momentan nu avem tramvaie noi, doar niste tomberoane . Cand le voi vedea functionale, atunci voi zice : da dom’le , in sfarsit. Pana atunci…rabdare si tutun…asa si cu pasajul Basarab – Vasile milea, a trebuit scandal…
Foarte bine venită prezentarea în fața Presei. Se închide discuția despre calitatea tramvaiului. In plus așteptăm publicarea în detaliu a documentelor legate de tramvaiul turcesc și contractul aferent.
Asta cu in fata presei e ca spalatul lenjeriei in public. Sa aratam ce grozavii sunt. Oricum, doar timpul va spune daca sunt bune sau nu. Am mers cu Bozankaya la Iasi si Timisoara si cu PESA. ambele mi s-au parut superioare. Acum nu stiu toate dedesubturile. Vedem cum vor functiona, cum se vor comporta, cat vor stationa defecte, cat de repede se repara. Pase intre Firea si dan s-au tot facut, ca de fapt e achizitia lui Dan, apoi cand nu sunt bune sau sunt probleme, e achizitia lui Firea. Si uite asa, sufera calatorii de rand. Pe om deja nu il mai intereseaza cauzele, pe om il intereseaza sa mearga civilizat. Avem tramvaie noi tinute in depou. Deci nici luna asta. Poate cu putin noroc de 1 decembrie. Dar nu imi tin respiratia.